12.11.2008 - 11:54 | Son Güncellenme:
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Ocak ayında göreve başlayacak olan Obama Yönetimi ile İran arasında “arabuluculukö yapmak istediğini söyledi.
New York Times gazetesiyle bir söyleşi yapan Erdoğan “İran ile ABD arasındaki ilişkileri büyük bir kaygı ile izliyoruz. Bu tür sorunların masada çözümlenmesini bekliyoruz. Savaşlar, bu dönemde asla çözüm olmaz" şeklinde konuştu.
Erdoğan ayrıca Obama’ya “Dik dur ama kavga etme" tavsiyesinde bulundu.
Recep Tayyip Erdoğan, G-20 Zirvesine katılmak üzere ABD’ye gitmeden önce New York Times’in Türkiye muhabiri Sabrina Tavernise ile yaptığı söyleşide Türkiye’nin Obama yönetimi ile İran arasında “arabuluculukö yapmak istediğini söyledi. Obama’nın başkan olarak seçilmesinin ABD-İran ilişkilerinde bir değişiklik için fırsat oluşturduğunu belirten Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad’ın Obama’ya gönderdiği kutlama mektubunu “yararlanması gereken bir adım" olarak nitelendirdi.
“Arabulucu olmaya hazırız. Çok yararlı olabileceğimize inanıyorum" diyen Erdoğan, “İran ile ABD arasındaki ilişkileri büyük bir kaygı ile izliyoruz. Bu tür sorunların masada çözümlenmesini bekliyoruz. Savaşlar, bu dönemde asla çözüm olmaz" şeklinde konuştu.
“OBAMA DÜNYANIN GÜVENİNİN YENİDEN KAZANILMASI İÇİN ŞANS
Başbakan Erdoğan, Obama’nın başkan seçilmesinin, ABD’nin dünyanın güvenini ve kaybettiği imajı yeniden kazanması için bir şans oluşturduğunu da belirtirken ABD’nin 21. yüzyılın başında bazı değerleri çok net bir biçimde ilan ettiğini ancak ilerleme sağlanmadığı gibi geri gidildiğini de söyledi. Erdoğan “Bu değerlerin uygulamaya konulması benim için çok önemlidir" dedi.
Bu arada, Erdoğan, Obama’ya da “Dik dur ama kavga etmeö tavsiyesinde bulundu.
NYT da, Türkiye’nin, Washington ile Tehran arasındaki görüşmeleri kolaylaştırmak için benzersiz bir konumda olduğunu savunduğunu kaydeden gazete, NATO üyesi Türkiye’nin geçen ay BM Güvenlik Konseyi’nin geçici bir üyeliğine seçildiğini anımsattı.
Gazete, Müslüman bir ülke olan Türkiye’nin son yıllarda da Ortadoğu’daki komşuları ile ilişkileri geliştirdiğini ve geçen Mayıs ayında yıllardan sonra İsrail ile Suriye’yi bir araya getirdiğini kaydetti.
Buna karşın Batılı bir yetkilinin, Türkiye’nin “Washington ile Tahran arasında “tarafsız bir moderatörö görevinde başarılı olmasına ilişkin kuşkularını dile getirdiğini de belirten gazete, Türkiye’nin İran ile “karmaşık"bir ilişkisinin bulunduğunu, “Sayın Erdoğan’ın hükümetinin İslami tonuna karşın Türkiye anayasal olarak laik ve İran ile derin ideoloji ayrılıklarının olduğunu" da yazdı.
Batılı yetkilinin Türkiye için “Batı ile İran arasında arabuluculuk yapmanın gerçekten riskli olduğunu biliyorlarö sözlerini de aktaran gazete, yeni bir Amerikan yönetimi ve dış politikasında geniş değişiklikleri yapacağını söyleyen seçilmiş bir başkanın bulunduğu için fırsatlar çıkabileceği yorumunu yaptı.
-"DÜŞMAN KAZANMAYA KARŞIYIZ"-
AKP’nin iktidara gelmesinden bu yana Türkiye’nin, en az altı Ortadoğu ülkesinin cumhurbaşkanları, başbakanları ve krallarına ağırladığına, İran Cumhurbaşkanının da geçen yaz Türkiye’yi ziyaret ettiğini anlatan gazeteye konuşan Başbakan’ın Dış Politika Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu ise, komşu ülkelerin artık Türkiye’nin dış ticaretinin yüzde 30’unu oluşturduğuna dikkat çekti. Bu arada, gazete, Erdoğan’ın “Dış politikasında ilkemiz şudur: düşman kazanmaya karşıyız" ifadesini de aktardı.