GündemYanık tedavisinde devrim

Yanık tedavisinde devrim

05.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanlığı, ağır yanıkların tedavisi amacıyla kök hücreden yapay deri üretmek için Ankara Şehir Hastanesi Yanık Tedavi Merkezi’nde çalışma başlattı. Yanık tedavisinde devrim yaratacak merkez, kapısını Milliyet’e açtı

Yanık tedavisinde devrim

Türkiye’de her yıl 400 bine yakın kişi yanık nedeniyle hastanelerin yolunu tutuyor. Hastanelerde yanık tedavisi görenlerin sayısı ise yılda 15 binin üzerinde. Ağır yanık vakalarında hastanın sağlam derisinden parça alınarak yanık yarası tedavi ediliyor. Hastanın derisinin yetmediği durumlarda ise SGK tarafından geri ödeme kapsamında olan deri benzeri ürünler ile yaranın üzeri kapatılıyor. Sağlık Bakanlığı, şimdi de hastanın kök hücresinden yapay deri üretilmesi için kolları sıvadı. Bilkent Şehir Hastanesi Yanık Tedavi Merkezi’nde bu konuda ilk adımlar atıldı. Bakanlık tarafından kök hücreden deri üretiminde kullanılmak için cihazlar getirildi. Cihazların kurulmasının ardından Türkiye’de bir ilk gerçekleştirilecek ve kök hücreden yapay deri üretilecek.

Haberin Devamı

Uluslararası standart

Milliyet’e konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Ankara (Bilkent) Şehir Hastanesi sağlıkta geldiğimiz en üst noktayı temsil ediyor. Ankara’nın yanık konusunda en tecrübeli ekiplerini bir araya getirdik. Uluslararası standartlarda bir modern yanık tedavi merkezi kurduk. Buradaki yanık merkezimizin, tıpta var olan en ileri teknikleri kullanan ve geliştiren bir klinik olarak, bir mükemmeliyet merkezi olarak vatandaşımıza hizmet etmesini hedefliyoruz” dedi.

Türkiye ivme kazandı

Ankara Şehir Hastanesi Yanık Tedavi Merkezi kapılarını Milliyet’e açtı. Merkezin sorumlusu Prof. Dr. Çınar Yastı, yanık tedavisindeki çalışmaları anlattı. Yanık tedavisinin en pahalı tedaviler arasında olduğunu belirten Yastı, Türkiye’nin yanık tedavisinde büyük ivme kazandığını vurguladı. Yastı, yüzde 30 yanık oranına sahip hastaların eskiden öldüğünü hatırlatarak, “Benim asistanlığımda ölüm hızı yüzde 30’lardaydı. Yüzde 30 yanığı olan hastanın ölme ihtimali ciddi yüksekti. Bugün bu oran yüzde 76’ya çıktı” dedi.

Haberin Devamı

‘Çeşme suyuna tutun’

Prof. Dr. Çınar Yastı, vücutta bir yerin yanması halinde, yanık oranı yüzde 50’yi geçmiyorsa, 15 dakika çeşme suyuna tutulması tavsiyesinde bulundu ve “Sonra bir havluyu çeşme suyuyla yıkadıktan sonra yarayı kapatıp, sağlık merkezine başvurun” dedi.

‘Hedef, kadavradan deri bağışı’

Ankara Şehir Hastanesi Yanık Tedavi Merkezi sorumlusu Prof. Dr. Çınar Yastı şunları söyledi: “Klasik yöntemler, yanık alanının kapatılmasına yetmiyor. Bu nedenle merkezimizde çok yakında kök hücre tedavisine başlayacağız. Başka birinden veya hastadan alınan kök hücrelerle laboratuvarda deri yapılacak. Bu deri ile yanık alanları kapatılacak. Böylece Türkiye’de ilk kez yanık tedavisinde kök hücre kullanılacak.

Bunu devlet hastanesi olarak biz yapıp, devlet eliyle uygulayacağız. İlerleyen dönemde kadavradan nakiller de olacak. Ölenlerden aldığımız deriler, yanan hastalarda kullanılacak.”