Son dakika tapınak haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan tapınak gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan tapınak haber sayfamızda...
Göbeklitepelilerin atası: ÇakmaktepelilerŞanlıurfa’da bulunan Çakmaktepe’nin, Göbeklitepe’nin de aralarında bulunduğu diğer ‘Taş Tepeler’den yaklaşık 1000 yıl daha önce inşa edildiği tespit edildi.
Patara'ya inek tehdidi: Antik kent içerisindeki yürüyüş yollarına zarar veriyorAntalya'da Likya döneminin başkenti Patara sınırlarında yaşamını sürdüren bölge insanının inek ve koyunları, antik kent içerisindeki yürüyüş yollarına zarar veriyor. 1’inci derece sit alanındaki özel mülkiyetlerin kamulaştırılması için Demre Müze Müdürlüğü çalışma başlattı.
Patara'ya inek tehdidi: Antik kent içerisindeki yürüyüş yollarına zarar veriyorAntalya'da Likya döneminin başkenti Patara sınırlarında yaşamını sürdüren bölge insanının inek ve koyunları, antik kent içerisindeki yürüyüş yollarına zarar veriyor. 1’inci derece sit alanındaki özel mülkiyetlerin kamulaştırılması için Demre Müze Müdürlüğü çalışma başlattı.
Kazdıkça fışkırdı! Bin yıllık; tam 200 bin adet bulunduMardin'in Dargeçit ilçesine bağlı Ilısu Mahallesi'nde 12 bin yıllık geçmişiyle insanlık tarihine ışık tutan Boncuklu Tarla'da "Geleceğe Miras Projesi" ile kesintisiz kazı yapılacak.
Euromos’ta sahne sanatın olacakMuğla'nın Milas ilçesindeki Euromos Antik Kenti'nde ayakta kalan yapılar restore edilerek turizme kazandırılıyor. Karia Dönemi’nin önemli merkezlerinden olduğu değerlendirilen tarihi alanda agora, tapınak, surlar, tiyatro ve hamam bölümlerinde yapılan kazı çalışmalarıyla kentin geçmişine ilişkin bulgular elde ediliyor.
Mağarada korunan ‘arşiv’Antalya’da bulunan Karain Mağarası, doğal güzelliğinin yanı sıra yüzbinlerce yıla ışık tutan tarihiyle de çok önemli bir yer. Türkiye'de Neandertal iskelet kalıntılarının bulunduğu tek mağara olan Karain, dev bir arşiv niteliğinde.
Likya’nın ıssız kenti CadiandaLikya bölgesinin en batı ucunda bulunan ve Likçe adı Kadawanti olan Cadianda (Kadyanda) Antik Kenti konumu itibariyle gücün ve ihtişamın göstergesidir. Kadawanti kelime anlamı olarak “buğday zengini, tahılı bol” demektir. Fethiye’nin Üzümlü beldesinin 9 km güneyinde yer alan antik kent günümüzde çok yoğun ziyaret edilmediği için ıssızlığını yaşıyor.
'Vadedilmiş Topraklar'ın Kudüs'ten sonraki kilit şehri oldu! Netanyahu'nun Urfa hayaliSiyonist Yahudilerin en büyük arzusu, kendilerine 'vaat' edildiğini iddia ettikleri topraklarda öyle ya da böyle bir devlet kurmak oldu. İlk olarak da Osmanlı Sultanı II. Abdülhamid'den toprak istediler ama aldıkları 'tokat' gibi cevap sonrası başka çözüm arayışlarına girdiler. Günümüzde ise yürüdükleri bu vahşet ve işgal yolu, Arz-ı Mev'ud'a göre Türkiye'den de geçiyor. Ve Kudüs'ten sonraki bir diğer önemli şehir ise Urfa.
Okyanusa atılan betondan Buda'nın görevi ne? Yok oluşa 100 yıldan az kaldı200 binden fazla canlıya ev sahipliği yapan okyanuslar, bugün yok olmaya yüz tutmuş son mercan resiflerini de içinde barındırıyor. Ancak sayısı günden güne azalan benzersiz canlıları korumak için öyle bir yönteme başvuruldu ki görenleri ilk etapta bir hayli şaşırtıyor. İşte okyanusun dibinde tüm heybetiyle duran betondan Buda'nın sırrı.
‘Taş Tepeler’in keşfi Göbeklitepe’yi geçti’Göbeklitepe Kazı Başkanı Necmi Karul, “Taş Tepeler Projesi’nde bugüne kadar Göbeklitepe’den elde ettiğimiz verinin çok daha fazlasına ulaştık. Bu veriler çok geniş tabanlı bilgiler sunuyor” diyor
Artemis Tapınağı’ndan bugüne:Tarihe geçmek, şöhret olmak için Artemis Tapınağı’nı yaktığı söylenen Herostratos’un adı, bir ceza olarak anısı hatıralardan silinmeye çalışılsa da bugüne kadar geldi. Herostratos, tanınmak uğruna saldırılar gerçekleştiren kişilerin durumunu tanımlayan bir sendroma da ismini verdi.
Muhteşem tanrıçanın muhteşem tapınağıYunan mitolojisindeki en önemli tanrılardandır Artemis. Zeus’u bile gölgede bırakır. Efesliler de Artemis’e adadıkları tapınağı, ona yakışır şekilde inşa etmiştir. Bugün birkaç mimari parçası görülebilen tapınak, Antik Çağ’ın harikalarından biridir.
9000 yıllık tarih göz kamaştırıyorEfes’te 9000 yıl önce başlayan yerleşim, son bulgulara göre 14. yüzyıla kadar kesintisiz sürdü. Kent, M.Ö. 133 yılında Roma İmparatorluğu’na dâhil edilmesi ve ardından Asya Eyaleti’nin başkenti olarak belirlenmesiyle antik dünyanın en güçlü ticaret merkezlerinden biri, aynı zamanda kültürel ve sosyal bir merkez haline geldi. Ayasuluk’ta 14. yüzyılın ikinci yarısında yaşanan son parlak dönemin ardından ise Efes, bugün “tarihin emaneti” olarak tüm dünyanın gözdesi olmayı sürdürüyor.
Efes’in zenginliği bu müzede saklıEfes’ten çıkarılmış birçok önemli buluntu, Efes Müzesi’nde sergileniyor. Büyük Artemis ve Güzel Artemis heykelleri, Dinlenen Savaşçı heykeli, Hadrian Tapınağı frizi gibi eserleri müzede görebilir; Efes’i daha yakından tanıyabilirsiniz.
Bir yer keşfedelim: Geçmişten bugüne Göbeklitepe'nin sırrıDünya üzerindeki en eski tapınaklarından biri olan Göbeklitepe, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki Şanlıurfa şehrindeymiş. İnsanlık tarihinin gelişmesi ve bilinmeyen sırların çözülmesi için büyük bir öneme sahip olan Göbeklitepe için gidenler oranın çok büyülü ve gizemli bir yer olduğunu söylüyor.
Urartu kalkanıyla miğfer bulunduKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Van’daki Ayanis Antik Kenti’nde Urartuların baştanrısı Haldi’ye ithaf edilen 3 bronz kalkan ile bir bronz miğferin ortaya çıkarıldığını bildirdi.
Göbeklitepe'den yükselen dut ağacının sırrı! 12 bin yıllık soruya cevap aranıyorİnsanlık, çok sayıda önemli keşfe tanıklık etti. Kimi keşifler bilim alanında çığır açıcı nitelikleriyle ön plana çıkarken, kimileri ise antik dillerin çözülmesi hakkında kritik bir rol üstlendi. Göbeklitepe ise insanlık tarihi hakkında bilinenlerin yeniden yazılmasını, birçok bilinmeze cevap bulunmasını sağladı. Üstelik bu serüvene Göbeklitepe'nin tam merkezinde bulunan dut ağacı da dahil.
Kendi etrafında dönüyor, sırrını çözen yok! Tapınak mı yoksa askeri üs mü?İspanyolca 'göz' anlamına gelen Arjantin'in Buenos Aires eyaletindeki Paraná Deltası'nda bulunan El Ojo Adası, sahip olduğu ilginç özellikler nedeniyle tüm dikkatlerle üzerine çekiyor. Öyle ki ada pek çok farklı ülkede, hareket eden veya yüzen adalardan farklı olarak kendi ekseni etrafında dönüyor. Peki, hakkında çok sayıda şehir efsanesi türetilen El Ojo’nun sırrı ne? İşte cevabı.
Japon Yarbay'ın adı Beykoz'da yaşıyor! Bir Türk askerini bile Yunan'a vermediTakvimler I. Dünya Savaşı'nı gösteriyordu. Beyaz Ordu'ya destek için Sibirya'ya giden Japon askerleri 1012 Türk esirle karşılaştı. Türk askerlerini ülkesine götürmek için yola çıkan Yarbay Yukichi Tsumura'nın yolda başına gelmeyen kalmadı. Üzerinden 100 yıl geçmesine rağmen ise Türkler onu unutmadı.
Dizilerin oyunculardan rol çalan yalılarıİzleyicileri ekran başına kitleyen dizilerin birçoğunda oyuncular, hikâyeler kadar mekânlar da dikkat çekiyor. İstanbul Bilgi Üni. Medya Bölümü Öğr. Üyesi Dr. Aylin Dağsalgüler, dizilere ev sahipliği yapmış olan mekânları, tarihçi Sedat Bornovalı yapıların tarihini Milliyet Pazar için kaleme aldı.
Çin’in dünyaya açılan penceresi ŞanghayÇatışmaların arttığı günümüzde Çin ile Batı arasındaki çekişme gün geçtikçe daha belirgin hale gelirken, Pekin, 1970’lerden bu yana uyguladığı ‘dünyaya açılma’ politikasını artık yeni bir güç olarak görüyor. Söz konusu politikayla gelişen ekonomisi modern Çin’i büyük bir güç haline getirirken, Şanghay ise Pekin’e olan ön yargıları kırmak için başarı timsali olarak karşımıza çıkıyor.
Tapınak ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.