25.08.2023 - 22:58 | Son Güncellenme:
İHA
Nijer’de ordunun 26 Temmuz’da yönetime el koymasının ardından ülkede patlak veren siyasi kriz sürüyor. Nijer Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Fransız hükümetinin Nijer'in çıkarlarına karşı eylemleri nedeniyle Fransa’nın Niamey Büyükelçisi Sylvain Itte'nin 48 saat içinde ülkeden ayrılması istendi” ifadeleri kullanıldı. Öte yandan ABD ve Alman'ya nın büyükelçilerine de ülkeden ayrılması için 48 saat verildiği açıklandı.
FRANSIZ ASKERİ ÜSSÜNDE PROTESTO
Başkent Niamey’de yer alan Fransız askeri üssünde toplanan binlerce cunta destekçisi, Fransa’yı ve ECOWAS’ı protesto etti. “Kahrolsun Fransa, Kahrolsun ECOWAS” sloganları atan protestocular Rusya ve Nijer bayraklarını dalgalandırarak yeni yönetimin lideri Abdourahmane Tchiani’ye destek mesajı verdi. Cunta yönetiminin destekçilerinden protestoya katılan Aziz Rabeh Ali, “Fransızların gitmesini sağlayacağız. ECOWAS bağımsız değil. Fransa tarafından manipüle ediliyor ve dış etki var” dedi.
DARBECİLER KABİNEYİ AÇIKLADI
Başbakanlığa getirilen Lamine Zeine Ali Mahamane, aynı zamanda Ekonomi ve Finans Bakanlığı görevlerini de yürütecek. Devlet kanalında darbe bildirisini okuyan Ordu Sözcüsü Amadou Abdramane ise Gençlik ve Spor Bakanı oldu. Bölge ülkeleri tarafından Bazoum’un serbest bırakılması çağrılarına rağmen oluşturulan kabinede, atamalar darbe lideri General Abdourahmane Tchiani tarafından gerçekleştirildi.
MALİ VE BURKİNA FASO, NİJER'E HEYET GÖNDERECEĞİNİ AÇIKLADI
Mali ve Burkina Faso’nun Nijer’deki cunta yönetimine desteği sürüyor. Mali ordusundan yapılan açıklamada, “Burkina Faso ve Mali, Nijer’in başkenti Niamey’e bir heyet gönderiyor. Amaç, iki ülkenin kardeş Nijer halkıyla dayanışma içinde olduğunu göstermektir” ifadeleri kullanıldı.
ABD DIŞİŞLERİ BAKAN YARDIMCISI, CUNTA YÖNETİMİYLE GÖRÜŞTÜ
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, Nijer’de askeri darbe yönetimi temsilcileriyle yüz yüze bir görüşme gerçekleştirdi. Nuland, görüşmelerin "son derece samimi ve bazen de oldukça zorlu" olduğunu söyledi. Washington yönetimi, darbenin hâlâ diplomatik yollarla sonlandırılabileceğini ve Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum'un göreve iade edilebileceğini belirtti. Ancak ülkeye yönelik yapılan yardım ödemelerinin şu anda askıya aldığı belirtildi.
NİJER'E ASKERİ MÜDAHALE MESAJLARI
Nijerya Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu, ordunun yönetime el koyduğu Nijer’e askeri müdahale için senatodan destek istedi. Öte yandan Senegal Dışişleri Bakanı Aissata Tall Sall, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu’nun (ECOWAS) Nijer'e askeri müdahalede bulunmaya karar vermesi halinde Senegal’in buna destek vereceğini açıkladı.
NE OLMUŞTU?
Nijer Devlet Başkanı Mohamed Bazoum, 26 Temmuz'da Muhafız Alayı tarafından Başkanlık Sarayı'nda alıkonulmasının ardından Ordu Sözcüsü Amadou Abdramane ulusal kanalda darbe bildirisi okumuş, Devlet Başkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Omar Tchiani daha sonra kendisini yeni lider ilan etmişti. ECOWAS ise 30 Temmuz’da Nijerya’nın başkenti Abuja’da yaptığı olağanüstü toplantının ardından Nijer’deki cunta yönetimine ültimatom vererek, Nijer’in devrik lideri Muhammed Bazoum'un 1 hafta içinde yeniden göreve getirilmemesi halinde askeri müdahale tehdidinde bulunmuştu.