25.09.2020 - 02:53 | Son Güncellenme:
Gülek Kalesi, tarihi bakımdan önemli bir değere sahiptir. Günümüzde de halen birçok amaç için kullanılmaktadır. Burada geçiş şeklinde değerlendirilen tarihi kale, aynı zamanda kültürel ve tarihi konuda önemli bir uğrak nokta haline gelmiştir. Değişik ulaşım yolları sayesinde bölgeye kolay bir şekilde gidilebilir.
Gülek Kalesi Mersin İlinde Nerede?
Gülek Kalesi; Mersin ilinin Tarsus ilçesinde bulunmaktadır. Gülek Kalesi'nin kuzeyinde Toros Dağları yer almakla beraber Gülek boğazına hakim olan bir konumda bulunmaktadır. Gülek Beldesi'nden kaleye yaklaşık şekilde 5 kilometre ile yolculuk yaparak ulaşmak kesin olacaktır. Kale; Gülek boğazına 500 metre yüksekliğe sahip olup, deniz seviyesine yüksekliği 1530 metre şeklinde biliniyor. Kale; Mersin'e 95 kilometre uzaklıktadır. Tarsus'a ise 65 kilometre uzaklıktadır.
Gülek Kalesine Nasıl Gidilir?
Gülek Boğazı’nda yer alan kale, Tarsus sınırlarının içerisinde Niğde- Tarsus otoyolu üstünde yaklaşık olarak Tarsus'a 65 kilometre kuzey bölgesinde kalmaktadır. Araç ile gitmek, kişi için daha kolay olacaktır. Gülek Kalesi'ne gidebilmek adına ilk önce Tarsus'tan Gülek Mahallesine giden belediye araçları kullanılabilir.
Tarihi Kalenin Özellikleri
Geniş surlara sahip olan Gülek Kalesinin bu surları; güney ve batı kesimlerde bulunmaktadır. Geçmiş amanda bölgelerin birbirinden ayrılması adına geçişlerin kontrol edilme noktasında çok önemli bir yeri vardır. Surlar içerisinde kullanılan bosajlı taşlar, Ermeni zamanlarında bulunan kalelerin özellikleri arasında öne çıkmaktadır. Fakat günümüze dek birden fazla değişik tadilat yapılmasından ötürü, kullanılan değişik malzemeler de göze çarpmakta. Bir başka şekilde kalenin doğu bölgesinde sarnıç yer almaktadır. Tarihi kale turistik amaçlı olarak oldukça kolay bir şekilde ziyaret edilebilir.
Gülek Kalesinin Hikayesi
Güne Kalesi'nin hikayesi ve tarihi tam olarak bilinmemekle beraber Kilikya Ermeni Krallığı dönemlerinde yapıldığı tahmin edilmektedir. Bunun dışında günümüze dek oldukça ciddi tadilatlardan geçtiği, yapılan incelemelerden ötürü ortaya çıkmıştır. Bilhassa geçmiş zamanda Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi arasında bilinmiş olan en önemli geçit şeklinde, Gülek boğazını kontrol etmek için kullanılıyordur.
Ardından Memlük Devleti'yle Osmanlı Devleti'inin himayesine giren bu kale, o zamanlardan günümüze dek ulaşmış olan en önemli tarihi yapılar arasında yerini almaktadır. Gülek Kalesi'nin eşsiz manzarasını görmek için mutlaka olarak oraya uğranması önerilmektedir.