Bir Ramazan Bayramı’nı daha geride bıraktık. Şükrettiğimiz, hatırladığımız, sevdiklerimize sarılabildiğimiz ve iyilikleri çoğalttığımız, birlikteliğe sahip çıktığımız nice bayramlara...
Bayramda yediklerinizin dozunu kaçırdıysanız, tartıda sürprizlerle karşılaşabilirsiniz. Öyle ki bayram sonrası en çok aranılan terimler detoks ve hızlı kilo vermek oluyor. Kendinizi ve metabolizmanızı strese sokmayın, sürdürülebilir ve temiz beslenmeyle dengeleme mümkün.
Tartıyla aranızı düzeltecek üç dengeleme önerisine ne dersiniz?
Doğala yönelin
Havalar ısınıyor, herkes diyet ve egzersize başvuruyor. Peki gerçekten detoksa ihtiyacınız var mı? Detoks, toksinlerden arınma anlamına geliyor. Karaciğeriniz aslında vücudunuzun detoks merkezi. Detoks görevi yapan, protein, karbonhidrat, yağ, vitaminler, ilaçların ve birtakım elementlerin vücutta işlem görebilmesini sağlamadan sorumlu olan organımız. Yani karaciğeriniz iyi ve sağlıklıysa doğal olarak detoks yaparsınız. Doğal beslenme ana prensibimiz olmalı. Sebze ve meyvelerin ağırlıklı olduğu öğünler, tam tahıllar, kuru baklagiller, balık, yoğurt, yağlı tohumlar, probiyotik ürünler ve bol su evinizde kolaylıkla uygulanabilecek bir detoks şeklidir.
Havaların ısındığı bu günlerde sıvı tüketimini ihmal etmeyin, yeşil çay, maden suyu gibi alternatiflerle sıvı tüketiminizi destekleyebilirsiniz. Detoks programlarının en önemli kısmının bedeninizin yanında ruhunuzu da dinlendirmek olduğunu unutmayın. Bunun için kitap okumak, müzik dinlemek ve doğa yürüyüşleriyle bol oksijen almak size iyi gelebilir.
Bağırsaklarınızı besleyin
Bağırsak sağlığı; kan şekeri dengesi, bağışıklık sistemi desteği, otoimmün hastalık riskinizi azaltma gibi pek çok faktörde rol oynuyor. Bunun için de sebze meyve ve tam tahılların ağırlıklı olduğu, lif ve bol antioksidan içeren bir beslenme programı hedefiniz olsun. Fermente gıdaları da sofranıza eklemeyi unutmayın. Kefir, turşu vb. tüketerek, mikrobiyal çeşitliliği artırabilirsiniz.
Bağırsak bakterilerini besleyen prebiyotikleri tüketmeyi de ihmal etmeyin. Bunlara çiğ soğan, sarımsak, olgunlaşmamış muz ve keten tohumunu örnek verebilirim. Hem karaciğerinize hem de bağırsaklarınıza fayda sağlamak için tüketebileceğiniz besinlerden biri de enginar. Enginar, bağırsak dostu bakterilerin yani probiyotiklerin gelişip çoğalmasını sağlayan ve prebiyotik görevi gören ‘inulin’ içeriyor. Tam da mevsimi...
Tuz ve şekere dikkat!
Hem şeker hem de fazla tuz tüketiminin bağışıklık sistemini olumsuz etkilediğini biliyorsunuz. Bayram süresince şeker ve şeker içeren besinlerin tüketiminizi arttırdıysanız bayram sonrası dengeleme döneminde şeker ve paketli besinlerin tüketimini sınırlandırmanız en kıymetli adımlardan. Yine ödem şikayetlerinizi hafifletmesi açısından yiyeceklerinizin tuz içeriğini azaltıp, çeşitli baharatlardan yararlanabilirsiniz.
Gelelim gıda okuryazarlığı konusuna... Etiket okumayı alışkanlık haline getirmeyi ve farkındalığın önemini her fırsatta vurguluyorum. Böylece paketli gıdalardan sağlıklı alternatiflere yönelebilirsiniz. Peki gittiğiniz restoranın menüsünde şeker uyarısı görmek ister miydiniz? American Journal of Preventive Medicine dergisinde (AJPM) bu ay yayınlanan çalışmada 15 bin kişi değerlendirilmiş.
Restoran ve kafe menülerine ilave şeker uyarısı eklemenin tüketici hareketlerini nasıl etkilediği araştırılmış. Katılımcıların yüzde 47’si menüdeki şeker uyarısını gördüğünü belirtiyor. İlave şeker uyarılarını fark edenlerin yüzde 55’i ise sipariş verirken bu etiketlerden faydalandığını söylüyor. En önemli sonuçlardan biri ise bu uyarı katılımcıların siparişlerini etkilemiş ve 4.9 gram daha az şeker tüketmelerini sağlamış. Yani menülere şeker uyarısı eklemek bu menüleri sipariş etme olasılığını azaltıyor. Böyle bir uygulamanın yaygınlaşması, şeker tüketimini azaltmada yardımcı olabilir.
Ödem atmaya yardımcı içecek:
Yarım demet maydanoz
2 dilim ananas
1 limonun suyu
2 adet salatalık
Taze nane yaprakları
Yapılışı: Bütün malzemeler blender’dan geçirilir, limonun suyu eklenerek, tüketilir.