Ekim ayının gelmesiyle havaların dengesi değişmeye başladı. Mevsimin değişmesiyle dengesiz sıcaklıklar hastalıkların da artmasına neden oluyor. Özellikle bu dönemde bağışıklık sistemini desteklemeye ve soğuk algınlığına karşı tedbir almaya dikkat etmek gerekiyor.
Okulların açılması ve çocukların kalabalığa maruz kalması da bu dönemde hem okullarda hem de evlerde bulaş riskini artırıyor. Bu nedenle yeterli meyve sebze tüketimi, düzenli uyku, egzersiz, vitamin, minerallerden zengin beslenme gibi konular daha da önem kazanıyor. Vitamin ve mineral deyince aklınıza ilk olarak sebze ve meyvelerin geldiğini biliyorum. Bu konuda yapılan yeni bir çalışmadan bahsetmek istiyorum.
Zihinsel sağlığı geliştirmek için
BMJ dergisinde geçtiğimiz aylarda yayımlanan çalışma daha fazla meyve ve sebze yiyen çocukların daha iyi zihinsel sağlığa sahip olduğunu belirtiyor. Zihinsel sağlık, konsantrasyon güçlüğü gibi konuların gençler için önemli bir sorun olduğunu ve uzun vadeli olumsuz sonuçlar doğurduğunu hatırlatmakta fayda var. Doğu Anglia Üniversitesi’nde yapılan araştırmada 50 okuldaki (7.570 ortaokul ve 1.253 ilkokul çocuğu) yaklaşık 9.000 çocuğun verileri incelenmiş. Özellikle ortaokul öğrencileri arasında daha fazla meyve ve sebze yemenin daha iyi zihinsel sağlıkla doğrudan ilişkili olduğu belirtilmiş. Günde beş veya daha fazla porsiyon meyve ve sebze tüketen çocuklar, zihinsel sağlık açısından en yüksek puanlara sahip olarak bulunmuş. Araştırmanın diğer sonuçlarından da bahsetmek istiyorum.
Ortaokul çocuklarının yalnızca dörtte birinin ve ilkokul çocuklarının yüzde 28’inin önerilen miktar olan günde beş meyve ve sebze tüketimini görmek maalesef ki çalışmanın üzücü sonuçlarından.
Kahvaltı önemli
Hem bağışıklık sistemi hem de okul başarısı için konuşulması gereken konulardan biri de kahvaltı. Çalışmanın sonuçlarına göre ortaokuldaki her 5 ve ilkokuldaki her 10 çocuktan biri kahvaltı yapmıyor. Geleneksel bir kahvaltı yapan çocukların, sadece bir şeyler atıştıranlara göre daha iyi zihinsel sağlığa sahip oldukları ise şaşırtıcı bir sonuç değil. Kahvaltı etmenin okuldaki akademik performansı değil, aynı zamanda fiziksel büyüme ve gelişmeyi de etkilediğini unutmayın.
Zihinsel sağlığı optimize etmek ve büyüme ve gelişmeyi desteklemek için hem okul öncesinde hem de okul öncesi hem okul sonrası yeterli ve dengeli beslenmenin önemini bir kez daha vurgulamak istiyorum.
C ve E vitamini
Vitamin ve mineraller dengeli beslenmenin bir parçası olduklarında bağışıklık sisteminin en etkili oyuncularıdır. C vitamini ve E vitamini de vücudunuzun enfeksiyonlarla savaşmasına destek olan çok güçlü antioksidanlardan. Portakal, mandalina, greyfurt, kivi gibi kış meyveleri, ıspanak, biber, Brüksel lahanası C vitamini kaynağı besinlere örnek verilebilir. Badem, yer fıstığı ve fındık gibi yağlı tohumlar da E vitamini içeren besinlerdendir.
Ekim ayı meyveleri
Mandalina, nar, ayva, armut, incir, kestane, hünnap, kızılcık
Ekim ayı sebzeleri
Patates, soğan, kabak, pırasa, turp, kereviz, yeşil biber, kırmızı biber, marul, karnabahar, mantar, patlıcan, lahana, roka, nane, tere, maydanoz,
dereotu, fesleğen