DünyaTrump federal mahkemeden sus payı davasına müdahil olmasını istedi

Trump federal mahkemeden sus payı davasına müdahil olmasını istedi

30.08.2024 - 11:43 | Son Güncellenme:

Seçime 66 gün kala Eylül ayındaki karar duruşmasını ertelemek için yollar arayan eski başkan ve mevcut başkan adayı Donald Trump, umudunu federal mahkemeye bağladı.

Trump federal mahkemeden sus payı davasına müdahil olmasını istedi

Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Donald Trump dün, federal mahkemeden New York'taki sus payı ceza davasına müdahil olmasını isteyerek, ceza mahkumiyetini bozmak ve gelecek ay yapılacak karar duruşmasını ertelemek için uğraş veriyor.

Haberin Devamı

Trump’ın avukatları, Manhattan'daki federal mahkemeden davanın açıldığı ve yargılamanın yapıldığı eyalet mahkemesinden davaya el koymasını isteyerek, tarihi kovuşturmanın Trump'ın anayasal haklarını ihlal ettiğini ve ABD Yüksek Mahkemesi'nin başkanların dokunulmazlığına ilişkin Temmuz ayındaki kararına aykırı olduğunu savundu.

Avukatlar, 30 Mayıs'taki mahkumiyetin davanın federal mahkemeye taşınmasının, eski Başkan’a bu konuları ele almak için 'yerel düşmanlıklardan uzak, tarafsız bir platform' sağlayacağını savundu.

Trump'ın avukatları ayrıca, davanın federal mahkemeye taşınması halinde kararın bozulmasını ve davanın düşürülmesini talep edeceklerini belirttiler. Davanın eyalet mahkemesinde kalması ve cezanın planlandığı gibi verilmesi halinde ise bunun seçimlere müdahale anlamına gelebileceğini savundular.

Haberin Devamı

Trump, 2016 seçimlerinden kısa bir süre önce, eski yetişkin film yıldızı Stormy Daniels'a yaptığı ödemeyi örtbas etmek için kayıtlarda tahrifat yapma suçlamasıyla yargılandığı 'sus payı' davasında suçlu bulunmuştu.

Davanın federal mahkemeye taşınma girişiminin, gelecek ayki karar duruşmasını yine erteleyebileceği yorumları yapılıyor.

Trump'ın avukatları geçen yıl sus payı davasının eyalet mahkemesinden federal mahkemeye taşınması için başkanlık dokunulmazlığına başvurmuştu. Federal bir yargıç bu talebi reddederek, Trump'ın eyalet mahkemesindeki tarihi davasının önünü açmıştı.

ABD Bölge Yargıcı Alvin Hellerstein, Trump'ın sus payı iddianamesindeki iddiaların resmi görevlerle ilgili olduğunu reddetti ve Temmuz 2023'te şöyle yazdı:

"Kanıtlar, konunun tamamen başkanın kişisel bir meselesi, utanç verici bir olayın örtbas edilmesi, olduğunu gösteriyor. Bir yetişkin film yıldızına ödenen sus payı, bir başkanın resmi eylemleriyle ilgili değildir. Başkanın resmi görevlerinin rengini hiçbir şekilde yansıtmaz."

Trump ceza duruşmasının 5 Kasım seçimleri sonrasına ertelenmesi istiyor. Ceza duruşması son olarak 18 Eylül’e ertelenmişti.