MimarlıkHatay’ın Yeniden İhyası

Hatay’ın Yeniden İhyası

28.08.2023 - 02:37 | Son Güncellenme:

Türkiye Tasarım Vakfı, Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde Bilim Kurulu iş birliğiyle yürütülen ve depremden etkilenen Hatay’ın tarihi merkezinin yeniden hayat bulmasını, kültürel mirasını ve kent kimliğinin korunmasını amaçlayan Antakya Tarihi Kent Merkezi Koruma Amaçlı Planlama Çalışmaları’nı sorumlu bir STK bilinciyle koordine edecek.

Hatay’ın Yeniden İhyası

Tarihi şehrin aslına uygun yeniden inşa etme sürecinin çatı kurumu olan Türkiye Tasarım Vakfı, projede gönüllü çalışarak, kentsel tasarım ve planlama çalışmaları KEYM (Kentsel Yenileme Merkezi) ve DB Architects iş birliği, ulusal ve uluslararası uzmanların katkısıyla yürütülecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın inisiyatifiyle, ulusal ve uluslararası alanda tarihçilerden, arkeologlardan, yer bilimcilerden, şehir plancılarından ve mimarlardan oluşan bir çalışma grubuna liderlik ederek Türkiye Tasarım Vakfı, koruma planları ile tarihi şehri aslına uygun şekilde ihya süreçlerinde çalışacak. Hatay'ın merkez Antakya ilçesi için hazırlanan Koruma Amaçlı İmar Planı’nın 1 Eylül'de askıya çıkacağı duyuruldu.

Haberin Devamı

turkiyetasarimvakfi.org

Hatay’ın Yeniden İhyası

Meşgul Şehir

Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün Meşgul Şehir: İşgal İstanbul’unda Siyaset ve Gündelik Hayat, 1918–1923 başlıklı güncel sergisi devam ediyor. Açılışından bu yana ilgiyle karşılanan sergiye İstanbul Araştırmaları Enstitüsü web sitesindeki Dijital Sergiler bölümünden de 7/24 ulaşmak mümkün. Meşgul Şehir, işgal yılları boyunca yalnızca siyasal anlamda değil, toplumsal ve kültürel anlamda da sürekli bir hareketlilik halinde olan İstanbul’a ayna tutuyor. İstanbul o yıllarda kelimenin her anlamıyla meşgul (Arapça’da başkası tarafından kullanılır, işletilir, çalıştırılır durumda olan, tutulmuş, işgal edilmiş) bir şehirdi. İtilaf devletlerinin İstanbul’dan ayrılışının ve Türk ordusunun şehre girişinin 100. yılı, kelimenin her anlamıyla meşgul bir şehri tanımlayan ama çoğu zaman unutulmuş olan bireylere, olaylara ve hareketlere yeniden bakmak için önemli bir fırsat sunuyor. Birinci Dünya Savaşı’nın ardından İngiliz, Fransız ve İtalyan orduları tarafından işgale uğrayan İstanbul’u yazılı ve görsel arşivlerin ışığında izleyiciye aktaran Meşgul Şehir: İşgal İstanbul’unda Siyaset ve Gündelik Hayat, 1918–1923 sergisi, Daniel-Joseph MacArthur-Seal ve Gizem Tongo’nun küratörlüğünde, uluslararası bir danışma kuruluyla birlikte hazırlandı.

Haberin Devamı

Hatay’ın Yeniden İhyası

İstanbul’un Yapılarını Fotoğraflamak

Pera Müzesi Öğrenme Programları, Isabel Muñoz: Yeni Bir Hikaye ve Zamane İstanbulları sergileri kapsamında yetişkinlere yönelik fotoğraf temalı sanatçı atölyeleri düzenliyor. Profesyonel fotoğrafçıların yürütücülüğünde gerçekleşecek “Fotoğrafın Peşinde: Sanatçılarla Atölyeler” programında katılımcılar, her iki sergideki eserlerden ilhamla, siyah beyaz fotoğraf, sokak ve mimari fotoğraf çekimleri, kentin seslerini fotoğrafla görselleştirme, cyanotype baskı ve portre fotoğrafçılığı gibi farklı alanları deneyimleme fırsatı bulacak. Zamane İstanbulları sergisinden ilham alan atölyelerin yürütücülüğünü, sergi sanatçılarından Ahmet Sel, Ci Demi, Erdem Varol, Silva Bingaz ile mimari fotoğrafçı Engin Gerçek ve sanatçı ikilisi Arek Qadrra & Beste Kopuz üstleniyor. Isabel Munoz: Yeni Bir Hikaye sergisine yönelik atölyelerde ise katılımcılara fotoğraf sanatçıları Orçun Karamustafa, Elçin Acun, Seçkin Tercan ve Mert Çağıl Türkay eşlik ediyor. 3 Eylül günü saat 14:00’te gerçekleşecek olan İstanbul’un Yapılarını Fotoğraflamak atölyesinde Pera Müzesi çevresindeki binaları Engin Gerçek ile birlikte, yapı fotoğrafına özel lenslerle fotoğraflayan katılımcılar, birer hafıza mekanı olan yapıların izinden giderek farklı bir zamane İstanbul’u anlatısı yaratacak. Çekimlerin ardından fotoğrafların sanatçının eşliğinde bilgisayara aktarılarak işleneceği atölye, fotoğrafa ve mimarlığa ilgi duyan herkese açık. Kurucusu olduğu Studio Majo’da mimari fotoğraf ve görsel tasarım üzerine hizmetler veren Engin Gerçek, aynı zamanda sosyal belgeleme alanında kişisel işler de üretiyor ve Medipol ÜniversitesiMedya ve Görsel Sanatlar Bölümü’nde fotoğraf dersleri veriyor. Sanatçı, mimari fotoğraflarında yapının özelliklerini ve estetiğini öne çıkaran, çekim sonrası müdahalelerle desteklenen bir süreç benimserken sosyal belgeleme işlerinde sokağın gerçeküstülüğünü vurgulamak için çekim sonrası müdahale içermeyen kareler üretmeyi amaçlıyor.

Haberin Devamı

Hatay’ın Yeniden İhyası

R+T Turkey Fuarı

Haberin Devamı

Bu yıl 6. kez düzenlenen, güneşten koruma ve otomatik kapı sistemleri alanında Avrasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki tek uluslararası ticaret fuarı R+T Turkey için geri sayım başladı. 14-16 Eylül 2023 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek fuarda Almanya, İtalya, Romanya, Çin, Pakistan ve Türkiye’den toplam 110 katılımcı firma yerlerini alıyor. Messe Stuttgart Ares Fuarcılık tarafından düzenlenecek olan fuar, 90 ülkeden ziyaretçi ağırlayarak yeni ihracat kapıları için önemli bir platform sunacak. Bu yıl, geçtiğimiz sene olduğu gibi İFM’nin (İstanbul Fuar Merkezi) 9. ve 10. hollerinde toplam 11 bin metrekare alanda düzenlenecek olan fuar, pek çok ulusal ve uluslararası firmanın ve satın almacının takvimine şimdiden girmiş bulunuyor. Sektörün lider firmalarının yer aldığı fuar; yatırımcı, üretici, perakendeci, bayi, satış mağazası, toptancı, distribütör, mimar, iç mimar, inşaat mühendisi gibi tüm sektör ilgililerini sektörün tek uluslararası ticaret platformunda bir araya getirecek. Messe Stuttgart Ares Fuarcılık’ın yanı sıra, Messe Stuttgart’ın dünya çapındaki temsilcilikleri ve ataşelikler aracılığıyla sürdürülen uluslararası pazarlama çalışmaları neticesinde 2023 senesinde fuarda uzak pazarlardan da ziyaretçiler ağırlanmaya hazırlanılıyor.

Haberin Devamı

Hatay’ın Yeniden İhyası

Seramiğin Genç Yeteneklerine Destek

Seramik banyo ve mutfak ürünleri alanlarında yenilikçi çözümler sunan Bocchi, geçmişi uygarlık tarihi kadar eski olan seramik sanatını yaşatmak ve yeni nesillerle buluşturmak için Sanatçı Destek Programı’nı başlattı. Güzel sanatlar fakültelerinden yeni mezun olmuş veya lisansüstü eğitimine devam eden, atölye ve ekipman konularında kısıtlı imkana sahip seramik sanatçılarını desteklemek amacıyla tasarlanan program kapsamında, genç yeteneklerin mentorluk hizmeti, mekan ve malzeme kullanımı gibi ihtiyaçları karşılanacak. İstanbul’da yaşayan genç seramik sanatçılarına yönelik Sanatçı Destek Programı’na, Beyoğlu’nun tasarımla özdeşleşmiş mahallesi Tomtom’da yer alan Bocchi Seramik Sanat Akademisi ev sahipliği yapıyor. Başvuruların ilk senesinde, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi mezunu üç genç sanatçı; Berk Ergül, Burak Elal ve Evin Kaçar programa katılmaya hak kazandı. Sanatçı Destek Programı katılımcıları, iki günlük oryantasyon kapsamında, Bocchi’nin Gebze Dilovası’ndaki tesislerini ve Bocchi Seramik Sanat Akademisi’ni ziyaret ederek seramik endüstrisini ve Akademi bünyesinde üretilen güncel sanat eserlerini yakından tanıma fırsatı buldu. Ayrıca program boyunca sanat tarihçileri, küratörler ve disiplinlerarası sanatçıların katılımıyla Akademi’de gerçekleşecek söyleşilere ve atölye çalışmalarına katılabilecekler. Bu süreçte genç sanatçılar tarafından üretilen eserlerin, karma bir sergiyle sanat çevresine ve kamuoyuna sunulması ve seçilecek eserlerin Bocchi koleksiyonuna dahil edilmesi planlanıyor.

Hatay’ın Yeniden İhyası

Mekan 2023

İstanbul Kültür Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü tarafından bu yıl 10. kez düzenlenen İç Mimarlık Öğrencileri Ulusal Bitirme Projeleri Yarışması’na proje teslim tarihi 16 Ekim 2023 olarak belirlendi. Yarışmaya Türkiye ve KKTC Üniversitelerinin İç Mimarlık / İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümlerinde lisans eğitimi gören öğrenciler 2022-2023 Güz, Bahar veya Yaz döneminde hazırladıkları bitirme/diploma projeleriyle katılabilecekler. Yarışmaya başvuru, yarışmanın resmi internet sitesi üzerinden çevrimiçi olarak yapılacak. Yarışmaya soru sormak için son gün 8 Eylül 2023 olarak belirlenmiş. Yanıtlar 16 Eylül’e kadar yayınlanacak ve tüm projeler 16 Ekim tarihine kadar teslim edilecek. Zafer Ertürk(Prof. Dr., Maltepe Üniversitesi), Hasan Şener (Prof. Dr., İstanbul Medipol Üniversitesi), Gülay Usta (Prof. Dr., İstanbul Kültür Üniversitesi), Rana Kutlu (Prof. Dr., İstanbul Kültür Üniversitesi), Ervin Garip (Prof. Dr., İstanbul Teknik Üniversitesi), Tülay Zorlu (Prof. Dr, Karadeniz Teknik Üniversitesi), Saadet Aytis (Doç. Dr., Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi), Arzu Erçetin (Dr. Öğr. Üyesi, İstanbul Kültür Üniversitesi), Zeynep Ceylanli (Dr. Öğr. Üyesi, Özyeğin Üniversitesi), Zeynep Özgüven (Mimar., Özgüven Mimarlık), Yalın Tan (İç Mimar, Yalın Tan+Partners) ve Seyhan Özdemir’den (Mimar, Autoban) oluşan yarışmanın sonuçları 20 Kasım 2023 tarihinde ilan edilecek.

Hatay’ın Yeniden İhyası

Inspiration X İstanbul 23 Tasarım Yarışması

Skyland HOM Dekorasyon Merkezi, 11-12 Ekim tarihlerinde yerli ve yabancı mimar, iç mimar, tasarımcılar ve sektör paydaşlarını “Inspiration X İstanbul 23’” etkinliği ile bir araya getirmeye hazırlanıyor. Ana teması “Şimdi ve Gelecek - Now and Future” olan Inspiration X İstanbul 23 alanında Türkiye’nin en kapsamlı etkinliği olmayı hedefliyor. Tasarım ve mimari alanlarında 2 gün sürecek organizasyon boyunca 6 panel, 7 workshop, 4 özel konuşma etkinliği ile özel sergiler gerçekleştirilecek ve trend alanları oluşturularak sektörde geleceğe ışık tutulacak. Ayrıca tasarım, iç mimari ve sektörde gelinen nokta panel ve konferanslarda ele alınacak. Yapay zeka ve sanal gerçeklik gibi günümüz teknolojisinin sektöre yansıması da yine sektör profesyonelleri tarafından çok yönlü olarak tartışılacak. Gün sonlarında ise davetliler özel partilerde ağırlanacak. Inspiration X İstanbul 23 boyunca geleneksel el ve cam sanatlarının benzersiz ürünleri sergilenirken, doğa ve geri dönüşüme kadar pek çok konuda eski ve yeni bakış açısıyla değerlendirilecek.

Hatay’ın Yeniden İhyası

Jansen ve Ankara

Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM), ünlü şehir planlamacısı Hermann Jansen’in yazışmalarını ilk kez gün yüzüne çıkaran Jansen ve Ankara: Planlar-Yazışmalar kitabını yayımladı. Kitap, Erken Cumhuriyet Dönemi’nde Ankara’nın imar planlarının hazırlanması ve uygulanması sürecine ışık tutmak amacıyla başkentin fiziksel planlamasını üstlenen Hermann Jansen ve Ankara Şehri İmar Müdürlüğü arasında yapılan yazışmaları ve bu yazışmalara konu olan planları, eskiz ve perspektif çizimlerini okurlarla buluşturuyor. Yazışmalarda kentin planlaması ve bölgeleme, tarihi kentin korunması, kent yaşamı, kentsel hizmetler ve halk sağlığı, planların uygulanması ve yapılaşma, kent güzelliği ve yapı düzeni gibi önemli kavram ve konular ele alınıyor. Hermann Jansen’in, abartısız ve kentin oluşumunda iktisadi boyutu önemseyen, kentsel mekanın üretiminde sadeliğe ve akılcı çözümlere özen gösteren, bütüne biçim verme kaygısı ve toplumsalcılığı esas alan imar yaklaşımı yazışmalarda ortaya çıkıyor. Kitapta bu yaklaşımın 1928 Ankara İmar Planı yarışma sonucuna etkileri de gözlemlenebiliyor. Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki zorlu koşullarda bile ilkesel bir bakış ve modern bir arayışla ele alınan planlama anlayışı ve şehircilik yaklaşımı yazışmalarda kendini gösteriyor. Kitap, doğrudan şehircilik ve şehir imarı ile ilgili okuyucuya sunduğu 77 yazışmanın yanı sıra, bu yazışma ve planlardan hareketle araştırmacılara yararlı olacak konu, kavram, yer ve kişi isimlerinden oluşan bir dizine de yer veriyor. Kitabın hazırlık aşaması, ODTÜ Mimarlık Fakültesi Harita ve Plan Belgeleme Birimi ve Berlin Teknik Üniversitesi Mimarlık Müzesi Arşivi’ndeki Jansen planlarının incelenip yazışmalarda gönderme yapılan planlarla eşleştirilmesini kapsıyor. Çevrimiçi uydu görüntüsü üzerinde coğrafi olarak konumlandırılan plan ve eskizler kitapta etkileşimli olarak erişime sunuluyor. Yazışmalarda ele alınan yerlere dair dönem fotoğrafları ve hava fotoğrafları, o yere ait bir imge oluşturması açısından ilgili yazışma ve planlarla eşleştirilerek okura sunuluyor.

Hatay’ın Yeniden İhyası

MİMARDER Tasarım Yarışması

Mimarlık Araştırmaları Derneği (MİMARDER) tarafından SANKO Holding iş birliği ile düzenlenen "Afet Sonrası Geçici Yaşam Alanlarının İyileştirilmesi" Öğrenci Fikir Yarışması, depremlerden dolayı oluşan olağan dışı durumun oluşturduğu geçici düzene ilişkin kurulan mekansal bileşenlerin incelenmesini ve bu geçici yaşam alanlarındaki gündelik yaşam ilişkileri ve fiziksel unsurlar üzerine düşünülmesini teşvik etmeyi amaçlıyor. Yarışmacılardan afet sonrası kurulan geçici yaşam alanlarının mevcut mekansal potansiyellerinin yeniden değerlendirilmesi amacıyla tasarım önerileri geliştirmelerinin beklendiği yarışmada mekansal unsurların geliştirilmesi yoluyla değişen yaşam akışı ve gündelik yaşam ilişkilerinin “iyileştirilmesine” yönelik çözüm önerileri geliştiren öğrencilerin fikirleri yarışıyor. Kazananlar Eylül ayında düzenlenecek törende ödüllendirilecek. Üniversitelerin mimarlık bölümünde öğrenim gören öğrencilerin başvurularına açık olan yarışmanın jüri koltuğunda Yüksel Demir (Prof. Dr., İTÜ Mimarlık Fakültesi), Ahmet Gün (Dr. Öğr. Üyesi, İTÜ Mimarlık Fakültesi & MİMARDER), Oral Göktaş (Mimar, SO? Mimarlık), Emre Can Yılmaz (Mimar, Az-Uz Mimarlık), Derya İyikul (Mimar, SUPERPOOL), Muhammed Ziya Paköz (Doç. Dr., İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir Planlama Bölümü) ve Gülşen Aytaç (Prof. Dr., İTÜ Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü) yer alıyor. SANKO Holding TEMKO A.Ş. Genel Müdürü Hilal Savcı, Danışman Jüri Üyesi olarak değerlendirmede bulunacak.