DünyaGüney Kore ve İngiltere'den Kuzey Kore'ye kınama!

Güney Kore ve İngiltere'den Kuzey Kore'ye kınama!

22.10.2024 - 10:30 | Son Güncellenme:

Ukrayna savaşına katılmak için Rusya'ya asker gönderen Kuzey Kore, Güney Kore ve İngiltere tarafından kınandı. İngiltere dışişleri bakanı Lammy, tüm dünyaya tedbir alma çağrısı yaptı.

Güney Kore ve İngiltereden Kuzey Koreye kınama

Güney Kore resmi haber ajansı Yonhap'ın haberine göre, Güney Kore Dışişleri Bakanı Cho Tae-yul ve Seul'da bulunan İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, Kuzey Kore'nin Rusya'ya destek amacıyla Ukrayna'ya asker gönderdiğine ilişkin iddialar hakkında ortak açıklama yaptı.

Haberin Devamı

Açıklamada, "Kuzey Kore'nin hukuka aykırı silah transferlerine devam etmesini ve Moskova'nın Ukrayna'daki hukuka aykırı savaşını desteklemek üzere Rusya'ya asker göndermesini en güçlü ifadelerle kınıyoruz." ifadesine yer verildi.

Rusya'nın "asker ve silah göndermesi karşılığında Kuzey'e ne sağladığının izlendiği" belirtilen açıklamada, Moskova'nın Pyongyang'a muhtemel nükleer ya da balistik füze teknolojisi transferinden "derin endişe" duyulduğu aktarıldı.

Açıklamada, Hint-Pasifik ve Avrupa-Atlantik bölgelerinin güvenliğinin "birbiriyle bağlantılı olduğu" kaydedilerek, Güney Kore ve İngiltere'nin, Moskova ve Pyongyang'ı "caydırmak için uluslararası toplumla birlikte tedbir almakta kararlı olduğu" vurgulandı.

Haberin Devamı

1500 ASKER ULAŞTI

Hafta sonu Güney Kore istihbaratının yayınladığı uydu görüntülerine göre Rusya'ya ait donanma gemileri 8-10 Ekim tarihlerinde Kuzey Koreli askerleri Kore'deki bir askeri üsten alarak yola çıktı. Yine Güney Kore İstihbaratı'na göre şu ana kadar Rusya'ya ulaşan birlikler Vladivostok, Ussuriysk, Habarovsk ve Blagoveshchensk'teki askeri üslerde konuşlandırılmış durumda ve muhtemelen ön cepheye konuşlandırılmadan önce eğitim görüyorlar.

ZELENSKİ UYARDI

Ukrayna lideri Volodimir Zelenski ise Pazar günü yaptığı açıklamada, dünyaya Rusya'nın iki buçuk senedir sürdürdüğü savaşa daha fazla dahil olmasıyla ilgili bütün dünyanın güçlü bir tepki vermesi gerektiğini söyledi. Zelenski, "Bu daha büyük bir savaşa yol açacak işbirliğini yakından izleyen ve bu konuda açıklama yapan tüm liderlere ve devlet temsilcilerine müteşekkirim" dedi.