Siyaset'Gönül huzuruyla bırakıyorum'

'Gönül huzuruyla bırakıyorum'

02.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Diyanet İşleri personeline veda eden Görmez “Gönül huzuruyla emaneti teslim etmenin onurunu ve bahtiyarlığını yaşıyorum. Hakkınızı helal edin” dedi

Gönül huzuruyla bırakıyorum

Diyanet İşleri Başkanlığı görevinden 7 yıl sonra emekliye ayrılan Prof. Dr. Mehmet Görmez, dün Diyanet İşleri Başkanlığı Konferans Salonu’nda düzenlenen törenle personeline veda etti. Programa, eski Diyanet İşleri Başkanı Lütfi Doğan, Görmez’in hocası Prof. Dr. Mehmet Said Hatipoğlu, Prof. Dr. Raşit Küçük, başkanlık çalışanlarının yanı sıra Görmez’in eşi Hatice Kübra Görmez katıldı. Görmez, salona, Lütfi Doğan’ın elini tutarak girdi.

Haberin Devamı

Konuşmasına, “Bugün 7 yıldır yürüttüğüm bu onurlu vazifeyi gönül huzuruyla bırakmanın bahtiyarlığını yaşıyorum” diyerek başlayan Görmez, “Görev sürem boyunca her insan gibi taksirlerim, eksiklerim olmuştur; çoktur. Bugün görevden ayrılırken, aynı gönül huzuruyla emaneti teslim etmenin onurunu ve bahtiyarlığını yaşıyorum. Elbette vazifeyi bırakırken, sorumluluğumuz, emanetimiz devam ediyor. Diyanet İşleri Başkanı ne kadar sorumluluk sahibi idiysem bugün İslam ümmetinin herhangi bir ferdi olarak aynı ve derece olarak farklı bir sorumluluk taşıyorum” ifadesini kullandı. Makam ve mevkilerin geçici olduğunu söyleyen Görmez, “Aslolan geride bıraktığımız salih amellerdir. Hoş sedalardır. Mühim olan hangi makamda, hangi mevkide olursak olalım yaptığımız işleri ibadet telakki ederek rızai bariye uygun hareket etmektir” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘113 ülkede faaliyet’

Gönül huzuruyla bırakıyorum

Diyanet İşleri Başkanlığı görevini bırakırken herkesten helallik isteyen ve herkese hakkını helal ettiğini belirten Görmez, “Yüce Rabbim, milletimizi İslam’a, Müslümanlara hizmet etme şerefinden mahrum etmesin ve Müslümanların istiklaline, istikbaline ve izzetine gölge düşürmek isteyenlere fırsat vermesin” duasında bulundu. Göreve başladığında, “Bundan sonra Diyanet, sadece Türkiye’nin Diyanet’i olmayacak” dediğini anımsatan Görmez, bugün Diyanet’in, Avrupa’dan Uzak Doğu’ya, Pasifik kıyılarından Sibirya içlerine, Afrika’dan Amerika’ya kadar 113 ülkede faaliyet yürüttüğüne dikkati çekti.

Diyanet’in bugünden sonra da en büyük vazifesinin İslamofobi ile mücadele olacağını belirten Görmez, “Başta FETÖ ve DEAŞ olmak üzere İslam dünyasında ortaya çıkan ancak İslam ile bir ilgisi asla bulunmayan zehirli, zararlı akımlara karşı durduğumuz gibi dünya barışını tehdit eden İslamofobi belasına karşı da samimiyetle mücadele etmeye çalıştık; ancak Batı idrakini istila eden İslamofobik nefreti rahmete dönüştürmek yeni Diyanet’in en büyük vazifesi olacaktır” dedi.

‘Daima kucaklamalı’

Görevini bırakırken, bazı korku ve endişelerini de dile getiren Görmez, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Coğrafyamızı kuşatan ayrılıkçı din söylemleri, tekfir ve tefrik hastalığı asla Diyanet’in mihrap, minber ve kürsülerine yaklaşmamalıdır. Diyanet; daima ilmin, hikmetin ve orta yolun güçlü sesi olmaya devam edecektir. Diyanet, ehl-i sünnetten sapmadan başta Alevi vatandaşlarımız olmak üzere aynı vatanı, toprağı, havayı paylaştığımız farklı inanç mensubu kardeşlerimizi daima kucaklayarak yoluna devam edecektir. Bütün dini azınlıklar, Diyanet’in varlığını hissederek, azınlık duygusuna dahi kapılmamalıdır.”

Eşi ağladı

Görmez’in konuşması sırasında helallik istemesi üzerine salondakiler, “helal olsun” diyerek karşılık verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür eden Görmez, ayrıca eşi Hatice Görmez ve çocuklarına da teşekkür etti. Görmez’in veda konuşması sırasında eşi Hatice Görmez ile yerine vekâleten atanan Keleş gözyaşlarını tutamazken, Keleş’in konuşma yaptığı esnada ise Görmez’in duygulandığı görüldü.

Görmez’in çalışmaları

Gönül huzuruyla bırakıyorum

- Diyanet İşleri Başkanlığı Dış İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcılığı görevini 7 yıl yürüten Görmez, 11 Kasım 2010’da Diyanet İşleri Başkanlığı görevine atandı.

Haberin Devamı

- Görmez, camileri hayatın merkezine taşımak amacıyla “Cami-Çocuk Buluşması”, “Engelsiz Cami, Engelsiz İbadet”, “Cami ve Kadın”, “Cami ve Gençlik” ve “Cami ve Namazla Diriliş” temaları çerçevesinde çok sayıda etkinlik ve faaliyet düzenlenmesini sağladı.

- “Mabetsiz Üniversite Kalmasın” projesini de hayata geçiren Görmez, üniversite kampüslerinde cami yapılması ve bu camilerde din görevlilerinin atanmasını sağladı.

- Dini yayınlar alanında çalışmalar kapsamında 44 ciltlik “İslam Ansiklopedisi” ile “Hadislerle İslam” adlı eserler, Görmez döneminde tamamlandı.

- FETÖ ve DEAŞ gibi terör örgütleriyle mücadele kapsamında, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in İslam dinine verdiği zararları, “Kendi Dilinde FETÖ Örgütlü Bir Din İstismarı” başlıklı raporla DEAŞ terör örgütünün İslam dinini olumsuz yönde etkileyen faaliyetleri için de “DEAŞ’ın Temel İdeolojisi ve Dini Referansları Raporu” hazırlandı. DEAŞ ile ilgili rapor, aynı zamanda 8 dilde yayımlandı.

Haberin Devamı

- FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Mehmet Görmez’in talimatıyla, “birlik ruhu aşılamak ve manevi bir güç sağlamak” için Türkiye genelinde 90 bin camide
sala okutuldu.