Soğuk Savaş'tan bu yana Rusya'nın yaşadığı en uzun 24 saate neden olan Wagner Grubu'nun lideri Yevgeni Prigojin'i, 25 Haziran'ın ilk saatlerinden bu yana kimse görmedi.
Birliklerini Moskova önüne kadar gönderen ancak Belarus'un devreye girmesiyle geri adım atan Prigojin, son olarak Rusya'nın güneyindeki Rostov'dan ayrılırken görüntülendi.
Birkaç gün sonra Belarus lideri Lukaşenko 'Putin'in Şefi' lakaplı Prigojin'in ülkesinde olduğunu söyledi. Lukaşenko, geçen hafta ise Wagner'in patronunun Rusya'nın St. Petersburg kentinde olduğunu duyurdu.
Askeri ayaklanmadan bu yana sırra kadem basan 62 yaşındaki Prigojin'in eski dostu Putin'le görüştüğü yönündeki haberler, bugün Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov'a soruldu. Peskov, Vladimir Putin'in Wagner'in lideriyle ayaklanmadan günler sonra görüştüğünü doğruladı.
Gizli buluşmanın 29 Haziran tarihinde gerçekleştiği bilgisini veren Peskov, görüşmeye paralı askerler Wagner Grubu'nun komutanlarının da katıldığını aktardı.
Kremlin'in yaptığı açıklamaya göre, üç saat süren görüşmede Vladimir Putin Wagner yöneticilerinin ne olup bittiğine dair görüşlerini dinledi ve onlara Ukrayna'daki savaşta kullanmaları için daha geniş seçenekler sundu. Wagner komutanları söz konusu buluşmada Putin'e ve Rus ordusuna sadakatlerini dile getirdiler.
Rusya lideri Vladimir Putin'le 1990'lı yılların ortalarından bu yana tanışan Yevgeni Prigojin, zamanla Kremlin'in yemek işlerini üstlendi ve 'Putin'in Şefi' olarak anılmaya başlandı. İlerleyen senelerde ikisi de St. Petersburglu olan iki isim daha da yakınlaştı ve Prigojin 2014 yılında paralı askerlerin yer aldığı Wagner Grubu'nu kurdu.
Rusya'nın sınır ötesi operasyonlarını yürüten Wagner Grubu, Suriye ve Libya'nın yanı sıra Afrika ülkelerinde de sahnedeydi. Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgal emri vermesi ve Rus ordusunun hezimet yaşamasıyla, Wagner bu kez Ukrayna'ya transfer edildi. Prigojin'in Eylül 2022'de Rus hapishanelerindeki azılı suçlulara Ukrayna'da savaşmaya gitmeleri karşılığında af teklif ederken kaydedilen görüntüleri sosyal medyada dolaşıma girdi. Sekiz yıl boyunca Wagner Grubu'nu kurduğunu inkar eden Yevgeni Prigojin, günler sonra bu kez beklenen itirafını yaptı.
Prigojin'in itirafıyla birlikte hemen Kremlin'in tutumunda da gözle görülür bir değişiklik oldu, 'Putin'in Şefi' lakabının sahibi olan Yevgeni Prigojin bir vatansever olarak tanımlanıyordu. Rus medyası ise Wagner Grubu'nu öven haberler yayınlamaya başladı. BBC'den Matt Murphy'ye göre, "Artan gücüne rağmen Prigojin, Putin'in dar çevresindeki danışmanları arasında bir yabancı olarak kaldı. Prigojin, yıllardır ordunun başında olan Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu'ya karşı özel bir nefret besliyordu."
Prigojin, Şoygu ve Gerasimov üçgenindeki derin çatlak, ilk kez Şubat ayında Wagner'in liderinin Telegram hesabından yayınladığı videoyla gizlenemez oldu. Arkasında onlarca ölü Wagner askerinin göründüğü kadrajda Prigojin Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı'na ağzına geleni söyledi. Cephe hattından sık sık küfrederek yaptığı çıkışlar, Prigojin'i dünya medyasının dikkatini çeken bir kişiye dönüştürdü.
Düzenli ordu ve Wagner arasındaki gerilimin dozajı giderek artarken, Prigojin Telegram kanalından çılgın mesajlarına devam etti. Bir videoda, öfkeden büyümüş gözleriyle "Şoygu! Gerasimov! Cephane nerede?...Wagner savaşçıları buraya gönüllü olarak geldiler ve siz ofislerinizde kendinizi şişmanlatın diye öldüler" diye bağırdı.
Mayıs ayı başında savaşın aylarca donduğu Bakhmut'tan birliklerini çekeceği tehdidini savurdu, Moskova'ya şantaj yapmayı denedi. Ancak saatler sonra bu kararından geri adım attı.
Kremlin'le Wagner Grubu'nun arasında köprülerin atılmasına yol açan hamle ise, Haziran ayı başında geldi. Rusya Savunma Bakanlığı paralı askerler ve gönüllü oluşumları kendileriyle sözleşme imzalanmasını zorunlu tutan düzenlemeyi duyurdu. Doğrudan Wagner'den bahsedilmese de, hedefin Prigojin olduğu açıktı.
24 Haziran'da işgale katılan paralı birliklerini geri çekerek Rusya'nın güneyindeki Rostov kentini ele geçiren Wagner Grubu'nun lideri Prigojin, Moskova'nın soğuk terler dökmesine yol açtı. Wagner Grubu paralı askerlerinin Rusya'nın başkentine 200 kilometre kadar yaklaşmasıyla askeri ayaklanma başka bir boyuta taşınırken, arabulucu olarak devreye Belarus lideri Alexander Lukaşenko girdi.
Wagner'in patronu Yevgeni Prigojin birliklerine geri dönme emri verdi, kendisi ise Doğu Avrupa ülkesi Belarus'a sürgüne gitti. Haziran ayı sonundan bu yana hiçbir görüntü vermeyen Prigojin, yalnızca birkaç ses kaydı yayınladı.