CumartesiŞerbet tadında bir ramazan

Şerbet tadında bir ramazan

05.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bu hafta sizlerle ramazan sofralarını şenlendirecek çoban kavurma tarifi ile bu sofraların lezzetlerini serin ve tatlı bir sona bağlamanız için iki şerbet tarifi paylaşıyorum

Şerbet tadında bir ramazan

Ramazan ayının sıcak ve uzun yaz günlerine denk gelmesi susama
ve hararet hissini daha da çok artırıyor. İşte bu noktada çözüm önerilerinden biri de şerbetler oluyor. Şerbetleri yemeğin akabinde ikram ederek yemeğin hazmını kolaylaştırdığımız gibi uzun süren hararet hissini de yatıştırabiliriz. Örneğin kan şekerini düzenleyen ve tatlı krizini yatıştıran tarçınlı şerbetler vücudun hem su hem de şeker ihtiyacını karşılayabilir. Tansiyon sorununa birebir nane ile yapılan limonlu şerbetlerin ferahlatan etkisini de göz ardı etmemeliyiz. Kızılcık şerbetinden karadut şerbetine birçok şerbeti iftar ve sahur sofralarımıza taşıyarak geleneksel mutfak kültürümüzü de yaşatabiliriz.
Bu hafta sizlerle çubuk tarçınlı gül şerbeti ve karanfilli Beyaz Zakkum Şerbeti tariflerini paylaşıyorum. Bir de ek olarak çoban kavurma tarifi vereceğim. Bu tarifler hem sofralarınızı hem
midenizi şenlendirecek.

Haberin Devamı

MALZEMELER
(4 kişilik)
l 5 adet gül
l 1 adet çubuk tarçın
l 1 litre su
l 1 su bardağı şeker

Çoban kavurma

MALZEMELER (4 kişilik)
l 1 kilogram kuşbaşı kuzu eti l 3 adet domates l 16 adet arpacık soğan
l 5 adet çarliston biber l 2 diş sarımsak
l 5-6 dal taze kekik l 1/2 çay bardağı zeytinyağı l Karabiber l Tuz

Hazırlanışı
Arpacık soğanları soyun. Çarliston biberleri iri iri doğrayın. Sarımsağı kıyın. Domatesi soyup küp küp doğrayın. Zeytinyağını tencereye dökün. Yağ ısınınca arpacık soğanı, sarımsak ve biberi tencereye koyun. Ardından eti ekleyin. Orta ateşte 3-4 dakika soteleyin. Domatesi de tencereye koyun. Kekiğin yarısını ilave edin. Hiç su koymadan ağzını kapatın. Ateşi kısarak 1 saat kadar pişirin. Tuz ve karabiber serperek tatlandırın. Üzerine taze kekik serperek sıcak servis edin.

Haberin Devamı

Gül şerbeti

Hazırlanışı
Bir tencereye gülün yapraklarını koyun, şekerle ezin. Üzerine suyu ekleyip tencereyi ocağa alın. Tarçını ilave edin. Orta ateşte karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayınca altını kısın ve 8-9 dakika kaynatın. Ateşten alın, oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Tel süzgeçle süzün ve buzdolabında soğutun.

Beyaz zakkum çiçeği şerbeti

MALZEMELER
(4 kişilik)
l 1.5 su bardağı şeker
l 4 dal beyaz zakkum çiçeği
l 2 adet karanfil l 1 litre su

Hazırlanışı
Zakkum çiçeklerinin yapraklarını doğrayın. Bir kapta şekerle ezerek karıştırın. Karanfili ekleyin. Bir tencerede suyu kaynatın. Kaynayan suyun içine karışımı atın ve 7-8 dakika daha kaynatın. Ateşten alın,
oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Tel süzgeçle süzün ve buzdolabında soğutun.

Buzlu meyveli yeşil çay

Bu çay iftardan bir saat sonra veya yatmadan hemen önce içilirse rahatlamanızı sağlar

MALZEMELER
l 15 gram tercihen yaseminli yeşil çay
l 1 su bardağı sıcak su
l Laym parçaları
l Elma parçaları
l Çilek parçaları
l Portakal dilim (kabuklu)
l Armut parçaları

Hazırlanışı
l 15 gram (1 çorba kaşığı) yeşil çay, kaynar su ile 3 dakika demlenir ve süzülür. Ardından soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra buz dolu bir büyükçe bardağa doldurulur. Üzerine meyve parçaları konulup servis edilir.
Yanında ne yenir?
l Bu kokteylin en etkili yanı ferahlatıcı etkisi ve sindirim sistemini hızlandırıcı özelliği olup iftardan bir saat sonra veya yatmadan önce içilirse rahatlık hissetmeniz garanti. Yemek eşlesmesi olarak meyve salatasını tavsiye ederim.

Yazarlar