Dünyaİsrail kana doymuyor

İsrail kana doymuyor

28.08.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne yönelik dün gün boyunca devam eden hava saldırıları sonucu 43 sivil hayatını kaybetti.

İsrail kana doymuyor

 Gazze’deki Sivil Savunma Müdürlüğü Sözcüsü Mahmud Basal, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail’in dün Gazze Şeridi’ne yönelik hava saldırılarının yol açtığı can kayıplarına dikkati çekti. İsrail ordusunun Gazze vilayetinin farklı noktalarına düzenlediği 5 hava saldırısında 3’ü çocuk en az 18 sivilin yaşamını yitirdiği ve çok sayıda kişinin yaralandığını aktaran Basal, Gazze Şeridi’nin orta kesimine yönelik 4 hava saldırısında da 12 Filistinlinin öldüğünü belirtti. İsrail savaş uçaklarının güneydeki Han Yunus kentinde de 3 noktayı bombaladığına işaret eden Basal, bu hava saldırılarında en az 13 sivilin hayatını kaybettiğini ve çok sayıda kişinin yaralandığını ifade etti. 

Haberin Devamı

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 16 bin 589’u çocuk, 10 bin 980’i kadın olmak üzere 40 bin 435 Filistinli öldü, 93 bin 534 kişi yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor. 

Bu arada İsrail ordusu, 7 Ekim’den bu yana bombardıman altında tuttuğu Gazze Şeridi’ndeki esirlerden birinin bugün erken saatlerde sağ olarak kurtarıldığını açıkladı. Ordu kurtarılan esirin 52 yaşındaki Kaid Farhan el-Kadi olduğunu bildirdi. Sağlık durumunun iyi olduğu ve kontroller için hastaneye kaldırıldığı belirtilen Kadi’nin güneydeki Rahat şehrinin yakınlarındaki Bedevi topluluğundan olduğu aktarıldı. Gazze’de halen 110 kadar İsrailli esirin olduğu tahmin ediliyor. 

Haberin Devamı

BM’den çocuk felci uyarısı

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail’in tahliye emirleri nedeniyle Gazze’de yardım faaliyetlerinin durduğunu, çocuk felcinin bu şartlarda hızla yayılabileceğine dikkat çekti. Kıdemli BM yetkilisi Sam Rose, güvenlik kaygıları nedeniyle personelin bölgedeki çalışmalarını sürdüremediğini, güvenli bir yer aradıklarını aktardı. Rose, “İsrail’in ilan ettiği insani yardım alanları çok daraldı. Şu an Gazze Şeridi’nin yaklaşık yüzde 11’ine kadar geriledi. Ancak bu yüzde 11’lik kısmın tamamı da yardım çalışmaları için uygun değil, çünkü bir kısmında kumullar var, bir kısmı kalabalık nüfus bölgeleri” ifadelerini kullandı. Rose, “Bu koşullarda çocuk felci Gazze’de yeniden ortaya çıktı ve çok hızlı yayılabilir” dedi. Avrupa Birliği’nin (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, hızla yayılan çocuk felci virüsüne karşı halkın aşılanabilmesi için Gazze Şeridi’nde üç gün süreyle acil insani ateşkes ilan edilmesi çağrısında bulundu.

İsrail Sinvar’ı ABD ile birlikte arıyormuş

Amerikan “New York Times” (NYT) gazetesi, İsrail’in, ABD yönetiminin sağladığı büyük desteğe rağmen İsrail’in Hamas lideri Yahya Sinvar’ın yerini tespit edemediğini yazdı. Kimliğinin paylaşılmasını istemeyen ABD’li ve İsrailli yetkililer, Sinvar’ın yakalanması için her iki ülkenin de “ciddi kaynak ayırdığını” söyledi. Sinvar’ın yerinin tespit edilmesi için İsrail iç istihbarat servisi Şin Bet’in karargâhında özel bir birim kurulduğu, ABD istihbaratının da Sinvar’ın iletişim kanallarını takip ettiği belirtildi. CIA’in de İsrail Savunma Kuvvetleri’yle (IDF) yakından çalıştığı, ayrıca Amerikan ordusunun İsrail’e “yeraltı radarı” tedarik ettiği de aktarıldı.

Haberin Devamı

Ateşkes görüşmeleri tam bir muamma!

İsrail ile Hamas arasındaki savaş devam ederken, ateşkes ve rehine anlaşması için Mısır’ın başkenti Kahire’de yapılan görüşmeler tam bir muammaya dönüştü. Nitekim görüşmelerin Pazar günü nihai anlaşma sağlanamadan sona erdiği belirtilirken, Beyaz Saray tersini savunmaya ve hatta ilerleme olduğunu, ayrıntıların Hamas’ın da temsil edildiği çalışma grupları arasında görüşülmeye devam ettiğini bildirdi.  

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, üst düzey müzakerelerde ABD heyetinde yer alan Joe Biden yönetiminin Ortadoğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Brett McGurk’ün, çalışmalar için bir gün daha Kahire’de kaldığına dikkat çekti. Kirby, ateşkes sağlanması ihtimaline ilişkin olarak, “İlerlemeler var ve bölgedeki ekibimiz bize görüşmelerin yapıcı bir şekilde devam ettiğini bildiriyor” ifadelerini kullandı. Sonrasında görüşmelerin bir çalışma grubu tarafından sürdürülmesinin planlandığını aktaran Kirby, beklentilerinin, müzakerelerin birkaç gün daha sürmesi yönünde olduğunu vurguladı. İsrail ile Hamas, Kahire’de yapılan görüşmelerde birbirileriyle doğrudan görüşmüyor. ABD, Katar ve Mısır, taraflar arasında arabulucu rolünü üstlenmiş durumda. 

Haberin Devamı

Görüş ayrılığı 

Bununla birlikte İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın, Hamas’la yapılan dolaylı müzakerelerin önündeki engellerden biri olarak görülen Philadelphi Koridoru konusundaki görüş ayrılığının giderek arttığı belirtiliyor. Kanal 12’nin haberine göre, Gazze’deki İsrailli esirlerin aileleri, Netanyahu ve Gallant ile iki ayrı toplantı yaptı. Görüşmelerde iki isim, dolaylı müzakerelerin merkezindeki Philadelphi Koridoru konusunda oldukça farklı yaklaşım benimsedi. Esir ailelerinin Netanyahu ile Gallant arasında gergin ilişkiler nedeniyle toplantıları ayrı ayrı düzenlediği bildirildi. Gallant, İsrail’in koridorda “bulunması ila bulunmamasının güvenlik engeli oluşturmadığını” belirtirken, Netanyahu ise “Philadelphi Koridoru’yla ilgili talebimizden geri adım atmayacağız” dedi. İsrail, Mısır ile Gazze sınırındaki 14 kilometrelik bölümde kontrolü elinde bulundurmayı şart koşuyor. Öte yandan İsrail ordusu, 7 Ekim’den bu yana bombardıman altında tuttuğu Gazze Şeridi’ndeki esirlerden birinin sağ olarak kurtarıldığını açıkladı.