08.09.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:
LAGER AİLESİ American Malt Liquor: Çok soğuk içilen, düşük alkollü Amerikan birası.Bock: Sert bira.Dark Bock: Koyu kırmızı renkli bock birası.Dortmunter Export: Dortmundun ihracat için yapılan dolgun içimli, acımtırak birası.Dunkel: Alman tipi koyu renkli bira.Helles: Sarışın bira.Double (ya da Duppel) Bock: Alkol derecesi, normal Bockun iki katı olan bira.Marzenbeer, Oktobrfest beer: Almanların ekim ayındaki ünlü bira festivalleri için mart ayında mayalayarak yaptıkları özel bira.Pale Bock: Soluk sarı renkli bock birası.Pilsner: Adını Çek Cumhuriyetindeki Pilsen kasabasından alan bira, bölgenin olağanüstü yumuşak suyu ve aromatik şerbetçiotu sayesinde ünlü.Viyana tipi: Hafif tatlımsı, kırmızımtırak bira. Lager, Almanların icat ettiği bir bira tipi. Maya kaynamakta olan arpa şırasına çelik tankın altından veriliyor ve uzun sürede mayalanma oluyor. Bu biraların özelliği, daha hafif içimli olmaları. Dünya biralarının büyük çoğunluğu -ve tüm Türk biraları lager. Lager ailesinde şu biralar var: ALE AİLESİ Barley Wine: Şarap kadar yüksek alkollü bira, bu yüzden arpa şarabı deniyor.Berliner Weisse: Berlinin buğdaydan yapılan ünlü "beyaz" birası.Bitter: Şerbetçiotu bol kullanıldığından tadı acımtırak olan bira.Belgian Ale: Belçika birası.Best bitter: Şerbetçiotu bol kullanılmış acımtırak bira.Cream Ale: Amerikalıların kolay içimli, dolgun ama yumuşak biraları.Brown: Kahverengi-kızıl, tatlımsı bira.Dark Mild: Koyu renkli ama yumuşak bira.Dry Stout: Tatlımsılığı olmayan, iyi kavrulmuş malttan yapılan siyah bira.Dunkel weisen: Buğdaydan yapılan, koyuca sarı bira.Framboise: Belçikalıların ünlü ahududulu birası.Hefe weisen: Filtre edilmemiş, mayası içinde kalmış beyaz bira.Imperial Stout: Rus çarları için 19. yüzyılda yapılan, çok yüksek alkollü stout.India Pale Ale: İngilizlerin eskiden Hindistana gitmek üzere yaptıkları ve yola dayanıklı olması için şerbetçiotunu bol kullandıkları bira.Irish Red Ale: İrlandanın kızıl renkli birası.Kölsch: Kölnün açık sarı, yumuşak içimli birası.Lactic fermantation: Süt şekeri eklenerek mayalandırılmış bira.Lambic: Belçikalıların, havadaki doğal mayalarla mayalanmış tatlımsı buğday birası.Light Ale: Düşük alkollü, hafif içimli bira.Oatmeal Stout: İyi kavrulmuş yulaftan yapılan, hafif ekşimsi bira.Old Ale: Fıçılarda dinlendirilmiş bira.Pale Mild: Soluk sarı hafif içimli bira.Porter: Orta kavrulmuş malttan yapılan, koyuca bira.Pure yeast: Saf maya ile mayalanmış bira.Spontaneous fermantation: Havadaki mayalarla kendinden mayalanan bira.Stout: İyice kavrulmuş malttan yapılan, adeta siyah renkli bira.Strong bitter: Hem yüksek alkollü hem acı bira.Strong Scotch Ale: İskoçların yüksek alkollü birası.Sweet stout: Tatlı lezzetli stout birası.Wheat beer, witbier: Buğday birası.Weissbier, weizen: Beyaz bira. Tabii beyaz değil, çok açık renkli, buğdaydan yapılıyor.Weisen Bock: Koyu renkli Alman buğday birası. "Eyl" diye okunan bu bira, biranın aslı. Daha çok İngilizlerin ürettiği ve içtiği alelerde maya tankın üstünden veriliyor ve şıra kısa sürede mayalanıyor. Bu biralar daha dolgun, kıvamlı ve tok oluyorlar, bazı yerlerde ılık içiliyorlar. Dünyada üretimi daha çok yerel ölçekte, Türkiyedeki sanayi biraları arasında da ale yok. Tanınmış ale tipleri şöyle: