Her yıl eylül ayı İstanbul’da sanatın en hareketli olduğu dönemdir. Bunun temelinde İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen bienaller yer alır. İstanbul Bienali ve İstanbul Tasarım Bienali, İstanbul’un dünya sanat haritasında görünürlüğünü arttırıyor.
Bu yıl maalesef salgından dolayı İstanbul Bienali düzenlenemedi. Ama yaşanan bu olumsuzluk sanat dünyasının eylül hareketliliğini pek azaltmadı. Galeriler, müzeler peş peşe yeni sergiler açıyor. Hatta bazı günler birkaç sergi açılışı, basın öngösterimi oluyor. Öncelik durumuna göre birini sonraya bırakmak durumunda kalıyorum.
Bugün son günü olan Artweeks@Akaretler bu yıl beşinci kez düzenleniyor. Bilgili Holding ve Sabiha Kurtulmuş tarafından organize edilen etkinlik Akaretler’deki Sıraevlerde sanatseverleri ağırladı. Ben ziyaret ettiğimde haftaiçi ve gündüz olmasına rağmen ilginin son derece yüksek olduğunu gördüm.
Tarihi doku içinde
Galerilerin ağırlıklı olduğu bu yılki edisyonda şu kurumlar yer alıyor: Zilberman Gallery, Sanaorium, Mine Sanat, Empire Project, Martch Art Project, artSumer, X-ist, Vision Art Platform, Pi Artworks, Merkur, Pilevneli, Ferda Art Platform, Mixer, F2 Anim House - Galeri Nev İstanbul, Şerife Ercantürk Bilgili, İdil İlkin, Sanatatak, Krank Art Gallery ve BB Project ve Sinan Eren Erk küratörlüğünde Yıldız Holding Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan bir seçki.
Yıldız Holding Koleksiyonu’ndan oluşan “Rasat” başlığını taşıyan sergi “Per aspera ad astra” (Zorluklardan geçip yıldızlara ulaşmak) altbaşlığıyla sanatseverlerin ilgisine sunuluyor. Aralarında Erol Akyavaş, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Abidin Dino, Murat Morova, Burhan Doğançay, Mubin Orhan, Sarkis, Serhat Kiraz, Nuri Bilge Ceylan gibi Türk sanat tarihinden önemli isimlerin ve Pablo Picasso, Peter Zimmerman, Anselm Reyle gibi dünyanın farklı yerlerinden sanatçıların yapıtlarından oluşan sergide 51 sanat eseri yer alıyor. Özellikle bir Picasso eserinin olmasından dolayı Artweeks@Akaretler’de en çok bu bölümün dikkat çektiği sosyal medya paylaşımlarından anlaşıyor.
Bugün son günü olan etkinliği vakti müasit olan tüm İstanbullu sanatseverlere tavsiye ederim. İstanbul’un ilk toplu konut projesi sayılan Sıraevler’in tarihi dokusu içinde sanat dolu bir gün geçirmek mümkün.
Aşkın Türkçesi
Yunus Emre’nin vefatının 700. yılı çeşitli etkinliklerle anılıyor. UNESCO tarafından anma ve kutlama yıl dönümü listesine dahil edildikten sonra Cumhurbaşkanlığı’nın bir genelgesiyle 2021 yılı Yunus Emre ve Türkçe yılı olarak ilan edildi. Bu minvalde başta Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Yunus Emre Enstitüsü olmak üzere birçok kurum çeşitli etkinliklerle Yunus Emre’yi andı.
Çarşamba akşamı İstanbul Arkeoloji Müzesi bahçesinde Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Devlet Opera ve Balesi ve Devlet Tiyatroları iş birliğiyle bir sahne gösterisi düzenlendi. Aynı etkinlikle birlikte “Yunus Emre Kaligrafi ve Tipografi Sergisi” de açıldı. Hem Türkiye’den hem de dünyadan sanatçıların katıldığı sergiyi 21 Eylül’e kadar ziyaret edebilir veya www.yunusemreetkinlikleri.com/anma-etkinlikleri/sergi adresinden eserleri görebilirsiniz.