13.04.2022 - 14:19 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Rusların, karların eridiği ve her şeyin çamura dönüştüğü kış ile ilkbahar arasındaki dönem için bir sözü var: “Rasputitsa”. Bu sözcük 'dörtyol' anlamına gelen rasputye'den türetilmiştir ve “yollar yok olduğunda” olarak tercüme edilir. Bu yıl bu durum Rus işgaline denk geldi. Asfaltsız yollarda seyahat etmeyi zorlaştıran veya imkansız kılan çamurlu koşullar, genellikle ağır killi toprak ve kötü drenajdan kaynaklanıyor. Bu durumum Ukrayna, Belarus ve Rusya'nın bazı bölgelerinde hayatın bir gerçeği. Daha sonra da ağır sonbahar yağmurlarıyla birlikte ikinci bir çamurlu mevsim gelir.
İŞGALDEN ÖNCEYE GÖRE DAHA FAZLA TANKLARI OLDU
Çamur mevsiminin Rus işgali üzerinde önemli bir etkisi oldu, kamyon ve zırhlı araç paletleri asfalt yollara yapışıp kaldı. Yoldan çıkmayı göze alanlar sık sık takılıp kalıyor, bazı aşırı durumlarda tanklar toplarına kadar çamurun içine batıyor. Bu sorunlar, Rus ordusunu birçok aracı terk etmeye zorladı, daha sonra Ukraynalı çiftçiler traktörlerle bu araçları aldı. Ukrayna şimdi işgalden önce olduğundan daha fazla tanka sahip olduğunu iddia ediyor. Ruslar, İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman işgalini yavaşlatan çamur mevsiminin etkilerinden kaçınmak için Kiev'e giden ana otoyollardan yıldırım hızıyla kente girmek istedi ancak kararlı Ukrayna direnişi, Rus saldırısını bir bataklığa sürükledi. Rusların teçhizatları ise Ukraynalılar tarafından gizli bir hurdalıkta tamir ediliyor.
'RUS ORDUSUNDAN ELE GEÇİRDİĞİMİZ HER ŞEYİ KENDİ ORDUMUZA ALIYORUZ'
Ukrayna Bölgesel Kuvvetlerinden birinin komutan yardımcısı ve Ukrayna Donanmasından emekli bir denizci olan Yuri Golodov, Rus ordusu tarafından terk edilen veya onlardan ele geçirilen askeri teçhizatın yeniden kullanılmasında kilit rol oynuyor. Golodov, Kiev'de konumu açıklanmayan bir yerdeki askeri bir hurdalıkta çalışan ve Ukrayna kuvvetleri tarafından kullanılmak üzere Rus askeri teçhizatını tamir eden bir ekibe liderlik ediyor. Golodov, "Rus ordusundan aldığımız her şeyi Ukrayna silahlı kuvvetlerine aktarıyoruz" diye konuştu.
SOVYET DÖNEMİ EKİPMANLARI 'GÜVENİLİR VE ÇALIŞIR DURUMDA'
CNN hurdalığı ziyaret ettiğinde, Ukrayna kuvvetleri hedefleri tespit etmek için kullanılan bir topçu destek aracını söküyordu. Ukrayna bayrağı Rus askeri sembollerinin üzerine boyanmıştı ve Golodov'un birimi iletişim ekipmanını ön cepheye göndermeden önce tamir için yukarı kaldırıyordu. Golodov aracı göstererek, "Yaralıları nakletmek için kullanacağız. Savaş çabalarımıza önemli bir katkı sağlayacak. Bu çok kullanışlı bir arazi aracı. Her türlü bataklık veya karla baş edebilir" dedi.
Rus ordusu tarafından kullanılan ekipmanların çoğu, Ukraynalı askerler tarafından kullanılanlara benzer veya aynı, bu yüzden operasyona aşinalar. Golodov, "Bu teçhizat Sovyetler Birliği'ne kadar uzanıyor. Hepsi de oldukça güvenilir. Her şey çalışır durumda. Silahlar eski gibi görünüyor ama aslında doğru kullanılırsa bize uzun süre hizmet edecek" diye ekledi. Golodov, taburunun bazı Rus ekipmanların ele geçirilmesinden de sorumlu olduğunu kaydederek şöyle devam etti: "Biz, düşman hatlarının gerisinde çalışan özel kuvvetler derin keşif taburuyuz. Bizim görevimiz, Rus ordusunun mühimmat, yakıt ve yiyecek tedarikini yok etmek."
'RUS ORDUSUNUN GÜCÜ SADECE BİR EFSANE'
Köşeyi dönünce, bir kamuflaj battaniyesinin örtüsü altında eski bir Rus ordusu yakıt kamyonu yeniden konuşlandırılmaya hazır bekliyor. Golodov'a göre, araç bir Rus taburuna saldırdıklarında birliği tarafından ele geçirildi: "İlk araca ateş ettik ve patladığında paletleri durdu. Rus askerleri kaçtı ve askeri teçhizatlarını aldık." Tesisin başka bir bölümünde ise AK-47'lerle donanmış askerler, Rus birlikleriyle olası bir karşılaşma için eğitim alıyor. Askerlerine gururla bakan Golodov, donanmadan emekli olmadan önce Rusya'nın kuzeybatısındaki Mursmansk'ta Sovyetler Birliği'nin kuzey filosunda zaman geçirdiğini ve Rus kuvvetlerinin neler yapabileceğini bildiğini anlattı. "Rus ordusunun gücü bir efsaneden başka bir şey değil" diyen Golodov, "Bir insan nasıl bunun aksini düşünebilir?" dedi.