Son dakika İstanbul Araştırmaları Enstitüsü haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan İstanbul Araştırmaları Enstitüsü gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan İstanbul Araştırmaları Enstitüsü haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 463 istanbul araştırmaları enstitüsü haberi bulunmuştur.
Dataland 2025’te Los Angeles’ta AçılacakRefik Anadol Studio, dünyanın ilk yapay zeka sanatları ve veri görselleştirmeye odaklı dijital ekosistem ile yapay zeka tabanlı yaratıcılık müzesi Dataland’i sunuyor. Frank Gehry tarafından tasarlanmış The Grand LA’de, 2025’te açılışı gerçekleşecek olan Dataland, şehrin kültürel ve kamusal koridorundaki görsel ve performatif sanat enstitülerinin arasında yerini alacak.
İstanbul çalışmalarına bursSuna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü (İAE), bünyesindeki Bizans, Osmanlı, Atatürk ve Cumhuriyet araştırmaları bölümlerine ve “İstanbul ve Müzik” Araştırma Programı’na (İMAP) ilişkin çalışmalar yapan araştırmacılara, 12 bin TL ile 75 bin TL aralığında burs desteği sağlıyor.
Haydi herkes kütüphaneye!60.Kütüphane Haftası çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. 27 Mart’a kadar Rami Kütüphanesi’nde devam edecek Uluslararası Kütüphane ve Teknoloji Festivali’nde katılımcıları yapay zekâ atölyeleri, 3D yazıcı atölyeleri, akıllı kitap atölyeleri, yazılım ve kodlama atölyeleri, robotik atölyeleri ve staj simülasyonları bekliyor.
“Şehir Nerede?”Mevcut “metropol mantığı” üzerine bir düşünme pratiği başlatma ve toplumun sanatsal etkinliklerle karşılaşma olanaklarını arttırma hedefiyle Sultanbeyli’de açılan YUNT, ilk sergisi ile tam da Dünya Şehircilik Günü’nü kutladığımız günlerde kentlerimizin geleceği ile ilgili anlamlı bir soru soruyor: “Şehir Nerede?” Muratcan Sabuncu kuruculuğunda, Sultanbeyli’de açılan YUNT, toplumun sanatsal etkinliklerle karşılaşma olanaklarını arttırmayı amaçlayan ve Sergen Şehitoğlu sanat danışmanlığında hayata geçen bir mekan olarak İstanbul’un kültürel kalkınması için atılmış önemli bir adım...
Hatay’ın Yeniden İhyasıTürkiye Tasarım Vakfı, Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde Bilim Kurulu iş birliğiyle yürütülen ve depremden etkilenen Hatay’ın tarihi merkezinin yeniden hayat bulmasını, kültürel mirasını ve kent kimliğinin korunmasını amaçlayan Antakya Tarihi Kent Merkezi Koruma Amaçlı Planlama Çalışmaları’nı sorumlu bir STK bilinciyle koordine edecek.
Kendi kaderiyle ‘meşgul’ bir şehirİstanbul’un işgal yıllarındaki günlük hayatına odaklanan “Meşgul Şehir” sergisi, Cumhuriyet’e giden yolun hangi aşamalardan geçtiğini, emeği, mücadeleyi, çok sesliliği, unutulmuş bireyleri, olayları bir kez daha hatırlatıyor.
İstanbul’un ‘meşgul’ yıllarıBeyoğlu’nda bulunan İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, 2023’e Cumhuriyet öncesi İstanbul’un işgal yıllarını mercek altına alan bir sergiyle giriyor. Cumhuriyet’in 100. yılında ziyarete açılan “Meşgul Şehir: İşgal İstanbul’unda Siyaset ve Gündelik Hayat, 1918-1923” başlıklı sergi, İstanbul tarihinin en sıra dışı ve çalkantılı dönemlerinden birini zengin bir arşiv çalışmasıyla gözler önüne seriyor.
Yüzyıllardır şifanın adresi: Mısır Çarşısıİstanbul’un Tarihi Yarımada’sında Yeni Cami Külliyesi’nin bir parçası olarak 17. yüzyılda inşa edilen Mısır Çarşısı, yıllar içinde geçirdiği yangınlar ve depremler sonrasında büyük değişime uğradı.
Mısır Çarşısı’nı DüşünmekSuna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü (İAE), yayınladığı araştırma kitaplarıyla İstanbul’a ilişkin akademik literatürün gelişmesine katkı sunmaya devam ediyor...
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü BurslarıSuna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, 2022–2023 döneminde “Doktora Sonrası Araştırma ve Yazma”, “Doktora Adayları için Araştırma ve Yazma”, “Seyahat” ve “Akademik Etkinlik” kategorilerinde başvuruları bekliyor...
Doğanın döngüsüyle zamanı bölmek: Takvimin tarihiZamanı bölümlere ayırarak doğanın devinimi karşısında öngörüde bulunma isteğinden doğan takvimler, bir yandan “tarih”i kaydederken bir yandan da ilginç serüvenleriyle tarihin konusu haline gelmeyi hak ediyor.
Pera Müzesi'nde üç sergiSuna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi önümüzdeki ay üç yeni sergiye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Ziyaretçileri geçmişten geleceğe uzanan bir kültür yolculuğuna çıkaran bu sergilerden İstanbul’dan Bizans’a: Yeniden Keşfin Yolları, 1800–1955, İstanbul’un bir bilim dalı olarak gelişmeye başlayan Bizans araştırmalarının şekillenmesindeki merkezi rolüne zengin bir arşiv seçkisi ve etkileyici canlandırmalarla ışık tutuyor. “İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm!”: Popüler Kültürde Bizans sergisi, Bizans tarihinin edebiyat, sinema, çizgi roman, moda gibi farklı sanat mecralarındaki temsillerini bir araya getiriyor ve popüler kültürün Bizans mirası ile etkileşimini detaylı bir biçimde sorguluyor. Independent Curators International [Uluslararası Bağımsız Küratörler] (ICI) girişiminin “Yarına Notlar” sergisinde ise, farklı ülkelerden 25 sanatçının Covid-19 pandemisiyle başlayan yeni küresel gerçekliği yansıtan eserleri yer alıyor.
Halep'ten İstanbul'a bir müzik yolculuğuİstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemleri İstanbul’una odaklanan “Arka Oda Toplantıları” Halepli perküsyon sanatçısı İbrahim Muslimani’yi ağırlıyor. “İstanbul ve Müzik” Araştırma Programı (İMAP) kapsamında gerçekleştirilecek sunumda, Osmanlı dönemi Halep ve İstanbul musikilerinin etkileşimi, bu diyaloğu körükleyen isimler etrafında masaya yatırılacak. 27 Mayıs'taki çevrimiçi konuşma Zoom Meeting uygulaması üzerinden izlenebilir.
Dijital müzecilik gençleri kazandıUluslararası Müzeler Günü’nü kutladığımız bugün, Türkiye ve dünyadaki birçok müze ziyarete açıldı. Müze yöneticileri, pandemide yaşanan dijital dönüşümün “yeni normalde” de devam edeceği görüşünde. Sürecin en önemli katkısı ise dijital projelerle buluşan genç sanat izleyicisi oldu
Yıllık İstanbul'un dünü ve bugününe dair araştırmaları bekliyorİstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün akademik dergisi YILLIK: Annual of Istanbul Studies, Aralık 2021 ve 2022’de yayımlanacak yeni sayıları için yazı başvurularını bekliyor. İstanbul’un farklı dönemlerine dair makale, deneme yazısı, kitap ve sergi incelemelerine açık olan YILLIK’a başvurular 15 Haziran’a kadar devam edecek.
İAE ve Pera Müzesi'nden Uluslararası Konferans: Bendine Sığmayan İstanbulİstanbul Araştırmaları Enstitüsü ve Pera Müzesi tarafından Heinrich Böll Stiftung Türkiye iş birliğinde düzenlenen Istanbul Unbound (Bendine Sığmayan İstanbul) konferansı, kenti canlı ve cansız tüm varlıklarıyla birlikte ele alıyor. Balıklarından köpeklerine, su kaynaklarından kanalizasyon sistemine, metruk yapılarından mega inşaat projelerine, İstanbul’a dair çeşitli konuları ele alacak olan uluslararası etkinlik, 8–11 Nisan tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleşecek. Konferans, 80’i aşkın akademisyen ve sanatçıyı bir araya getirecek.
Arşivden Çıkan Sesler: Osmanlı’da İlk Müzikoloji Çalışmalarıİstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemleri İstanbul’una odaklanan “Arka Oda Toplantıları” bu ay, müzikologlar Elif Damla Yavuz ve Nihan Tahtaişleyen’i ağırlıyor. “İstanbul ve Müzik” Araştırma Programı (İMAP) kapsamında gerçekleştirilen konuşmada, 1876’da fonografın icadının ardından ülkemize gelen Pernot ve Luschan’ın, dönemin müzik çalışmalarına ışık tutan kayıtları mercek altına alınacak. Etkinlik, 11 Mart’ta Zoom uygulaması üzerinden ücretsiz izlenebilir.
“Hayal ve Gerçek Arasında: Osmanlı Resminde İstanbul İmgesi, 18. ve 19. Yüzyıllar”İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün yeni kitabı Hayal ve Gerçek Arasında: Osmanlı Resminde İstanbul İmgesi, 18. ve 19. Yüzyıllar raflarda yerini aldı. Sanat tarihçisi Tarkan Okçuoğlu’nun kaleme aldığı kitap, modernleşme sürecinde Osmanlı resim sanatının önemli bir ayağını oluşturan duvar resimlerine ve bu eserlerin ortak paydası olan İstanbul imgesine odaklanıyor. Anadolu, Balkanlar ve Ortadoğu gibi çok geniş bir coğrafyada izini sürebildiğimiz bu popüler imgenin hangi üslup özelliklerine göre çeşitlendiğini aktaran çalışmada okurlar, bu görsellerin barındırdığı farklı anlamları da keşfe çıkıyor.
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü'nün "2020 Yıllık"ı yayımladıİstanbul Araştırmaları Enstitüsü tarafından yayımlanan YILLIK: Annual of Istanbul Studies ikinci sayısıyla basılı ve dijital ortamda okurla buluştu. İstanbul’u farklı pencerelerden mercek altına alan akademik derginin pandemi döneminde hazırlanan yeni sayısı, kent tarihine salgınlar ekseninde yaklaşan bir makaleyle başlıyor. Galata Kulesi’nin tartışma yaratan restorasyonu, Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi gibi güncel konulara tarihsel pencere açan araştırmalar ile, İstanbul’a Ahmet Hamdi Tanpınar ve Orhan Kemal’in gözünden bakan incelemeler, yayının dikkat çeken içerikleri arasında yer alıyor.
Osmanlı İstanbul’unda Müzik Üreten Taşralı Bestekârlarİstanbul Araştırmaları Enstitüsü bünyesindeki “İstanbul ve Müzik” Araştırma Programı (İMAP)’nın düzenlediği konuşma etkinlikleri araştırmacı Harun Korkmaz’la devam ediyor. 15. yüzyıldan 19. yüzyıla uzanan bir süreçte taşradan İstanbul’a doğru yaşanan hareketliliğin, şehrin müziği üzerindeki etkilerini ele alacak olan konuşma, 13 Kasım Cuma günü Zoom uygulaması üzerinden izlenebilir.
Son dakika: Suna Kıraç hayatını kaybetti!Gelen bir son dakika haberine göre; Vehbi Koç'un kızı Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Suna Kıraç uzun süredir tedavi gördüğü ALS hastalığı nedeniyle 79 yaşında yaşamını yitirdi.
Suna Kıraç kimdir, kaç yaşındaydı? Neden vefat etti?Vehbi Koç'un kızı Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Suna Kıraç hayatını kaybetti. Bu üzücü gelişmenin hemen ardından Suna Kıraç kimdir, kaç yaşındaydı? Neden vefat etti? soruları sık sık sorulmaya başlandı.
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü'nden dijital sergiİstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün elyazmaları koleksiyonundan önemli bir seçkiyi içeren “Hafıza-i Beşer” sergisi, Google Arts and Culture üzerinden çevrimiçi ziyarete açıldı.
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.