Geçen hafta 15 miyon dolar değerlemeyle yatırım alan müzik bazlı arkadaşlık uygulaması makromusic’in bir de kardeş uygulaması var: macromusic for artists. Artists.macromusic.com adresine giderseniz hem detayları görebilir hem de indirebilirsiniz. Bu uygulama, kuruluşundan bu yana dört yılda Spotify’a milyonlarca dinlenme yollamış makromusic ile entegre çalışıyor ve burada size şarkılarınızı tanıtma imkânı veriyor. Her iki uygulamanın da kurucu ekibinde yer alan ve şu an makromusic’in CEO’su genç girişimci Ataberk Özaydın diyor ki “Geçen yıl hit olan bir şarkının 20 milyon toplam stream’inin 12 milyonu makromusic’ten gitmişti, her gün 100 bin kullanıcı sitede yaklaşık kişi başı beş şarkı dinliyor. Biz her gün ekosisteme en az 500 bin stream gönderiyoruz.”
İnsanların ortak dinledikleri müzikler üzerinden eşleştiği, eşleştikleri kişinin dinlediği müzikler arasında müzik keşfettiği bu uygulamada şarkılarını tanıtma imkânı bulmak, müzisyenler için önemli olmalı. Stream uygulamalarının algoritmik ve yapay zekâ temelli öneri yöntemlerinin yanında organik ve insan temelli öneriler çok daha değerli gibi geliyor bana. İnsanların hoşlanma potansiyeli taşıdıkları birinden öğrenecekleri müziklere bakışlarıyla algoritmanın “bunu seversin”lerine bakışının farklı olacağını düşünüyorum. Şarkılarını tanıtma ihtiyacında olan müzisyenlerin bu platformu ve kardeş uygulamasını nasıl etkili kullanacaklarını keşfetmelerinde fayda var.
Kafamda deli Grammy soruları
■ Beyoncé’nin pek çok country sanatçısı tarafından eleştirilen country albümünün içinde hem country hem pop olan 11 dalda aday gösterilmesi biraz abartı değil mi?
■ 2010 yılında kurulmuş, üyeleri 40 yaşına gelmiş, herkesin zaten yıllardır bildiği Khruangbin’in, henüz bu yıl piyasaya çıkmış Sabrina Carpenter, Chappell Roan gibi isimlerle yeni sanatçı kategorisinde olması biraz garip değil mi?
■ En iyi rock şarkısı dalında ortalığı yıkıp geçen Fontaines D.C.’nin tek bir şarkısı olmaması acayip değil mi?
■ St Vincent’ın hem alternatif hem rock kategorisinde adaylıkları olması tuhaf değil mi? (Bırakın da rock kategorisinde rock’çılar yarışsın.)
■ Yılın albümleri arasında eski Outkast üyesi Andre 3000’ın flüt albümünün bulunması garip değil mi?
■ “En iyi rock performansı dalında The Beatles’ın bulunması, St Vincent’ın bulunması ama Fontaines D.C.’nin bulunmaması tuhaf ötesi değil mi?
Bunları biliyor muydunuz?
■ Hakan Tamar ve Tayfun Polat yönetimindeki Modart Radyo’nun yayın hayatına başladığını, radyonun yerli ve alternatif isimlere yer vereceğini;
■ Makromusic kurucusu Ataberk Özaydın’ın “Kurkafanda” adlı bir gurubu olduğunu, CEO’luk dışında müzisyenlik de yaptığını;
■ Daft Punk’tan Thomas Banghalter’in Lil Nas X’in “Light Again” adlı yeni şarkısının prodüktörü olduğunu;
■ İKSV Caz Festivali’nin yapımcılığını üstlendiği Genç Caz +24 adlı albümün dijital platformlarda yerini aldığını, albümde Boba Quartet, Zozei, Alan, Mojo 5, Blue Kiss Collective, Zekeriya Şahiner Quartet’in yer aldığını;
■ Soft Analog’un ilk İngilizce şarkısını yayınladığını, şarkının adının “I’ve Been Falling” olduğunu;
Biliyor muydunuz?
Seda Erciyes, “Bataklığımda” adlı yeni albümünü yayınladı. Caz, R&B tonlarını sevenler derhal ilgilenmeli.
Duman’ın yeni albümü 12 Aralık’ta geliyor. Hatırlarsanız öncesinde “Kamikaze” adlı beş şarkılık bir EP yayınlamışlardı. İşte bu mini albümü dinlemek için doğru zamanlar geldi. Albüme hazırlıklar başlasın.
Adamlar, “Kahırlı Merdiven” adındaki yeni albümlerini bu hafta yayınladı.
Palmiyeler yeni bir şarkı yayınladı. Adı “Zincir”. Single şarkının enstrümantal versiyonuyla birlikte geldi. Her ikisi de çok başarılı.
İngiliz R&B vokali Yola’nın yeni EP’sinin adı “My Way”. Hafta sonu güzel gider.
Linkin Park’ın Chester Bennington’ın ölümünün ardından yoluna yeni solist Emily Armstrong ile devam ettiği yeni albümü “From Zero” grubun hayatında yeni bir sayfa açmış. Dinlemeye değer.