Dünya'Savaşan Şahin' düşürüldü! Askeri kaynaklar paylaştı, işgalde bir ilk: ‘Moonfish’in hayatına mal oldu

'Savaşan Şahin' düşürüldü! Askeri kaynaklar paylaştı, işgalde bir ilk: ‘Moonfish’in hayatına mal oldu

30.08.2024 - 12:34 | Son Güncellenme:

'Savaşan Şahin' adıyla da anılan ve NATO ülkelerinden Ukrayna'ya teslim edilen F-16 jetlerinden biri, Rusya'nın hava saldırısında düşürüldü. Böylece ilk kez, Ukrayna'ya ay başında teslim edilen F-16'lardan birisi düşürüldü. Olayda 'Moonfish' lakaplı pilotta hayatını kaybetti.

Savaşan Şahin düşürüldü Askeri kaynaklar paylaştı, işgalde bir ilk: ‘Moonfish’in hayatına mal oldu

Ağustos ayı başında Ukrayna'ya NATO üyesi müttefiklerin verdiği F-16'lardan birisi, Rusya'nın Pazartesi günkü hava saldırılarında düşürüldü.

Haberin Devamı

Şimdiye kadarki en büyük hava saldırıları arasında sayılan Rus saldırısında en az 11 kişi hayatını kaybetmiş, Ukrayna kentlerinin altyapısında ciddi tahribat meydana gelmişti.

Ukrayna ordusu, düşürülen F-16'da bulunan 'Moonfish' lakaplı pilot Oleksiy Mes'in hayatını kaybettiğini duyurdu. Böylece ilk kez, Danimarka ve Hollanda'nın Ukrayna'ya ay başında teslim ettiği F-16'lardan birisi düşürülmüş oldu.

Savaş jetinin düşme sebebi tam olarak açıklanmadı. Ukrayna ordusu bunun doğrudan bir füze saldırısıyla gerçekleşmediğini değerlendiriyor. Yapılan açıklamada, pilotun uçağı düşmeden önce 'üç Rus füzesi ve bir İHA'yı vurmayı başardığı' kaydedildi.

Savaşan Şahin düşürüldü Askeri kaynaklar paylaştı, işgalde bir ilk: ‘Moonfish’in hayatına mal oldu

CNN: ULUSLARARASI UZMANLAR GETİRİLECEK

Amerikan CNN International televizyonu, Ukrayna askeri çevrelerindeki kaynaklara dayanarak, F-16 savaş uçağının düşmesini araştırmak üzere uluslararası uzmanların getirileceğini bildirdi. Bazı medya kuruluşları ve Ukraynalı politikacılar, uçağın 'dost ateşi' kurbanı olabileceğini, yani hava savunma sistemleri tarafından yanlışlıkla vurulmuş olabileceğini bildiriyor, ancak bu iddia henüz doğrulanmadı.

Haberin Devamı

CNN, Mes ve bir diğer tanınmış 'Juice' lakaplı Ukraynalı pilot Andrey Pilshchikov Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne F-16 savaş uçakları sağlama kampanyasının ana yüzleri haline geldiğini kaydetti.

"Çok zor bir görevdi, ancak 'Juice' ve 'Moonfish' başardı. Gençtiler, hevesliydiler, iyi İngilizce konuşuyorlardı ve Amerikan savaş uçaklarını Ukrayna semalarına getirmek için mümkün olan her şeyi yapmaya istekliydiler" diye bildiriyor Amerikan televizyonu.

"F-16 uçurmayı hayal ediyorlardı, 'Juice' geçtiğimiz Ağustos ayında bir muharebe görevi sırasında bir kazada öldükten sonra, 'Moonfish' bu hayali gerçeğe dönüştürmek için yola çıktı" diye devam ediyor CNN.

CNN'e göre, 'Juice' ile karşılaştırıldığında 'Moonfish' daha sessiz bir insandı ve tanıtımı çok sevmiyordu. Fakat arkadaşının ölümünden sonra onun yerini aldı ve gazetecilere röportajlar vermeye başladı. CNN onu, 'az konuşan, işini seven, duygularını kendine saklayan' ve 'F-16 hakkında her şeyi bilen' biri olarak tanımlıyor.

Haberin Devamı

'SORUMLULUK HİSSEDİYORUM'

Moonfish, CNN ile yaptığı bir röportajda arkadaşı için, "Andrey tüm bunların arkasındaki adamdı" dedi ve şöyle devam etti:

"Bu uçakları uçurmak için elimden gelen her şeyi yapma konusunda ona karşı bir sorumluluk hissediyorum."

Ukrayna Hava Kuvvetleri ise, "Oleksiy, Ukraynalıları ölümcül Rus füzelerinden korudu. Ne yazık ki bu, hayatına mal oldu" açıklamasını yaptı. Açıklamada, düşen uçağın tipiyle ilgili bir not bulunmasa da, askeri kaynaklar pilotun F-16 uçurduğu bilgisini BBC ile paylaştılar.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy de ABD yapımı F-16 jetlerinin Rus İHA'larını ve füzelerini düşürmek için havalandıklarını doğruladı. Ukrayna'ya şimdiye kadar NATO müttefiklerinden 65 adet F-16 jetinin teslim edilmesi vadedildi. F-16'lar, Batılı ülkelerin Ukrayna'ya sağladığı sınırlı sayıda karadan havaya füze sistemiyle birlikte çalışıyor.

F-16'LARIN UKRAYNA SAVAŞINA ETKİSİ

Savaşan Şahin düşürüldü Askeri kaynaklar paylaştı, işgalde bir ilk: ‘Moonfish’in hayatına mal oldu

ABD savunma devi General Dynamics tarafından tasarlanan ve ilk kez 1974'te havalanan F-16 'Savaşan Şahin' jetleri, on yıllardır dünya çapında birçok ülke tarafından kullanılıyor.

Yıllar içinde tasarımı ve donanımları defalarca güncellenen F-16, 2015'ten bu yana dünyanın en çok kullanılan sabit kanatlı savaş uçağı kabul ediliyor. ABD yapımı jet, Türkiye dahil 25 farklı ülkenin hava kuvvetleri envanterinde bulunuyor.

Haberin Devamı

HAFİFLİĞİ VE ÇEVİKLİĞİYLE ÖNE ÇIKIYOR

Savaşan Şahin düşürüldü Askeri kaynaklar paylaştı, işgalde bir ilk: ‘Moonfish’in hayatına mal oldu

Hafifliği ve çevikliğiyle ön plana çıkan F-16 kara saldırıları, havadan keşif, karadan havaya füze rampalarını arama gibi birçok görev icra edebiliyor. Kiev'in hava kuvvetleri, hâlâ Sovyetler Birliği'nden kalma uçaklardan oluşuyor.
Ukrayna, sayı ve teknoloji olarak kendinden çok daha üstün olan Rus hava kuvvetlerine karşı ABD yapımı F-16'ları kullanmak istediğini savaşın başından bu yana vurguluyor. F-16'ların, Ukrayna'da taarruzdan öte hava savunmasını destekleyici bir rol oynaması planlanmıştı.

Ukraynalı pilotların eğitimi ise bu teslimatta önemli soru işaretlerinden birisi olarak öne çıkmıştı. Bugüne kadar Batı menşeli savaş jetlerini hiç kullanmayan Ukraynalı pilotlar, farklı NATO ülkelerinde hızlandırılmış eğitimler alıyor.
Ancak uzmanlara göre ilk etapta Ukrayna'nın elindeki F-16 sayısı, jetleri uçurabilecek pilot sayısından fazla olacak.

Haberin Devamı

AYLAR ÖNCESİNDEN HAVALİMANLARI HEDEF ALINDI

Öte yandan teknolojik üstünlüklerine karşın, F-16'lar bakım ve koruması uzmanlık gerektiren masraflı uçaklar. Ukrayna'nın bu jetlerden olabildiğince az faydalanması için uğraşan Rusya, teslimatın aylar öncesinden ülkedeki havalimanlarını hedef almaya başlamıştı.

Ukrayna'nın hava üslerini ve içindeki F-16'ları korumak için elinde sınırlı sayıda bulunan Patriot ve NASAMS gibi gelişmiş hava savunma sistemlerini bu noktalara çekmek zorunda kalabileceği tartışılıyordu. Bu da sivil yerleşim yerlerinin Rus saldırılarına daha da açık hale gelmesine yol açabilir.