DünyaArapları hedef gösteren Netanyahu’ya tepki yağdı

Arapları hedef gösteren Netanyahu’ya tepki yağdı

04.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun Tel Aviv’de iki kişinin öldüğü saldırıdan ülkedeki Arap azınlığı sorumlu tutması, sert şekilde eleştirildi

Arapları hedef gösteren Netanyahu’ya tepki yağdı

İsrail’in Tel Aviv kentinde, bir bara yönelik silahlı saldırıda iki kişinin öldürülmesinin ardından açıklama yapan Başbakan Binyamin Netanyahu, ülkedeki Arap azınlığı suçlayan ifadeleri nedeniyle eleştiri yağmuruna tutuldu. Tel Aviv’deki saldırıyı düzenleyen kişinin 31 yaşındaki İsrailli Arap Naşat Milhem olduğu ortaya çıkarken, Milhem kaçmayı başarmıştı.

Haberin Devamı

Netanyahu önceki akşam 2 kişinin öldüğü barı ziyaret ederken, İsrailli Araplara, “Hem İsrail’deki haklardan yararlanıp hem de kendinizi Filistinli olarak tanımlayamazsınız” diye seslendi. Arapların İsrail yasalarına uymadığını iddia eden Başbakan, “(Arap mahallelerinde) yeni karakollar açacağız, daha fazla polis istihdam edeceğiz, tüm kasabalara gidecek ve herkesin yasalara sadakâtini talep edeceğiz” dedi.

‘İkiyüzlü ve aşağılayıcı’

Oysa saldırganın memleketi Arara’daki Arap liderler saldırıyı kınamış, Milhem’in 30 yıldır gönüllü olarak İsrail polisine destek veren babası, ‘oğlundan utandığını’ söylemişti. Buna rağmen, Netanyahu’nun İsrail’in nüfusunun yüzde 18’ini oluşturan Arapların tamamını suçlar nitelikteki açıklaması tepki çekti. Tel Aviv Belediye Başkanı Ron Huldai, Netanyahu’nun İsraillilerin güvenliğini sağlama konusunda başarısız olduğunu, bunun acısını Araplardan çıkarmaya çalıştığını söyledi. İsrail parlamentosunun Arap vekillerinden Ahmad Tibi, Netanyahu’nun konuşmasının ‘ikiyüzlü ve aşağılayıcı olduğunu’, tüm Mülsümanları ve Arap vekilleri hedef haline getirdiğini savundu. Tibi, Arap liderlerin yıllarca polisten Arap bölgelerindeki yasadışı silahların toplanmasını talep ettiğini hatırlattı.

Haberin Devamı

‘Bölme, nefret ekme!’

Ana muhalefetteki Siyonist Birliği’nin liderlerinden Tzipi Livni, Netanyahu’ya “Bir başbakan gibi davran. Ayrımcılık yapma, bölme, korku ve nefret ekme” diye seslendi. Sol eğilimli Haaretz gazetesinde yayınlanan, Yossi Verter imzalı yazıda ise, “Netanyahu’nun konuşması utanç verici, dehşet yayan bir korku şovuydu. Başbakan, her trajediyi siyasi kazanç elde etmek için kullanırken, nefret ve azınlıkları hedef haline getirme eğilimini kaybetmediğini kanıtladı. Konuşması, kendi standartlarına göre bile alçaktı” denildi.