DünyaAşırı sıcaklar da yoksulu vuruyor

Aşırı sıcaklar da yoksulu vuruyor

29.08.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Aşırı sıcaklar, dünya çapında yoksul ülkelerde ve topluluklarda binlerce insanı ölümüne neden oluyor. İspanyol bilim insanları, yoksulların aşırı sıcaklardan daha fazla etkilendiğini, bunun da ölüm oranlarını artırdığını ortaya koydu

Aşırı sıcaklar da yoksulu vuruyor

Türkiye de dahil olmak üzere aşırı sıcaklar tüm dünyada etkisini sürdürürken, sıcaklar nedeniyle ölümlerde de ciddi artışlar göze çarpıyor.

Haberin Devamı

Madrid kentinde bulunan “Carlos III Sağlık Enstitüsü’nden bilim insanları yaptıkları araştırmada, gelir eşitsizliğinin pek çok alanda olduğu gibi sıcaklar nedeniyle yaşanan ölümlerde de ortaya çıktığını belirterek, serinleme imkânı bulunmayan kalabalık evlerde yaşayan düşük gelir grubundakilerin yaşamlarını yitirme ihtimalinin daha yüksek olduğunu belirledi.

2 MİLYON ÇOCUK 

Araştırmacılar, İspanya’da düşük gelir grubunda olup tarım sektöründe çalışanların sürekli olarak aşırı sıcaklara maruz kaldığını, hastalıklara yakalandığını ancak sağlık hizmetine ulaşımlarının da kısıtlı olduğunu kaydetti. Düşük gelir grubundakilerin klima olduğu zamanda bile bunları yeterince kullanamadığına dikkat çeken araştırmacılar, bu yılın başlarında “Save the Children” derneğinin İspanya’da her 3 çocuktan 1’i evde serinleme imkânı bulamadığı uyarısı yaptığını anımsatıyor. Bu da yaklaşık 2 milyon çocuğun mental ve fiziksel sağlığının olumsuz etkilenmesi anlamını taşıyor. Avrupa’nın 14 farklı kentinde de yürütülen çalışmalar benzer sonuçlar ortaya koydu.

Haberin Devamı

AVRUPA'DA 50 BİN ÖLÜM

Sıcaklardan kaynaklı stres ve düşük gelir arasındaki ilişki, ABD’de de sıkça araştırılan bir konu. Ancak Avrupa’da küresel ısınmanın etkilerinin daha hızlı görüldüğü öne sürülüyor. Geçen ay yayımlanan bir çalışmada, hava kirliliğinin tetiklediği sıcak havalar, geçen yıl Avrupa’da 50 bin kişinin hayatını kaybetmesine yol açtı. Araştırmayı yapan bilim insanları, bunun ciddi bir uyarı olduğunu belirtirken, “Tehlikenin farkına varıp, bunun son ölümler olup olmayacağına karar vermemiz gerekiyor” diyor.

JAPONYA'DA ŞANŞAN ALARMI

Japonya’nın Kagoshima bölgesinde yaklaşan Şanşan Tayfunu nedeniyle acil durum alarmı verildi. Japonya Meteoroloji Ajansı (JMA), Şanşan Tayfunu’nun saatteki hızının 250 km’ye ulaşmasının tahmin edildiğini duyurdu. JMA, Şanşan Tayfunu nedeniyle Kagoşima bölgesi için acil durum uyarısı yayımladı. JMA, tayfunun, konutları yıkabilecek kadar sert rüzgârlara yol açabileceğini ifade etti. ● AA