Ünlü isimlerden favori yemek tarifleri (Pilav ve makarnalar)
Yudum Yudum Lezzet kitabından salatalar, zeytinyağlı sebzelerin ardından sıra makarna ve pilav tariflerinde.
Kitabı derleyen Sedef İybar, "Bu 40 ayrı lezzet, yemek yapmayı ve yemek yemeyi çok seven, aynı zamanda da zeytinyağını mutfaklarına adeta baş tacı eden 40 farklı el tarafından hazırlandı" diyor
Belçim Bilgin / Zeytinli Spagetti (4 kişilik)
* 1 paket 0 numara spagetti makarna * 1.5 litre su * 1 tatlı kaşığı tuz
Sos için; * 500 gr. yağsız dana kıyma * 4 çorba kaşığı sızma zeytinyağı1 adet orta boy soğan* 1 su bardağı domates suyu* 1 çay bardağı yağsız süt* 100 gr. çekirdeksiz zeytin* 1 çorba kaşığı doğranmış maydanoz* 1 tatlı kaşığı kekik * 1 adet kesme şeker* 1 tatlı kaşığı muskat * 100 gr. rendelenmiş yağsız kaşar peyniri
Makarnayı kaynamakta olan tuzlu suda 9 dakika kadar haşlayın ve süzün. Makarnanın süzdüğünüz suyunu tamamen dökmeyin, şayet sosunuz kuru olursa bu sudan 1-2 kepçe sosa ekleyebilirsiniz... Ayrı bir tavada zeytinyağı, soğan ve kıymayı 5-6 dakika kavurduktan sonra domates suyunu ekleyin. Kavurma işine devam ederken diğer malzemeleri ekleyin ve en son zeytini ilave edin. Makarnayı isterseniz bu sosla karıştırarak servis edin veya önce tabağa makarnayı koyup sonra da üzerine 1 kepçe sos ekleyin.
Altan Erkekli / Ispanak Soslu Penne (4 kişilik)
* 300 gr. penne makarna* 500 ml. su* 1 tatlı kaşığı tuz
Ispanak sosu;* 50 gr. sızma zeytinyağı* 50 gr. dolma fıstığı* 1 diş sarımsak* 150 gr. ıspanak yaprağı * 50 gr. parmesan peyniri* 5-6 yaprak taze fesleğen * 1 çay kaşığı tuz
Makarnayı tuzlu suda 10-13 dakika haşlayın ve süzün. Bu arada süzülen sudan 1 çay bardağı sos için ayırın. Ispanak yapraklarını, sarımsak, zeytinyağı, dolma fıstığı, 1 çay kaşığı tuz ve makarna suyundan ekleyerek blender’dan geçirin ve sosu makarnaya ekleyip 3-4 dakika kısık ateşte pişirin. Peynirle servis edin. Varsa birkaç taze fesleğenle de süsleyebilirsiniz.
Gülben Ergen / Sebzelİ Noodle (4 kişilik)
* 300 gr. ıspanak * 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı* 2 adet kırmızı biber* 1/2 demet taze kişniş yaprağı* 100 gr. haşlanmış bezelye * 100 gr. noodle* 1 çay bardağı tatlı-ekşi sos * 1 çorba kaşığı soya sos
Noodle’ları kaynar suyun içinde 1 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyerek 3 dakika haşlayın ve hemen süzün. Aynı suda bezelyeleri de 5-6 dakika haşlayın. Daha sonra çukur bir kapta 1 çay bardağı tatlı-ekşi sosla 1 çorba kaşığı soya sosu karıştırın. Kırmızı biber ve ıspanağı 1 çorba kaşığı zeytinyağıyla sote edin ve noodle’la haşlanmış bezelyeleri de ekleyin. Üzerine sosu ilave edin. Arzu ederseniz biraz acı sos da ekleyebilirsiniz...
Pamela De Andrea / Domates Soslu Ravioli (4 kişilik)
Hamurun malzemeleri;* 300 gr. un * 3 yumurta* 1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı* 1 çay kaşığı tuz* 2 çorba kaşığı su
Raviolileri haşlamak için;* 1 lt. su* 1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı* 1 tatlı kaşığı tuz
Raviolinin içinin malzemesi;* 100 gr. tuzsuz beyaz peynir* 50 gr eski kaşar peynir rendesi* 1 yumurta sarısı* Yarım demet dereotu
Raviolinin sosu için;* 1 diş sarımsak* 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı* 1 su bardağı domates püresi
* 1 çay kaşığı tatlı toz kırmızı biber* 2 çorba kaşığı çiğ krema
Üzeri için; * Toz parmesan peyniri
300 gr. unu eleyin, içine oda sıcaklığında 3 yumurtayı ve diğer malzemeyi ekleyerek, 10 dakika yoğurun ve 20 dakika dinlenmeye bırakın. 2 yuvarlak hamur elde edin. Daha sonra merdaneyle açıp 3 mm. kalınlığında inceltin. Birinci hamura malzemeyi yerleştirin ve üzerini ikinci hamurla kaplayıp kare veya büyükçe yarım ay şeklinde kesin. Kaynar suyun içine 1 tatlı kaşığı tuz ekleyin, 6-7 dakikada hızlı haşladığınız makarnaları tabağa alın. Domates sosu için; zeytinyağı, domates püresi, sarımsak ve toz tatlı kırmızı biberi 5 dakika pişirip, 2 kaşık çiğ krema ekleyin ve hemen ateşten alın. Raviolilerin üzerine sıcak olarak dökün.
Suzan Kardeş / Büryan Pilavı (4 kişilik)
* 500 gr. kuzu eti* 1 çay bardağı riviera zeytinyağı * 1 demet taze soğan ;* 3 adet domates ;* 3 adet çarliston biber* 1 su bardağı pirinç (300 gr.)* 1 su bardağı sıcak su (300 ml.)* 1 diş sarımsak* 1 çorba kaşığı dolusu doğranmış maydanoz* 1 tatlı kaşığı tuz
Önce bir tavada etleri, zeytinyağının yarısını, ince doğranmış taze soğanı, 1 adet domatesi ve 1 diş sarımsağı 20 dakika kadar ara ara kapağını açıp kapatarak pişirin. Pirinci pişirmeden önce 15 dakika sıcak suda bekletip sonra iyice yıkayıp süzün. Ayrı bir tencerede, zeytinyağının kalan yarısını ve küp şeklinde doğranmış domatesleri ve yine ince ince kıyılmış çarliston biberleri, 1 su bardağı yıkanmış pirinci 5 dakika kadar kavurun. Sonra bu pirinç, domates ve biber karışımını hazırladığınız etlerin üzerine yerleştirin ve 1 su bardağı sıcak su (veya et suyu) ilave edin. 150 derecede ısıtılmış fırında veya çok kısık ateşte yaklaşık 45 dakika pişirin. 15 dakika kadar demlenmeye bırakın. Taze maydanozla süsleyerek servis edebilirsiniz.
Not: Etler pişerken hafifçe su bırakacakları için pirincinizle kullanacağınız su miktarı aynı olsun. Aksi takdirde pirinçler lapa olur.