04.03.2021 - 17:19 | Son Güncellenme:
Tarihi milyonlarca yıl öncesine dayanan Peribacaları, günümüzde Nevşehir merkeze 7 km uzaklıktadır. Çapları 1-15 m arasında değişen ve sel sularının yeri aşındırması sonucu ortaya çıkan kaya oluşumu şeklinde değerlendirilmektedir. Peribacaları gövdeleri sert ve mineral içerikliyken, tepe kısımları daha sert ve zor aşınabilen kayalardandır. Ziyaret eden kişilerin büyülendiği Peribacaları gözle görülmesi gereken, fotoğraflarda göründüğü gibi olmayan bir yerdir. Hem kültürel hem de doğal miras listesine alınmıştır.
Kapadokya’nın jeopolitik yapısından faydalanılarak inşaatı gerçekleştirilmiş şehir, 8 kattan oluşmaktadır. Şehrin içinde misyonerler okulu, gizemli bir kuyu, vaftiz havuzu ve günah çıkartma yeri bulunmaktadır. Şehrin büyük bir kavim veya topluluğa yıllarca ev sahipliği yaptığı bilinmektedir. Asur kolonilerinin ilk kullananlar olarak düşünüldüğü ve içerisinde kilise, manastır, havalandırma bacaları ve toplantı yerleri bulunmaktadır. UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi’ne alınmıştır.
M.S. 4. ve 13. yüzyıllar arasında manastır olarak kullanıldığı bilinen Açıkhava Müzesi, şehir merkezine 13 km mesafede yer almaktadır. Müze içerisindeki bölümlerde şapel, kilise, yemek yerleri ve toplanma alanları bulunmaktadır. 1985 yılında Dünya Miras listesine alınmıştır. Müzenin farklı bölümlerde medeniyetlere ait izlere rastlamak mümkündür.
Rahipler Vadisi olarak da bilinen ve doğal güzelliği ile her dönem yoğun ziyaretçi izdihamına uğrayan yerlerden biridir. Göreme Milli Parkı içerisinde yer alan vadi, yıllarca şeklini korumayı başarmış ve günümüzde misafirlerin hayranlıkla gezdiği yerlerden biri olmaktadır. Vadiyi oluşturan devasa yapılar doğanın gücünü ortaya koymaktadır.
Nevşehir’ de Temenni Tepesi’nde yer almaktadır. Müze için ilk çalışmalar 1965 yılında başlasa da 1971 de açılmıştır. Müze de sergide olan en önemli eserlerden biri on milyon yıl öncesine ait olduğu düşünülen mamut dişi ve deniz canlıları fosilleri olmaktadır. Bizans zamanı kullanılan el yapımı seramik eşyalar ve Osmanlı’dan kalma altın sikke ve madalya örnekleri de yer almaktadır.
1985 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirasları Listesi’ ne alınmıştır. Nevşehir, Aksaray, Niğde, Kayseri ve Kırşehir illeri Kapadokya bölgesinin içerisinde yer alan illerdir. Kapadokya, dünyanın en iyi balon güzergahı olarak seçilmiş bir bölgedir. Times Gazetesi’nde Dünya’nın yeni 25 Harikası başlığı altında yer alan Kapadokya 5.sıradadır. Mükemmel bir deneyim Kapadokya balon turu olacaktır.
Nevşehir’in Hacı Bektaş ilçesi yüksek platoların varlığı ile tanınmaktadır. İlçenin adı ise 13.yy’ da dünyaya gelmiş olan Hacı Bektaş-ı Veli’ den gelmektedir. İlçede pek çok müze olması zamanında tarihi eserlerin bir arada tutulması ve korunması gerektiği anlayışını yansıtmaktadır.
Gün batımının en iyi izlendiği yer olarak bilinmektedir. Gün batarken kızıl küflerin daha da belirginleşmesi vadiyi özel kılmaktadır. Kapadokya’nın gözbebeği olan vadi, birkaç tünelden oluşmaktadır. Tünellerin en uzunu 37 metredir. Yüzyıllar önce kızıl küflerin birikmesi ile oluşmuş bir yapıdır. Vadiye inmek oldukça zordur, mutlaka el fenerine ihtiyaç duyulmaktadır.
Pembe Vadi veya Hayal Vadisi olarak da bilinmektedir. 50 milyon yıl önce kocaman bir deniz olan Kapadokya’nın kuruması ve ardından kalan soğumuş lavların oluşturduğu yapılar olarak değerlendirilmektedir.
En eski yerleşim yeri olduğu düşünülen vadi uzun yıllar Hristiyanlara ev sahipliği yapmıştır. Kaya evlerin bulunduğu vadi muhteşem bir manzaraya sahiptir. Vadi içerisinde manastır ve kilise bulunmaktadır.