GündemYüzlerce kişinin bulunduğu mekânlar faciaya davetiye çıkarıyor: Şehir bombalarla çevrili!

Yüzlerce kişinin bulunduğu mekânlar faciaya davetiye çıkarıyor: Şehir bombalarla çevrili!

06.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Beşiktaş’ta gece kulübünde tadilat sırasında çıkan yangında 29 kişinin hayatını kaybetmesi, gözleri İstanbul’daki diğer gece kulüpleri ile kalabalıkların bir araya geldiği eğlence merkezlerine çevirdi. İstanbul’da apartman altlarında yalnızca tek bir kapıdan giriş çıkış yapılabilen çok sayıda mekân bulunuyor. Düğün salonları ve petrol istasyonları da şehrin ortasındaki tehlikeler arasında.

Yüzlerce kişinin bulunduğu mekânlar faciaya davetiye çıkarıyor: Şehir bombalarla çevrili

ALEYNA SEVİM- Masquerade” isimli gece kulübünde yaşanan yangının ardından gündeme gelen ihmaller, binlerce insanın eğlenmek için gittiği benzer mekânlar için de şüphelere yol açtı.

Haberin Devamı

Beşiktaş’taki gece kulübünde yangın çıkışlarının yetersizliği uzmanların en çok dikkat çektiği eksikliklerden biriydi. Gece kulüplerinin yoğun olarak bulunduğu Ortaköy, Beşiktaş, Etiler ve Taksim’de eğlence duraklarını gezdiğimizde birçoğunun sadece tek bir giriş kapısının olduğuna tanıklık ettik.

Yüzlerce kişinin bulunduğu mekânlar faciaya davetiye çıkarıyor: Şehir bombalarla çevrili

KAPILAR DAR

Apartman altı eğlence merkezlerinin yangın çıkışları bulunmadığı gibi, dar sokaklarda binalarla çevrili olmaları da dikkat çekiyor. Bu nedenle eğlence mekanlarının çevresini dolaşmaya çalıştığımızda hep “beton” engeline takıldık. Tek kapıdan giriş çıkış yapıldığına tanıklık ettiğimiz birçok mekanda kapılar da oldukça dardı. Bazı mekanların çevrelerinde yapı yoğunluğu ve park eden araçlar nedeniyle kaçılabilecek alan bile yok.

Haberin Devamı

Benzer tehlike, binlerce kişinin aynı anda bulunduğu düğün salonları için de geçerli. Fatih’teki birçok düğün salonu binaların altında bulunuyor ve salonlara sadece tek bir kapıdan giriş çıkış yapılıyor. Bu alanların kapılarının da dar şekilde tasarlandığı görülüyor.

Yüzlerce kişinin bulunduğu mekânlar faciaya davetiye çıkarıyor: Şehir bombalarla çevrili

NELER YAPILMALI?

Premium OSGB İş Güvenliği Uzmanı Nurbanu Çalışkan kanun ve yönetmeliklere uyulmadığını belirterek şunları söyledi: “Binaların yangından korunması hakkında yönetmeliğimiz var. Yetkili makamlar tarafından denetimlerin artırılması lazım.

Toplu kullanım alanları metrekareye göre detaylandırma yapılıp en az iki çıkış kapısı, hatta bazen dört-beş çıkış kapısına kadar artırılmalıdır. Yangın konusunda, personeller eğitim almalı ve en az yılda bir kez yangın tatbikatı yapılmalıdır Yangın teçhizatları tam ve eksiksiz olmalı, belirli periyotlar ile kontrol edilmedir. Tabii bunlar yapılırken, yangına sebep olan etkenlerin başında elektrik sistemleri gelmektedir. Elektrik iç tesisat yönetmeliğine uygun hareket edilmeli ve o da en az yılda bir kez periyodik kontrol yaptırılmalıdır. Gece kulüpleri, düğün salonları gibi toplu kullanıcı sayısı yüksek alanlarda bu riskler daha çok artmaktadır. Kontrolsüzlük sebebiyle de facialar olmakta.”

Yüzlerce kişinin bulunduğu mekânlar faciaya davetiye çıkarıyor: Şehir bombalarla çevrili

Fatih’teki birçok düğün salonu, binaların altında bulunuyor ve salonlara tek bir kapıdan giriş çıkış yapılıyor.

'BİRBİRİNİ EZEREK DAHİ ÖLEBİLİRLER'

İstanbul Adliyeleri İş Güvenliği Bilirkişisi Mehmet Uygur da yangın çıkışlarının görünür yerlerde olması gerektiğini belirti. Uygur “Bu tarz yerlerin normal giriş çıkış yerlerinden başka acil çıkışlarının olması gerekir. Orada bulunan insan sayısına bağlı olarak kapının sayısı ve büyüklüğü belirlenmelidir. Burada bulunacak maksimum insan sayısına göre yeterli sayıda acil çıkış kapısı ve ön kapılarının da büyüklüklerinin buna göre olması gerekiyor. Öte yandan aynı durum stadyumlar için de geçerli. Toplu alanlarda patlama durumunda yine bu tarz riskler söz konusu. İnsanlar böyle bir patlama durumundan dolayı ölmez belki ama birbirini ezerek dahi öldürebilir. Bunun yanı sıra şehir içlerinde kurulan petrol ofisleri faciaya neden olabilir. Bunlara bir şekilde ruhsat ve izinler alınıyor” dedi.

Haberin Devamı

MEVZUAT NE SÖYLÜYOR?

*Mevzuatta düğün salonu giriş ve çıkış kapılarının ayrı ayrı olmak üzere en az ikişer adet; yangın çıkış kapısının dışa açılır ve çift kanatlı olacağı ifade ediliyor.

*Petrol istasyonlarındaki tehlikeli madde depoları için cephe hattı ile kara yolu sınır çizgisi arasındaki mesafenin 50 metre olması gerekiyor. 

Haberin Devamı

*Mevzuata göre alkollü içki verilen restoran ile eğlence merkezi (gece kulübü, taverna, pavyon) ruhsatları farklı izinleri kapsıyor. Alkollü içki verilen restoranlarda yemek servisi verilirken, canlı müzik ve sahne gösterileri yapılamıyor.

*Yönetmeliği göre kişilerin tek tek veya toplu olarak eğlenmesi, dinlenmesi veya konaklaması için açılan otel, motel, pansiyon, kamping ve benzeri konaklama yerleri; gazino, pavyon, meyhane, bar, birahane, içkili lokanta, taverna ve benzeri içkili yerler; sinema, kahvehane ve kıraathaneler; adı ne olursa olsun bilgi ve maharet artırıcı veya zeka geliştirici nitelikteki elektronik oyun alet ve makinelerinin, video ve televizyon oyunlarının içerisinde bulunduğu elektronik oyun yerleri; internet kafeler, lunaparklar, sirkler ve benzeri yerler umuma açık istirahat ve eğlence yeri sayılıyor.

Yüzlerce kişinin bulunduğu mekânlar faciaya davetiye çıkarıyor: Şehir bombalarla çevrili

BİR BAŞKA TEHLİKE: AKARYAKIT İSTASYONLARI

Şehrin ortasında kalan akaryakıt istasyonları da herhangi bir ihmalde faciaya sebep olacak yerler arasında... Normal şartlarda belediye sınırları içindeki istasyonların yola cephesinin 40 metre olması, minimum 1600 metrekare alana sahip olması ve bölünmüş veya bölünmemiş yola 50 metre cephesinin bulunması gibi şartlar gerekirken İstanbul’un bazı semtlerinde binaların arasındaki benzin istasyonları dikkat çekiyor. Üstelik bu benzin istasyonlarının çevresinde çok sayıda ev, iş yerleri hatta okul bulunuyor.

Haberin Devamı

YANGIN ÇIKIŞ KAPILARI KAPALIYDI

Sevk yazısında bilirkişi ön raporuna göre yanıcı malzemelerin iş yerinde depo edildiği, açık kaynak yapıldığı, yangın çıkış kapılarının kapalı olduğu, yangın söndürme sisteminin çalışmadığı, ifadelere göre yangın söndürme tüplerinin bir kısmının çalışmadığı vurgulandı. Bir dakikadan bile az bir süre içerisinde yangının büyümesiyle çıkış yolu kapı tarafının alevlerle kesildiği, insanların kendilerini kurtarmak maksadıyla salon iç kısımlarına ve üst asma katlara doğru kaçışarak mahsur kaldıkları, yangın çıkışını gösteren yönlendirme işaretlerinin aktif olmadığı anlatıldı.

8 KİŞİ TUTUKLANDI

Gece kulübünde 29 kişinin öldüğü yangın faciasıyla ilgili gözaltına alınan 11 şüpheliden 8’i “taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçundan tutuklandı. İfadesinde suçlamaları kabul etmeyen gece kulübünün gizli sahibi Şahzade Şekergümüş’ün, “Demir ve loca işini yaklaşık 12 milyon TL’ye dekorasyon ve marangozluk işleri için yaklaşık 6 milyon TL’ye anlaştık. Son 3 gün sahneciler de çalışmaya başladı. Olay günü sahnecilerin son günüydü, onların işi bitecekti” dediği öğrenildi. Şüphelilerden Mehmet Menduh Ceylan ise “Ortamı duman sardı. Muhasebenin yanındaki ofisten yan taraftaki mağazaya açılan bir kapı var. Kapıyı açıp kendimizi dışarı attık” dedi.

KAMU GÖREVLİLERİNE SORUŞTURMA

İş yerinin ruhsatlandırılması, çalışma izni ve süreç içindeki denetimlere dair tüm bilgi ve belgelerin toplanılma aşamasında olduğu, ilgili kamu veya belediye görevlileri hakkında da soruşturma başlatılacağı öğrenildi. (FERİT ZENGİN/HABER MERKEZİ)

Yüzlerce kişinin bulunduğu mekânlar faciaya davetiye çıkarıyor: Şehir bombalarla çevrili

KİM KİMDİR?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının tutuklamaya sevk yazısında, bilirkişi ön raporuna göre ihmal gösterdikleri ve kusurlu oldukları belirtilen şüpheliler sıralandı.

*Şahzade Şekergümüş: Gece kulübünün gizli sahibi. Tutuklandı.

*Mehmet Menduh Ceylan ve Fatma Dörtgül: Kâğıt üzerinde kulübün ortakları. Şekergümüş, 2018’de yaşadığı iflas sonrası işletmeyi bu isimlere devretti. Tutuklandılar.

*İsmet Şen: Şirkette mesul müdür

*Çağatay Altunel: Tadilatta çalışan ve ölen mobilya işçilerinin patronu

*Kahraman Erdem: Tadilatta çalışan ve ölen demir işçilerinin patronu

*İbrahim B: Tadilat ve tamirat işlerinden sorumlu. Tuutuklandı.

*Dursun Ç. ve Sibel Ç: Asansörlü ve hidrolik destekli sahneyi kuran şirketin sahipleri

BİNA RİSKLİ ÇIKTI

Gece kulübünün bulunduğu binada İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri, hızlı tarama testi yaptı. Binanın üç kolonunda hasar belirlendi. 16 katlı binanın yüksek riskli çıktığı, raporun valiliğe iletildiği kaydedildi.

Yüzlerce kişinin bulunduğu mekânlar faciaya davetiye çıkarıyor: Şehir bombalarla çevrili