Samed Karagöz

Samed Karagöz

samedkaragoz@gmail.com

Tüm Yazıları

Piyalepaşa’da yakın zaman önce açılan Piyalepaşa İstanbul isimli alışveriş merkezi bünyesinde yer alan sanat galerileriyle fark yaratıyor. Şimdilik sadece Merkür, artSümer, Zilberman ve Pi Artworks bulunuyor. Yakın zamanda ArtOn’un da buraya taşınacağını öğrendim. Zamanla buranın İstanbul sanat haritasında önemli noktalardan biri olacağını düşünüyorum. 

Kemal Seyhan’ın “Futuregarden” başlıklı sergisi Pi Artworks’te yer alıyor. Seyhan her zamanki ustalığıyla siyah ve griyi kullanarak mekânı adeta dönüştürüyor. Kemal Seyhan’ın eserlerine hiç aşina olmayan bir sanatsever bu eserlerle ilk kez karşılaşıyor olsa onun niçin büyük bir sanatçı olduğunu rahatlıkla anlar. 

Haberin Devamı

Yusuf Aygeç’in “Mekânlar Tercihlerin Gölgesidir” başlıklı sergisi ise Merkür’de yer alıyor. Önceki serilerinde figürlere ağırlık veren Aygeç’in figürlerinin birçoğu doğrudan izleyicisine bakar ve bu bir müddet sonra rahatsız edici olabilir. Bu kez başarıyla kullandığı impasto tekniğinin doğayı resmetmek için öne çıktığını görüyoruz. Bu sergide ayrıca sanatçının füzen kullanarak yaptığı eserleri de mevcut. Aygeç doğayı resmederken normal şartlarda doğada göremeyeceğimiz ama bize yabancı olmayan, bizi rahatsız etmeyen renklere yer vererek farklı bir kontrast oluşturuyor. 

Zilberman’da ise “Boşluğun Duraklaması” (That Pause of Space) başlıklı Zilberman Berlin’in direktörü Lotte Laub’un küratörlüğündeki grup sergisi yer alıyor. Sergide Burçak Bingöl, Antonio Cosentino, Itamar Goy, Zeynep Kayan, Sim Chi Yin ve Simon Wachsmuth’un eserlerini görebilirsiniz. 

Sanata yeni bir durak: Piyalepaşa

Hayaller Ülkesi

İran asıllı Amerika’da yaşayan ve üreten Shirin Neshat hem yeni sergisinin açılışı hem de 41. İstanbul Film Festivali’nde gösterimi yapılacak olan filmi için İstanbul’da. Uzun yıllardan beri yakından takip etmeye çalıştığım Shirin Neshat, Batı’da yaşayan İran asıllı bir sanatçı olarak İran’a bakışını eserlerinde ön plana çıkartıyordu. Sergi ve filmden oluşan bir proje olan “Land of Dreams”te ise bu kez İran asıllı bir sanatçı olarak  Amerika’ya odaklanıyor. Aynı isimli filmi izleme şansım henüz olmadı, en kısa sürede izlemeyi planlıyorum ama Dirimart’ta yer alan fotoğraflar ve iki kanallı video yerleştirmesi görülmeye değer. 

Haberin Devamı

Ruhun şad olsun Balkan Naci

Balkan Naci İslimyeli’nin vefatını büyük bir üzüntüyle öğrendim. Türk sanatının öncü sanatçılarından bir olan İslimyeli’nin eserlerini toplu olarak en son defa 2017 yılında Tophane-i Amire’de açılan ve sanatçının 45 yıllık sanat üretime odaklanan “Hatırla” isimli sergisinde görmüş bir kez daha büyülenmiştim. Her döneminde öncü rol oynayan, gelenekle çağdaşı başarılı bir şekilde sentezlemeyi başarmış Türk sanat tarihinin müstesna sanatçılarından biri olarak anılacaktır. Balkan Naci sadece ressam değil ama aynı zamanda şiir ve hikâyeler yazıp sinemayla da profesyonel sayılacak kadar yakında ilgileniyordu. Ayrıca sanatla ilgili kitaplar da kaleme almıştı. Modern Türk sanatının bu önemli sanatçısının boşluğu şüphesiz kolaylıkla doldurulamayacaktır. Ruhu şad olsun.