12.06.2017 - 09:23 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Suudi Arabistan'ın başını çektiği komşuları tarafından diplomatik ablukaya alınan Katar için diplomasi trafiği hızlandı. İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson'la Londra'da bir araya gelen Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman El Sani, krizin çözümü görüşmelere hazır olduklarını söyledi. Kuveyt'in arabuluculuğuna vurgu yapan El Sani, görüşme trafiğinden ABD'nin haberdar olduğunu aktardı.
Türkiye, İran ve Rusya'nın ardından Fransa da devreye giriyor. Genel seçimlerden zaferle çıkan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, taraflara tansiyonu düşürme çağrısı yaptı. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Katarlı mevkidaşıyla bugün bir araya geliyor.
Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ise, bugün Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a gidiyor.
Gemi ablukayı aştı
Suudi Arabistan, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından kara, hava ve deniz sınırları kapatılan Katar, ablukayı gemilerini Umman'daki Sahar Limanı'na göndererek aştı. İlk geminin ardından iki geminin daha limana doğru yola çıktığı bildiriliyor.
Katar liman yetkilileri, Basra Körfezi ülkelerini bypass eden hamlenin videosunu paylaştı. Doha'daki Hamad Limanı'ndan hareket eden bir kargo gemisi, Sahar Limanı'na ulaştı.
Söz konusu gemiler daha sonra Umman kıyılarındaki Salalah Limanı'na gidecek. İran yarı resmi haber ajansı IRNA, iki donanma gemisinin de yakında Umman'a ulaşacağını bildiriyor.
Evli Katarlılara sınır dışı yok
Tecritte önemli rol oynayan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ise, kendi vatandaşlarıyla evli Katarlıları sınırdışı etmeyecek. Haberi, Abu Dabi merkezli The National gazetesi bildiriyor. Ancak Reuters, henüz bu bilgiyi doğrulayamadığını aktarıyor.
BAE, krizin patlamasıyla Katar vatandaşlarına ülkeyi terk etmeleri için iki hafta süre vermişti.
Cenaze gönderilemedi
Katar'dan en dramatik haber geldi. Bir haftadır tecrit edilen ülkede yaşamını yitiren bir Suudi Arabistan vatandaşının cenazesi ortada kaldı.
Sosyal medyaya da yansıyan habere göre Riyad yönetiminin izin vermemesi nedeniyle akrabalar cenazeyi almak için Katar'a gelemedi. Doha yönetiminin cenazeyi gönderme girişimi de yine Suudi Arabistan tarafından engellendi.
Yüzlerce Katarlının, saygılarını göstermek için öldüğü topraklara gömülen Suudi vatandaşının cenazesine katıldığı bildiriliyor.
Katar Ulusal İnsan Hakları Komisyonu (NHRC) ise, tecritin yol açtığı insan haklarını dünyaya ilan etmeye devam edeceğini duyurdu.
Katar'da dün yönetime destek turları vardı. Araçlarına binen Doha sakinleri, şehir içinde tur attı. Araçlara hem Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad El Tani hem de Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın resimlerinin yapıştırıldığı görüldü.
Katar Emiri'nin ülke çapında çok popüler olan resmini yapan isim, sanatçı Ahmed bin Macid Almadhed. Araba çıkartmalarının yanında tişörtler, duvarlar, alışveriş merkezleri ve sosyal medyada çokça yer alan resmin altında Arapça 'Şanlı Temim' yazıyor.
Katarlı Bakan: Onlar da kaybeder!
Amerikan CNBC televizyonuna bağlanan Katar Ekonomi Bakanı Ali Şerif El Amadi, ülkesinin yaptırımlara karşı ekonomi ve döviz rezervini koruyabileceğini söyledi. Amadi, Katar'ın zarar etmesinin yanında diğer ülkelerin de zarara uğrayacağını söyledi: "Biz bir dolar kaybeceksek, onlar da bir dolar kaybedecek."
Doha yönetimi, 'terör'le mücadele çabalarını denetlemesi için eski ABD Adalet Bakanı John Ashcroft'un hukuk firmasıyla anlaştı. Bilindiği gibi, kriz Doha yönetiminin 'terör'e destek verdiği suçlamasıyla çıkarılmıştı.
Suudi Arabistan ve Mısır'ın başını çektiği irili ufaklı dokuz ülke Katar'la tüm diplomatik ilişkilerini kopardı. Bazı ülkeler hava sahasını Katar uçaklarına kapattı, sınırları içerisindeki Katarlılardan ülkelerini hemen terk etmelerini istedi. ABD lideri Donald Trump, attığı Twitter mesajlarıyla düğmeye kendisinin bastığını geçen hafta ilan etmişti.