13.04.2025 - 12:28 | Son Güncellenme:
DHA
Harvard Üniversitesi ve Zürih Üniversitesi'nden araştırmacıların da aralarında bulunduğu uluslararası bilim ekibi, hücre ve organlarda yaşa bağlı gerilemeye ilişkin yapılan 3 yıllık bir çalışmada, 777 yaşlı İsviçrelinin klinik deney sonuçlarını inceledi.
Araştırmada, günde bir gram Omega-3 vitamini alan söz konusu kişilerde biyolojik olarak yaşlanmanın, almayan kişilere göre 4 aya kadar azaldığı görüldü. Bilim insanları, D vitamini takviyesi yapan ve haftada en az 3 kez 30 dakika boyunca egzersiz yapan kişilerde, daha büyük fayda sağladığına işaret etti.
DAHA İYİ EKLEM SAĞLIĞI
Araştırmacılar, Omega-3 içeren beslenme tiplerinin, iltihaplanmanın azalması, daha iyi eklem sağlığı, daha düşük kalp hastalığı, kanser ve bunama riski ile ilişkili olduğuna dikkati çekti.
OMEGA 3 HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?
Omega-3 yağ asitleri, özellikle deniz ürünlerinde bolca bulunur. Somon, sardalya, hamsi, uskumru, ringa balığı, istiridye ve havyar (balık yumurtası), omega-3 bakımından zengin balık çeşitleri arasında yer alır. Deniz ürünlerine ek olarak, ceviz, fındık, keten tohumu, yumurta, kırmızı et, soya fasulyesi, kanola yağı ve yeşil yapraklı sebzeler de önemli omega-3 kaynaklarıdır.