Domates tavukla yarışıyor!Hava şartları mevsim normallerinin üzerinde seyretmesine rağmen sebze fiyatlarındaki artış çarşı-pazarın ateşini yükseltti. Domates pazar tezgahları ve market reyonlarında 5 lirayı aştı.
Ekimde zam şampiyonu çarliston biberTüketici fiyatları bazında ekimde en yüksek fiyat artışı, yüzde 39,46 ile çarliston biberde gözlendi. Geçen ay fiyatı en fazla düşen ürünlerin başında ise yüzde 32,52 ile limon geldi.
Ocakta zam şampiyonu çarliston biberTüketici fiyatları bazında ocakta en yüksek fiyat artışı, yüzde 52,99 ile çarliston biberde gerçekleşti. Geçen ay fiyatı en fazla düşen ürünlerin başında yüzde 13,73 ile çocuk kazağı geldi.
Güne iyi başlatan hızlı lezzetlerBiraz peynir, biraz sucuk, biraz domates... Belki biraz kekik. Ve elbette onları sarıp sarmalayacak bir ekmek... Şef Eyüp Kemal Sevinç’ten hızlı ama iştah açıcı ve lezzetli bir kahvaltı için sandviç ve kolay pizza tarifleri...
Enflasyon ulaştırma ve kurla yükseldiTüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) eylülde TL’de görülen değer kayıpları ve başta ulaştırma fiyatlarındaki artışın etkisiyle yüzde 0.65 olan beklentilerin üzerinde yüzde 0.77 artarken, yıllık enflasyon geçen yılın yüksek baz etkisiyle önceki aya göre geriledi. Eylülde ÜFE ise yüzde 0.88 arttı. TÜFE yıllık yüzde 7.88, ÜFE yüzde 6.23 arttı
Eylülün zam şampiyonu çarliston biberTüketici fiyatları bazında eylülde en yüksek fiyat artışı, yüzde 32,91 ile çarliston biberde görüldü. Fiyatı en fazla düşen ürün ise yüzde 19,77 ile kuru soğan oldu.
Patlıcan zam şampiyonuEnflasyon canavarını bu kez patlıcan besledi. Tarım ürünlerinde fiyatlar genel olarak yükselirken, sebze ve meyvelerdeki artış cep yaktı. Geçen aylara göre et fiyatlarındaki düşüş ise tüketiciye moral verdi
360 derecelik hayal kırıklığıNefis manzaralı, ilginç dekorlu bir lokanta 360. Ama beni memnun etmeyen yemeklerini düşününce, kalite / fiyat oranı çılgın bir yer burası
IMF duymasın işçime yüzde 60 zam verdimBrisa ve Sasada işçileri greve çıkan işadamı Sakıp Sabancı, işçilerine yüzde 60 zam verdiğini bunu IMF duysa kendisinin zorda kalacağını söyledi
Antalya Toptancı Hali'nde 'kayıt dışı' kaybıAntalya Toptancı Hali'ne 2023 yılında giriş yapan sebze ve meyve miktarı, bir önceki yıla göre yüzde 36'lık düşüşle 536 bin 918 tona geriledi. Düşüşe, 'kayıt dışı alışveriş'in sebep olduğunu söyleyen Antalya Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Hasan Yılmaz, "Kayıt dışı tüccarlar, direkt olarak üreticiyle görüşerek ürünü tarladan satın alıyor. Devlet de vergi kaybı yaşıyor" dedi.
Rusya-Ukrayna savaşı üreticiyi vurdu, ihraç ürünleri elde kaldıRusya ile Ukrayna arasındaki savaş, örtü altı üretim merkezi Antalya'daki çiftçiyi de etkiledi. İhracatı yapılamayan ürünlerin fiyatı düştü, sadece Rusya'ya ihraç edilen dikenli salatalık ise pazar olmadığı için fiyatlandırılmadı. Gazipaşa Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Hamdi Fidan "Dikenli salatalık iyi bir gelir kaynağı ama dış politikaya bağlı. Siyasi bir ürün" dedi.
Günün iftar menüsü: 2. günİftara ne pişirsem, iftara ne yapsam diyorsanız günün iftar menülerini sizinle paylaşmaya devam ediyoruz. Çorbasından, tatlısına kadar birçok lezzetli tarif için günün iftar menüsüne mutlaka göz atın. Çorba olarak yayla çorbası, ana yemek olarak patlıcan kebabı ve tatlı olarak ise fırın sütlaca yer verdik. İşte 2. gün iftar menüsü...
Türkiye Biber Üretim Haritası: Biber Nerelerde Yetişir? İl İl En Çok Biber Yetiştirilen BölgelerBiber, hem ülkemizde hem de dünyada yaygın olarak çok fazla tüketilen bir sebze türüdür. Solanaceae -Patlıcangiller familyasIndan ve Capsicum cinsi içindedir. En çok tüketimi yapılan tür Capsicum annuum L.’dur. Sıcak iklim sebzesidir. Bu bilgilerden yola çıkara biber nerelerde yetişir? İl il en çok biber yetiştirilen bölgeler hangileridir? Sorularının yanıtlarını sizler için araştırdık.
İftar sofranız için lezzetine doyum olmayan 5 tepsi yemeğiHer yıl olduğu gibi bu ramazanda da iftar sofralarında mutlaka olması gereken birçok lezzet yer alıyor. Bunların arasında en çok tercih edilen tepsi yemeklerini sizin için sıraladık. Hem sofranızı zengin gösterecek hem de lezzeti ve doyuruculuğuyla herkesi kendine hayran bırakacak 5 tepsi yemeği için şimdiden malzemeleri hazırlayın. İşte iftar sofranız için lezzetine doyum olmayan 5 tepsi yemeği...
Menemen nasıl yapılır?Menemen Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden biridir. Çoğunlukla kahvaltıda yense de birçok insan bu lezzeti sabah öğle akşam yiyebilir. İşte bu vazgeçilmez tadın tarifi...
Kışa hazırlık yapma zamanıMeyve ve sebzelerin iyice bollaşıp lezzetlendiği bu dönemi iyi değerlendirin. Hadi üşenmeyin, düşün malzemenin en iyisinin peşine; dondurun, kurutun, konservesini yapın. Yazın kokusunu ve tadını şimdi en taze şekilde kış sofralarınız için stoklayın...
Şerbet tadında bir ramazanBu hafta sizlerle ramazan sofralarını şenlendirecek çoban kavurma tarifi ile bu sofraların lezzetlerini serin ve tatlı bir sona bağlamanız için iki şerbet tarifi paylaşıyorum
MUTFAK SIRLARI'Yudum Yudum Lezzet' kitabından salatalar, zeytinyağlı sebzelerin ardından sıra makarna ve pilav tariflerinde. Kitabı derleyen Sedef İybar, "Bu 40 ayrı lezzet, yemek yapmayı ve yemek yemeyi çok seven, aynı zamanda da zeytinyağını mutfaklarına adeta baş tacı eden 40 farklı el tarafından hazırlandı" diyor
LEZZET AVCILARI MUTFAKTAMutfağın usta şefleri ve bu işe gönül koyan amatör lezzet avcıları zeytinyağını baş tacı ediyor. Ünlü isimler ahtapot salatasından közlenmiş kırmızı biber çorbasına favori tariflerini anlattı
Tohumun da bir modası var!Pazara yönelik sebze meyve üretiminin kaynağı olan tohumluk firmaları, çeşit geliştirirken, ıslah çalışması yaparken en önemli belirleyicilerin, tüketici tercihleri ve pazar istekleri olduğunu vurguluyor. Üreticiler, piyasaya sürülen ürünleri, semt pazarlarında bile takip ederek, tüketici eğilimlerini belirlemeye çalıştıklarını ifade ediyor.