Dünyaİnsafsız öneriler!

İnsafsız öneriler!

29.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Batı Şeria ve Gazze’ye yönelik saldırılarda bilanço ağırlaşırken, İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz insanfsızca diye nitelenebilecek bir öneri yaptı, Batı Şeria’daki halkın Gazze’de olduğu gibi “topluca zorla yerinden edilmesini” gündeme getirdi.

İnsafsız öneriler

İsrail güçlerinin, Batı Şeria ve Gazze’de Salı gününden bu yana sürdürdüğü yoğun saldırılarda bilanço giderek ağırlaşırken, Dışişleri Bakanı Yisrael Katz’ın yanı sıra eski savunma bakanı, insanfsızca diye nitelenebilecek önerileri gündeme getirmesi dikkat çekti. Katz, Batı Şeria’daki halkın Gazze’de olduğu gibi “topluca zorla yerinden edilmesini” önerdi.

Haberin Devamı

Filistin kaynaklarından edinilen bilgiye göre, İsrail ordusunun, Batı Şeria’da başlattığı “geniş çaplı” saldırılarda en az 11 Filistinlinin hayatını kaybettiği, çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi. İsrail ordusu Batı Şeria’nın Cenin ve Tulkerim kentlerinde eş zamanlı saldırılar düzenlerken, başka bazı kamp ve beldelere de baskınlar düzenledi. Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, İsrail’in, Batı Şeria’da savaşı tırmandırdığını savunurken, Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın, Batı Şeria’ya başlatılan “geniş çaplı” saldırı sonrası Suudi Arabistan ziyaretini yarıda kestiği belirtildi.

Bununla birlikte İsrail ordusunun, Gazze Şeridi’ne yönelik sürdürdüğü saldırılarda 40’tan fazla kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Haberin Devamı

‘Zorla gönderelim’

İsrail Dışişleri Bakanı Katz ise, Batı Şeria’daki halkın Gazze’deki gibi topluca zorla yerinden edilmesini gündeme getirdi. Yisrael Katz, İsrail ordusunun Cenin ve Tulkerim mülteci kamplarına baskın başlattığını hatırlatarak, “İran’ın Ürdün’den silah kaçırarak burada kapsamlı bir terör yapısı kurmaya çalıştığını” öne sürdü.

Katz, İsrail’in Batı Şeria’daki “tehdide karşı Gazze’deki gibi muamele etmeleri gerektiğini” savunarak, buradaki Filistinlilerin de “Gazze’de yapıldığı gibi topluca zorla yerinden edilmesi” gibi tüm adımların atılması gerektiğini iddia etti. Katz, “bunun her şey için bir savaş olduğunu ve kazanmaları gerektiğini” dile getirdi.

Muhalefetteki İsrail Evimiz Partisi lideri ve ülkenin savunma eski bakanı Avigdor Liberman ise, açlıkla mücadele eden Gazze’ye tüm insani yardım girişinin durdurulmasını istedi, ekipman ve yakıt girişinin de sonlandırılması çağrısı yaptı, İsrail ordusuna bu bölgede “operasyonel hareket özgürlüğü verilmesini” istedi. Liberman, geçen hafta da Gazze Şeridi’nin su, gıda, elektrik ve yakıt dahil tüm insani ihtiyaçlarından mahrum bırakılması çağrısında bulunmuştu.

Türkiye’den tepki

AK Parti Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Katz’ın açıklamasına, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla tepki gösterdi. Çelik, “Katz’ın, Hitler’in Dışişleri Bakanı Ribbentrop’u kendisine rol model olarak seçtiğine hiç şüphe yok. Bu katliam şebekesinin hedefi tüm insanlıktır. Bu şebeke durdurulmadığı sürece, insanlık tehdit altındadır. Bu şebeke insanlığa karşı suç işlemekten yargılanmadığı sürece, insanlık adına hiçbir değer hayatta kalamaz. Dünün Nazileri karşısında susmanın utancını yaşayanlar, bugünün Nazilerine boyun eğmenin utancını tekrar yaşamamalı” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İnsafsız öneriler

Miami’deki oğluna ek koruma istedi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’ye düzenlenen suikast sonrası İran’ın misilleme yapacağı endişesiyle genel güvenlik servisi Şin Bet’ten Miami’deki oğlu Yair Netanyahu’nun korumalarının güçlendirilmesini talep ettiği bildirildi. “Walla” adlı sitenin haberine göre, Şin Bet Kişisel Güvenlik Danışma Komitesi, içgüdülere güvenilemeyeceğini belirterek, bu talebi gerekli kılacak istihbarat bulguları istedi. Bir yıldan fazladır ABD’de Şin Bet koruması altında yaşayan oğul Netanyahu’nun yıllık maliyetinin 680 bin dolar olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

Filistinlilerin yatırımları bloke mi edildi?

Kripto para borsası Binance’in, İsrail ordusunun talebi üzerine Filistinlilerin yatırım hesaplarına bloke koyduğu iddia edildi. Sosyal medya platformu X ve uluslararası medyada yer alan haberlerde, İsrail Savunma Bakanlığı’na ait olduğu öne sürülen İbranice belge de yer alırken, terörle mücadele öne sürülerek kripto varlıklara el koyma kararı tavsiyesi yapıldığı iddia edildi. Haberler üzerine Bitcoin’de düşüş yaşanırken, bir açıklama yapan şirketin CEO’su Richard Teng, “Sadece yasa dışı fonlara bağlı sınırlı sayıda kullanıcı hesabının işlem yapması engellendi. Bu konuda bazı yanlış ifadeler oldu. En önemlisi bölge genelinde kalıcı bir barışın sağlanmasını ümit ediyoruz” ifadelerini kullandı.