KariyerKimya Mühendisi Nedir, Nasıl Olunur? Kimya Mühendisliği Mezunu Ne İş Yapar?

Kimya Mühendisi Nedir, Nasıl Olunur? Kimya Mühendisliği Mezunu Ne İş Yapar?

05.11.2020 - 12:45 | Son Güncellenme:

Meslekler kişilerin hayatlarını ve yaşantılarını yönlendirir. O nedenle meslek seçimi de oldukça önemlidir. Son dönemin en çok tercih edilen mesleklerinden kimya mühendisliği çok fazla merak ediliyor. Kimya mühendisi nedir? Tüm ayrıntıları sizler için derledik.

Kimya Mühendisi Nedir, Nasıl Olunur Kimya Mühendisliği Mezunu Ne İş Yapar

Kimya mühendisi, üretim süreçlerine katılım sağlayacak olan tüm maddelerin kullanışlı ve doğru kullanılmasını analiz eder. Kimya mühendisleri aynı zamanda maddelerin kimyasal ve fiziksel süreçlerini değerlendirirler.

Kimya Mühendisi Nedir?

Kimya mühendisinin görev alanı oldukça geniştir. Kimya mühendisleri çeşitli üretim sürecinde yer alan kimyasallar ile ilgili analizleri yaparlar. Kimya mühendisleri özellikle savunma, sanayii, uzay araştırmaları ve elektronik teknolojisi gibi alanlarda çalışabilirler.

Kimya mühendisleri, var olan maddelerin fiziksel ve kimyasal detaylarını incelerler. Bu şekilde kimyasal ürünlerin de teknolojik gelişmeler ile olan uyumunu analiz ederler. Bu şekilde kimyasal ürünlerin doğru bir şekilde kullanılması sağlanır. Mühendislik alanında yer alan kimya mühendisliğinde fizik, kimya ve matematik gibi alanlarda detaylı bir bilgiye sahip olunması gerekir

Kimya Mühendisi Ne İş Yapar?

Kimya mühendisleri üretim süreçleri ile ilgili ham madde incelemelerinde bulunurlar. Özellikle uzay araştırmalarından savunma sanayiine kadar pek çok alanda çalışan kimya mühendisleri maddelerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini detaylı olarak incelerler.

Bu incelemelerde de yeni gelişmeler ile bu maddelerin teknoloji ile uyumu değerlendirilir. Oldukça verimli çalışmalara imza atan kimya mühendisleri maddelerin üretim süreçleri ile ilgili tüm sorunları saptamaya çalışıyorlar. Aynı zamanda kimya mühendisleri kimyasal maddelerin analizlerini yaparak değerlendirmeleri ile ilgili tüm ayrıntılara da dikkat ederler.

Kimya Mühendisi Nasıl Olunur?

Kimya mühendisi olmak için belli bir eğitim almak gerekir. Buna göre kimya mühendisleri üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren kimya mühendisliği bölümünden mezun olmaları gerekir. Kimya mühendisleri ise mezun olduktan sonra devlet kuruluşlarında ve ya özel sektörde çalışabilirler.

Devlet sektöründe çalışmak isteyen kimya mühendisleri devlet kurumunda çalışmak isterlerse Kamu Personeli Seçme Sınavı'na girerek gerekli puanı alabilirler. Bu puanı alan kimya mühendisleri herhangi bir devlet kuruluşunda işe başlarlar.

Hayat boyu öğrenmeye yönelik çalışan kimya mühendisleri bilimsel alanda kendilerini sürekli güncellerler. Üniversitelerin dört yıllık kimya mühendisliği bölümünden mezun olan kişiler kendi tercihleri doğrultusunda alanları olan bir kuruluşta işe başlayabilirler.

Kimya Mühendisinin Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Kimya mühendislerinin mesleklerine dair görev ve sorumlulukları vardır. İşlerine tutku ile bağlı olan kimya mühendisleri mesleki etik ile birlikte sorumluluklarının da farkındalardır. Ekip çalışmasına önem veren kimya mühendisleri aynı zamanda en düşük maliyet ile birlikte kaliteli sonuca ulaşmayı hedeflerler. Kimya mühendisleri termodinamik, akışkanlar mekaniği ve kimya reaksiyonları gibi konularda yüksek bir bilgi birikime sahip olmalılardır.

Eğitim ve gelişim sürecine önem veren kimya mühendisleri her geçen gün kendilerini güncelleyerek bilimsel gelişmeleri takip ederler. Bilimsel alanda kendilerini sürekli geliştiren kimya mühendisleri mesleklerine de bağlı olmalılar. Bunun yanı sıra kimya mühendislerinin yaptığı her değerlendirme ve analiz hayati önem taşır. Bu verilerin de doğru olması gerekir. Özellikle de savunma sanayi, ilaç sektörü gibi alanlarda çalışan kimya mühendisleri kimyasal maddelerin içeriği ile ilgili detaylı araştırmalar yaparlar. Bunun yanı sıra bu kimyasal maddelerin de kullanım alanları belirlenir.