Dünya'Gizli imparatorluk' ortaya çıktı! Kayıp şehir gün yüzüne çıkardı, eşsiz ve beklenmedik

'Gizli imparatorluk' ortaya çıktı! Kayıp şehir gün yüzüne çıkardı, eşsiz ve beklenmedik

16.08.2024 - 13:13 | Son Güncellenme:

Arkeologlar uzun zamandır kayıp olan Roma şehrini keşfettikten sonra 'gizli imparatorluğu' ortaya çıkardı. Arkeolog ekibi, Roma İmparatorluğu dönemine ait 57 benzeri görülmemiş alanı gün yüzüne çıkarmayı başardı.

Gizli imparatorluk ortaya çıktı Kayıp şehir gün yüzüne çıkardı, eşsiz ve beklenmedik

İspanya'daki arkeologlar, tarihçilerin daha önce bilmediği bir 'gizli imparatorluğun' varlığına işaret edebilecek bir dizi antik Roma yerleşimini ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

BEKLENMEDİK BİR KEŞİF

Gizli imparatorluk ortaya çıktı Kayıp şehir gün yüzüne çıkardı, eşsiz ve beklenmedik

Cádiz Üniversitesi'nden araştırmacılar 2023'te Guadalete bölgesinde keşiflerine başladıklarında, Roma etkisine dair yalnızca birkaç kalıntı bulmayı bekliyorlardı.

Bunun yerine, bölgedeki Roma tarihi anlayışını yeniden şekillendirebilecek karmaşık, birbirine bağlı bir yerleşim ağı ortaya çıkaran 57 alanı keşfettiler. Bu alanlar, Arcos de la Frontera, Bornos Villamartin ve Puerto Serrano'nun İspanyol bölgelerine dağılmıştı ve başlangıçta Guadalete Nehri boyunca uzanan ticaret ve iletişim yollarıyla birbirine bağlıydı.

YENİ GÖRÜŞLER SUNUYOR

Gizli imparatorluk ortaya çıktı Kayıp şehir gün yüzüne çıkardı, eşsiz ve beklenmedik

Uzmanlar, yerleşim yerlerinin sayısının ve stratejik konumlarının, bölgenin Roma döneminde daha önce düşünülenden çok daha önemli olduğunu gösterdiğine inanıyor. Profesör Macarena Lara liderliğindeki kazı, bu alanların ilk kez incelendiği gösteriyor ve Roma İmparatorluğu'nun güney İspanya'daki varlığına dair yeni görüşler sunuyor.

Haberin Devamı

Bu yerlerin çoğu ilk olarak 1980'lerde ve 1990'larda tespit edildi ancak şimdiye dek tam olarak araştırılmamıştı. İddialı projenin bir parçası olan ekip, yüzeyin altında gömülü yapıları tespit etmek üzere yer altı radarı da dahil olmak üzere son teknolojiyi kullandı.

Bu gelişmiş yöntem, araştırmacıların çıplak gözle görülemeyen ve Romalılar tarafından kullanılan duvar yapılarını belirlemesine imkan sağladı. 

'NEREDEYSE HİÇ BİLİNMEYEN BİR KONU'

Gizli imparatorluk ortaya çıktı Kayıp şehir gün yüzüne çıkardı, eşsiz ve beklenmedik

Ekip, Bornos'taki El Cañuelo'daki Roma villasında yoğun kazı çalışmaları başladı ve burada konut alanlarını iş yerlerinden ayıran duvarlar da dahil olmak üzere villa hakkında önemli detayları gün yüzüne çıkardı.

Arkeologlar bir raporda şöyle konuştu: 

"Amaç, Roma döneminde Cádiz Körfezi ile Guadalete Nehri çukurunda yer alan yerleşimler arasındaki etkileşimi anlamak; bu, şu ana kadar neredeyse hiç bilinmeyen bir konu."

Etkileşimin, Romalıların bu iç bölgeyi Avrupa'daki daha geniş imparatorluklarına nasıl entegre ettiklerini ortaya çıkarabileceğine inanıyorlar.

Guadalete Nehri'ndeki Roma yerleşiminin, Roma'nın İspanya'yı MÖ 264'te fethetmesine kadar uzandığına inanılıyor, fakat araştırmacılar yeni keşfedilen yapıların kesin tarihlerini doğrulamak için hâlâ çalışıyor. Profesör Lara, şu ana kadar ortaya çıkarılan verilerin devam eden araştırmaları için anlamlı bir temel oluşturduğunu kaydetti.

Profesör yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

"Ana hedefimiz, geleneksel olmayan teknikler ve araçlarla kazı ve araştırmaları sürdürmek. Bulunan bağlamların incelenmesi ve belgelenmiş materyaller üzerinde analiz teknikleri ile tamamlanacak olan bu çalışmalar, Bornos ve Arcos de la Frontera rezervuarları çevresindeki Roma yerleşimi ve toprakları hakkında bütüncül bir görüş elde etmemizi sağlayacak."