08.11.2024 - 03:44 | Son Güncellenme:
2014 yılından beri dünyamızı daha iyi anlamak için araştırmalara, makine zekası ve veri estetiği üzerine çalışmalara odaklanan Refik Anadol Studio, bugüne kadar altı kıtada ve yetmişin üstünde şehirde sanat üretimlerini paylaştı.
“Bugün hep birlikte heyecan verici ve son derece hızlı teknolojik dönüşümlerin ve genişleyen yaratıcılık faaliyetlerinin olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Bu durum, alışık olduğumuz geleneksel müze modelinin de yeniden hayal edilmesini gerektiriyor” diyen Refik Anadol dijital çağda anlamlı bir etkiye sahip olacak yeni bir müze anlayışı geliştirme sürecinin içerisinde yer aldıklarını vurguluyor. Sanatsal liderliğini Refik Anadol Studio’nun üstlendiği Dataland, sanat ve bilim alanlarında çeşitli çalışmalara öncülük eden, nereden geldiklerini önemsemeden herkesi daha önce ölçek ve nitelik açısından hiç gerçekleştirilmemiş bir deneyime dahil ediyor.
İstanbul Ansiklopedisi Online Erişime Açıldı
Garanti BBVA tarafından kurulan Salt’ın Kadir Has Üniversitesi ile ortaklaşa yürüttüğü Reşad Ekrem Koçu ve İstanbul Ansiklopedisi Arşivi projesi kapsamında hazırlanan istanbulansiklopedisi.org erişime açıldı. Web sitesi, Koçu’nun yarım kalmış İstanbul Ansiklopedisi’nin G harfine kadarki basılı ciltleri ile binlerce arşiv belgesini aynı alanda görüntüleme olanağı sunuyor. Farklı dönemlerde yayımlanmış ansiklopedi maddeleri ile sonraki ciltlerin malzemesini içeren ve ilk kez erişime açılan arşivden 40.000’i aşkın belgeyi aynı platforma taşıyor. Böylelikle hem basılı ansiklopedi ciltleri ve arşiv belgelerini detaylı olarak inceleme hem de malzemeler arası metinsel ve görsel ilişkilerin izini sürme imkanı sağlıyor.
Reşad Ekrem Koçu ve İstanbul Ansiklopedisi Arşivi projesinin bir çıktısı olarak 2023'te gerçekleştirilen Başka Kayda Rastlanmadı sergisi ile aynı adlı e-yayının ardından hayata geçirilen web sitesi, temel bilgiler kadar sıra dışı kayıtları, tekrarları, şaşırtmacaları ve sunduğu bilgilerin geçerliliği bakımından etraflıca irdelenmeyi bekliyor.
İstanbul Ansiklopedisi, tarihçi ve romancı Reşad Ekrem Koçu’nun (1905-1975) ömrünün büyük kısmını adadığı, ancak tamamlayamadığı kapsamlı bir çalışma. Koçu, İstanbul’un “muazzam kütüğü”nü oluşturmak üzere 1944’te başladığı etraflı kaynak tarama ve madde yazımı çalışmalarını vefatına kadar sürdürdü. Koçu’nun 24 cilt olarak planladığı ansiklopedinin G harfine kadarki ilk 11 cildi 1973’e dek aralıklarla fasiküller halinde basıldı. Emine Gönel ve Elif Birdoğan’ın çabalarıyla korunup saklanan İstanbul Ansiklopedisi külliyatı 2018 yılında Kadir Has Üniversitesi’ne devredildi.
“Hayalimdeki Işık” Sonuçlandı
TEPTA tarafından düzenlenen "Hayalimdeki Işık" Dekoratif Aydınlatma Armatürü Tasarımı Yarışması, doğal taş kullanılarak tasarlanmış dekoratif aydınlatma tasarımlarını ödüllendirdi. Türkiye'de kendi alanında ilk örnek olma özelliği taşıyan "Hayalimdeki Işık" Dekoratif Aydınlatma Armatürü Yarışması, 27 Eylül tarihinde yüz yüze gerçekleşen seçici kurul değerlendirmesinden sonra 14 Ekim’de İstanbul Modern Müze’de gerçekleşen ödül töreni ile sahiplerini buldu.
Katılım yapan 364 projeden, şartname kriterlerini karşılayan 185 tasarımın seçici kurul tarafından değerlendirildiği yarışmada 300.000 TL değerindeki birincilik ödülünün sahipleri Emine Asude Çırkan ve Zarif Tolga Haşimoğlu ekibi oldu. 150.000 TL değerindeki ikincilik ödülünün sahibi Yusuf Çakar olurken, 75.000 TL değerindeki üçüncülük ödülünün sahipleri yarışmaya ekip olarak katılan Zeynep Sena Yıldız ve Melisa Kızılabdullah oldu.
Seçici kurulun özel isteği üzerine TEPTA Aydınlatma tarafından eklenen ve TEPTA’da kullanılmak üzere her biri 40.000 TL değerindeki hediye çeki olarak sağlanan iki ek ödül, Seçici Kurul Teşvik Ödülü ismi ile Tahsin Emre Eke ve Derya Coşkun Eke ekibine ve Çağlar Lampir’e sunuldu. Dereceye girenlere, para ödüllerinin yanında ChatGPT tarafından tasarlanan ödül heykelciği verildi. TEPTA Satış Direktörü Eytan Ebeoğlu ile birlikte soruları yanıtlayan TEPTA Aydınlatma Stratejik Marka Direktörü Özlem Yalım, 33 yıldır dünyanın ışığını mimari projelere taşıyan, bunun yanı sıra projelerdeki özgün tasarımlar için ürün geliştirebilen, üretimden ambalajlamasına dek tek bir bünyede hizmet verebilme yolunda hızla ilerleyen bir marka olarak Türkiye’de bu alanda ilk olacak bu yarışmayı düzenliyor olmaktan mutluluk duyduklarını belirtti.
Çağdaş Sanat ve Küratörlük
Akbank Sanat ve Açık Diyalog İstanbul iş birliğiyle düzenlenen Çağdaş Sanat ve Küratörlük Seminer Programı (Curating Contemporary Art), bu yıl altıncı kez sanatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Billur Tansel’in direktörlüğünde yürütülecek olan program, küratörlük alanında kapsamlı ve uluslararası standartlarda bir eğitim platformu sunarak, katılımcılara hem teorik bilgi hem de pratik deneyim kazandırmayı amaçlıyor. 11 ay sürecek olan Çağdaş Sanat ve Küratörlük Seminer Programı, eğitim, uygulama ve araştırma odaklı bir yaklaşım ile yürütülecek. Seminerler, Türkçe ve İngilizce olarak uluslararası alanda tanınmış sanat aktörleri tarafından verilecek. Program kapsamında katılımcılar, bienaller, galeriler, müzeler ve sanat fuarları gibi çeşitli platformlar üzerine teorik dersler alırken, pratik vaka çalışmalarıyla da sanatı derinlemesine inceleme fırsatı bulacaklar. Program katılımcılarına, sanat dünyasında deneyim kazanabilmeleri için çeşitli kurumlarda staj ve deneyim imkanları da sunulacak. Katılımcılar, seminerlerin ardından program süresince bireysel proje geliştirme atölyelerine katılarak geliştirdikleri bitirme projelerini jüriye sunacak ve jüri değerlendirmesinden başarıyla geçenler bitirme belgesi almaya hak kazanacak. Kasım ayında başlayacak olan seminer programına başvuru yapacak adayların, istenilen tüm belgeleri eksiksiz olarak doldurup apply@curatingcontemporaryart.org adresine göndermeleri gerekiyor. En az 6, en fazla 20 katılımcının kabul edileceği programın başvuruları jüri tarafından değerlendirilecek ve mülakat sonrasında kabul edilen katılımcılar web sitesinde duyurulacak.
Müşterekmekan
Baumit Türkiye, genç zihinleri sürdürülebilir çözümler bulmaya davet ettiği tasarım yarışmasının dördüncüsünü “MÜŞTEREKMEKAN: Öğrenciler İçin Sağlıklı Yaşam Alanı” temasıyla gerçekleştiriyor. Bu yıl 7 Ekim’de kutlanan Dünya Mimarlık Günü kapsamında başlayan başvuru süreci, 17 Mart 2025 tarihinde sona erecek. Tasarımlar jüri heyeti tarafından değerlendirilecek ve kazanan projeler 26 Mart 2025 tarihinde açıklanacak. Ödül töreni ve sergi ise Nisan 2025’te gerçekleştirilecek. Modern çağda bireylerin sağlıklı, enerji verimli, güzel ve sürdürülebilir yapılarda yaşaması hedefiyle inovatif ürünler geliştiren Baumit, sektörde büyük yankı uyandıran ve bu yıl dördüncü kez düzenleyeceği Baumit Tasarım Yarışması ile yetenekli genç tasarımcılarla buluşmayı sürdürüyor.
Mimar Ömer Selçuk Baz’ın Jüri Başkanı olduğu jürinin asli üyeleri; Mimar Banu Uçak, Mimar ve Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Funda Uz, Mimar Görkem Volkan, Mimar Hakan Demirel, Mimar Kurtul Erkmen ve Mimar Oğul Öztunç’dan oluşuyor. Yarışmanın danışman jürisinde ise; Yapı Biyoloğu And Akman, Baumit Türkiye CEO’su Mimar Atalay Özdayı ve Baumit Türkiye Pazarlama Müdürü Mimar Selin Tümer Ataoğlu yer alacak. Raportörler ise Baumit Türkiye Teknik Pazarlama Sorumlusu Mimar Bahar Dikensak ve Baumit Türkiye Pazarlama İletişimi Sorumlusu Balkı Özdinçler yer alıyor.
Yarışmaya katılacak öğrencilerin sorularını yöneltmeleri için son tarih 27 Kasım 2024 olup, sorular 11 Aralık 2024’te yanıtlanacak. Yarışma sonuçları 26 Mart 2025 tarihinde açıklanacak ve kazanan projeler Nisan 2025’te düzenlenecek ödül töreni ve sergi ile duyurulacak.
İPA Ders Şehir Okulu
İstanbul Planlama Ajansı'nın farklı disiplinlerden öğrenci ve mezunları bir araya getiren “İPA Ders” programı, yeni döneminde yaratıcı endüstriler başlığına odaklanıyor. 30 Ekim’de başlayacak ve sekiz hafta sürecek program, Yaratıcı Ekonomi ve Kentsel Gelişme, Yaratıcı Endüstrilerde Makine Öğrenmesi, Yaratıcı Endüstrilerde Profesyonellik ile Kentte Kültür, Hareketlilik ve Yaratıcı Yaklaşımlar gibi konularda dersler içeriyor.
İPA Ders, teorik bilgilerin yanı sıra pratik uygulamalar ve güncel yaklaşımlar aracılığıyla, mesleki becerilerin yanı sıra mesleki etik bilincini de geliştirmeyi amaçlıyor. Program, kentimizin geleceğini şekillendirecek yenilikçi ve kapsayıcı tasarım fikirlerine ortak olmak isteyen, kentimizin yarınına yön vermeye hevesli tüm gençleri başvurmaya davet ediyor.
Florya’daki İPA Kampüs’te gerçekleşecek olan İPA Ders programı 5 farklı ders konusu ve film gösterimleri, seminer, atölye serileri ile desteklenen 8 haftadan oluşuyor. 30 Ekim – 20 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek olan program sadece planlama/mimarlık öğrencilerine ve mezunlarına değil, ders konusu özelinde iletişim tasarımı, endüstriyel tasarım, sosyoloji, görsel tasarım, grafik tasarımı, medya, dijital tasarım gibi diğer tüm ilgili disiplinlerden lisans ve lisansüstü öğrenciler ile son beş yıl içerisinde mezun olmuş katılımcılara açık.
“Doğadan Sanata Sen Tasarla”
Yurtbay Seramik’in düzenlediği “Doğadan Sanata Sen Tasarla” Zeki Yurtbay Tasarım Ödülleri 12. senesinde “Düzine” temasıyla öğrencilerle buluşuyor. Yarışmaya son proje teslim tarihi 13 Ocak 2025 olarak belirlendi. Genç tasarımcıların desteklenmesi ve seramik sektörüne teşvik edilmesi amacıyla düzenlenen yarışmaya 13 Ocak 2025 tarihine kadar proje yüklemesi yapılabilecek. Zeki Yurtbay Tasarım Ödülleri, katılımcıları doğanın gün/ay döngüsünü, matematiksel sistemleri ve bir düzine etrafında oluşturulacak yeni tasarımsal olasılıkları incelemeye davet ediyor. Bu kapsamda tarihten bugüne kullanılan araçların, gündelik hayatımızı şekillendiren döngülerin, doğada bulunan farklı simetrik oluşumların tasarımlara ilham olması bekleniyor. 30 Ekim 2024 tarihinde proje yüklemelerinin açılacağı seramik karo tasarım yarışmasına; Türkiye ve KKTC’deki üniversitelerin mimarlık, güzel sanatlar, görsel sanatlar, sanat ve tasarım fakülteleri ile mühendislik fakültelerine bağlı mimarlık, görsel iletişim ve tasarım disiplinlerini kapsayan bölümlerinde öğrenim gören ön lisans, lisans ve lisansüstü (yüksek lisans, sanatta yeterlik ve doktora) öğrenciler başvuru yapabilir. Yurtbay Seramik’in sürdürülebilir sosyal sorumluluk projeleri arasında yer alan “12. Zeki Yurtbay Tasarım Ödülleri” jürisinde bu yıl Prof. Dr. Ece Ceylan Baba, Prof. Dr. Sevim Çizer, Prof. Dr. Tuğrul Emre Feyzoğlu, Burak Pekoğlu ve Kunter Şekercioğlu yer alıyor. Birincinin 50.000 TL, ikincinin 40.000 TL, üçüncünün 30.000 TL ile ödüllendirileceği yarışmada, üç adet 10.000 TL’lik eş değer mansiyon da verilecek. Bununla beraber yarışmada birincilik ödülüne değer görülen tasarım üretilerek 2025 yılında İstanbul’da yapılacak “Unicera Uluslararası Seramik Banyo Mutfak Fuarı”nda, Yurtbay Seramik Standı’nda sergilenecek.
İstanbul’un Kuruluşunun 1700. Yılı
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü ve Pera Müzesi, İstanbul’un Constantinopolis olarak kuruluşunun 1700. yıl dönümünü “324: Constantinus’un Seçimi ve Yeni Roma’nın Kuruluşu” başlıklı uluslararası bir sempozyumla kutluyor. 7-8 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek olan etkinlikte kentin tarih sahnesindeki rolü geniş bir bakış açısıyla ele alınacak. Büyük Constantinus’un, 324 yılında mütevazı Byzantion kentini yeni imparatorluk başkenti yapma kararı hem Roma İmparatorluğu’nun hem de dünya tarihinin seyrini değiştirdi. Akademisyenler Brigitte Pitarakis ve Paul Magdalino'nun yönetiminde gerçekleşecek sempozyum, katılımcılarına tarihsel, arkeolojik ve kültürel açıdan geniş bir çerçeve sunarak Büyük Constantinus’un Byzantion’u neden yeni başkent olarak seçtiğini, bu seçimin ideolojik ve kültürel etkilerini, yeni başkentin yerleşim planını, kentin geç Roma dönemindeki önemini disiplinlerarası bir yaklaşımla mercek altına alıyor. Constantinus’un seçiminin ardındaki nedenler ve özellikle mütevazı bir yerleşim olan Byzantion’un nasıl bir imparatorluk başkentine dönüştüğü, sempozyumun temel soruları arasında yer alıyor. Bununla birlikte Tetrarşi Dönemi'nde yeni kentlerin inşası, Roma şehirlerinin estetiği ve İskenderiye'nin kültürel etkisi gibi başlıklar da sempozyumun odaklandığı konular arasında öne çıkıyor. Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleşecek sempozyum ücretsiz olup herkesin katılımına açık olacak.
TürkSMD 16. Mimarlık Ödülleri Açıklandı
Türk Serbest Mimarlar Derneği (TürkSMD) tarafından iki yılda bir verilen Mimarlık Ödülleri, 4 Ekim Cuma akşamı Ankara Sheraton Otel’de düzenlenen törende, 5 dalda verilen 12 ödül ile sahiplerini buldu. TürkSMD 16. Mimarlık Ödülleri’nde Büyük Ödül Kaya Arıkoğlu’na takdim edilirken Yapı Ödülleri Karapınar GES Merkezi Kontrol Binası (Bilgin Mimari Tasarım Ofisi), Çanakkale Belediyesi “Yeşil” Yerel Yönetim ve Kültür Merkezi Binası ve Yakın Çevresinin Düzenlenmesi Projesi (SCRA Mimarlık ve CBN Mimarlık) ve Sille İlkokulu’na (Teğet Mimarlık) verildi.
Basın Yayın Ödülleri Yedi Yapım Belgeselleri ve Çizgilerle Modern Türkiye Mimarlığı’na, Mimarlığa Katkı Ödülleri ise Sibel Bozdoğan, Pelin Derviş ve Ankara Aks’a sunuldu. ODTÜ Mimarlık Bölümü Acil Tasarım Stüdyosu ve ARCH190 Yaz Stajı Ekibi, Beyazıt Meydanı (Urbar Kentleşme ve Mimarlık Ofisi) ve Seddülbahir Kalesi (Arzu Özsavaşçı Mimarlık ve KOOP Mimarlık) Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü.
Jüri başkanlığını Prof. Dr. Namık Erkal’ın üstlendiği 2023–2024 dönemi 16. Mimarlık Ödülleri’nde diğer jüri üyeleri Sinan Erbuğ, Orçun Ersan, Dr. Heves Beşeli Özkoç, Nevzat Sayın, Semra Teber Yener, Ekin Çoban Turhan ve Gül Güven oldu. Ödül törenine Bien Ana Sponsor, Şişecam Gold Sponsor, Zivella Silver Sponsor ve Altınbölme İletişim sponsorluğu ile destek oldular.