Son dakika Karahantepe haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan Karahantepe gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan Karahantepe haber sayfamızda...
Karahantepe’de ilk mutfak kültürünün izleri bulunduKültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Şanlıurfa’da Şanlıurfa’da Taş Tepeler Projesi kapsamında 10 farklı bölgede kazı çalışmaları sürüyor. Yaklaşık 100 kilometrelik bölgede 12 ayrı alanda Neolitik Dönem’e ilişkin yürütülen Taş Tepeler Projesi ile tarihi kentin turizm potansiyelini artıracak bulgulara rastlanıyor.
Tarihin 'koku'su4500 yıllık bir Sümer tabletindeki koku formülü, deneysel arkeoloji metoduyla birleştirilmesi sonucu yeniden üretildi. Binlerce yıl sonra yeniden tasarlanan kokuya “Medeniyetin Güneşi” adı verildi.
Sefertepe’de bulunan kafatası ölü gömme ritüeline ışık tutuyorŞanlıurfa’da yürütülen “Taş Tepeler Projesi” kapsamında Sefertepe’de kazı çalışmaları, İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Emre Güldoğan’ın başkanlığında sürüyor. Bu yılki kazı çalışmaları sırasında, özel bir yapı içerisinde bulunan nişte (duvar içerisindeki oyuk) bir kafatası bulundu.
Karahantepelilerin eşeği yapının zemininden çıktıNeolitik Dönem (neo: yeni, litik: taş: Yeni Taş; eskiden bilindiği haliyle Cilalı Taş) deyince Türkiye’de arkeolojiyle biraz olsun ilgilenen herkesin aklına Göbeklitepe’nin de dâhil olduğu Taş Tepeler geliyor.
Efes'in 'ışıltısı' Milliyet Arkeoloji'deMilliyet Arkeoloji dergisi, 15 Eylül Pazar günü yayımlanacak 41. sayısında Efes’i mercek altına alıyor. Dergide ayrıca Avusturya’nın başkenti Viyana’da bulunan Efes Müzesi’nde, Anadolu tarihine ait önemli eserler inceleniyor.
Bakan Ersoy paylaştı! Karahantepe'de heyecanlandıran keşifKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Şanlıurfa'da yer alan Neolitik Çağ yerleşim alanı Karahantepe arkeolojik sit alanındaki bir kulübenin tabanında koşar halde betimlenen yaban eşeği figürüne ulaşıldığını duyurdu.
Bakan Ersoy paylaştı! Karahantepe'de heyecanlandıran keşifKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Şanlıurfa'da yer alan Neolitik Çağ yerleşim alanı Karahantepe arkeolojik sit alanındaki bir kulübenin tabanında koşar halde betimlenen yaban eşeği figürüne ulaşıldığını duyurdu.
Bakan Ersoy yeni keşfi duyurduKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Şanlıurfa'da yer alan Neolitik Çağ yerleşim alanı Karahantepe arkeolojik sit alanındaki bir kulübenin tabanında koşar halde betimlenen yaban eşeği figürüne ulaşıldığını açıkladı.
Göbeklitepe açıklaması: Tarihe yeni yorumlar getirebilirKültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Neolitik Döneme ait kazıların sürdüğü Şanlıurfa'daki Göbeklitepe ve Karahantepe'de ortaya çıkarılan eserlerin tarihe yeni yorumlar getirebileceğini kaydetti.
Göbeklitepe'deki kazılar ekim ortasına kadar sürecek"Tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Göbeklitepe'deki arkeolojik kazılar ekim ortasına kadar devam edecek.
'Göbekli Tepe'de kazılar durdu' iddasına açıklama"Tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Göbeklitepe'deki arkeolojik kazılar ekim ortasına kadar devam edecek.
Taş Tepeler Projesi’nin ana sponsoru Türk Hava Yolları olduTürk Hava Yolları, Türkiye’nin kültürel mirasının ortaya çıkarılmasına yönelik yürütülen arkeolojik çalışmalara ve bu mirasın dünyada tanıtımını içeren projelere destek vermeye devam ediyor. Küresel taşıyıcı, 2024-2029 yılları arasında Taş Tepeler Projesi’nin ana sponsoru ve Karşılama Merkezi ile Araştırma Merkezi’nin de isim sponsorluğunu üstlendi.
Kopenhag’da Taş Tepeler’e büyük ilgiGöbeklitepe ile Karahantepe’nin dahil olduğu 12 tepeyi kapsayan ve insanlık tarihine dair önemli bulgular barındıran Taş Tepeler Projesi, Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul’un yaptığı sunumla Kopenhag’da tanıtıldı.
Arkeosismolojide anadolu farkıBirçok bölgede arkeosismoloji çalışmaları yapan Doç. Dr. Öktem Sümer, Türkiye’nin 1840 yılından itibaren tüm arkeosismolojik haritasını çıkarttıklarını belirterek “Arkeosismolojik anlamda dünyanın en iyi yeri Anadolu’dur” diyor.
İnsanlık tarihi Anadolu’dan aydınlanıyorMilliyet’in geleneksel “yılın arkeolojik keşifleri” listesi bu yıl da arkeologların görüşleri ışığında geniş bir katılımla oluşturuldu. Göbeklitepe’de bulunan ve üzerinde pigment kalıntıları olan yaban domuzu heykeli, bu yıl listenin ilk sırasında yer aldı.
Karahantepe yılın en iyi dokuz keşfinden biri12 bin yıllık geçmişiyle insanlık tarihinin en önemli arkeolojik alanlarından Şanlıurfa’daki Karahantepe, Çin’de düzenlenen 5. Şangay Arkeoloji Forumu’nda 2023 yılının en önemli 9 “Saha Keşif ve Araştırma” projesi arasına seçildi.
Taş Tepeler’de yeni heykellerTaş Tepeler projesi kapsamında 2023 yılında dokuz arkeolojik alanda sürdürülen çalışmalarda son olarak insan ve hayvan heykellerine ulaşıldı.
Karahantepe ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.