GündemVirüs,hâlâ en büyük tehlike

Virüs,hâlâ en büyük tehlike

03.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

IPSOS Milliyet okurları için derledi.

Virüs,hâlâ en büyük tehlike

Bu yıl da biraz daha salgınla yaşayacağız

Haberin Devamı

Salgın, yeni varyant ile hayatımızı tehdit etmeye devam ediyor. Günlük vaka sayılarında dikkat çekici bir artış söz konusu. Bulaşıcılık oranı çok daha yüksek olan Omicron varyantının, salgının sonunu getirebilecek o “hızlı bulaşacak ama daha az zarar verecek” varyant olup olmadığını henüz bilmiyoruz. %70’i aşan bir kesim, virüsün hala büyük tehlike yarattığını söylüyor.

Katılımcıların yarısı, önümüzde daha da zor bir dönem olduğu düşüncesinde. Mücadelenin kötü gittiğini düşünenlerin oranı da %49. Salgının sona ereceği tarih olarak 2022’den daha ileri bir tarihi işaret edenlerin oranı da yine yaklaşık %50.

Bu tablonun yansımasını her iki kişiden birinin en baskın hissettikleri duygu veya hallerin yorgunluk, endişe, bıkkınlık olduğunu dile getirmesi ile de görebiliyoruz. Toparlayacak olursam toplumun yarısı salgına dair gidişatın iyi olmadığını, bu yüzden 2022’de ve sonra bir süre daha salgın ile yaşamaya devam edeceğimizi, hatta bugüne kadar yaşadıklarımızdan daha da zor günlerin bizi beklediği fikrinde.

Haberin Devamı

Toplumun salgına bakış açısı nedir?

Salgının Türkiye ve Türkiye ekonomisi için hâlâ bir tehdit oluşturduğunu düşünenlerin oranı %70’in üzerinde. Konu kendileri ve aileleri olduğunda bu oran düşse de yine de toplumun yarısı kendileri ve aileleri için salgını bir tehdit unsuru olarak görmeye devam ediyor.

Soru: Sizce koronavirüs .... için ne kadar bir tehlike oluşturuyor?

Virüs,hâlâ en büyük tehlike

Soru: Sizce koronavirüs .... Ekonomisi için ne kadar bir tehlike oluşturuyor?

Virüs,hâlâ en büyük tehlike

Her 2 kişiden 1’i daha zor günler bekliyor

Soru: Sizce koronavirüs salgınıyla mücadelede zor günleri geride mi bıraktık yoksa daha zor günler bizi mi bekliyor?

Soru: Ülkemizde koronavirüsle mücadelenin gidişatına dair değerlendirmenizi belirtir misiniz?

Vaka sayılarındaki artış, Omicron varyantının hızlı bulaşıcı özelliğinin de etkisi ile bireylerin %47’si daha da zor günlerin geleceğini düşünüyor. Ve yine her 2 kişiden 1’i salgınla mücadelenin de iyi gitmediği görüşünde.

Virüs,hâlâ en büyük tehlike

Pandemide hissedilen en baskın duygu yorgunluk

Soru: Son günlerde kendinizi nasıl hissediyorsunuz?

Haberin Devamı

Salgın boyunca kişilerin hissettiği ilk 5 duygu değişmedi. Yorgunluk en fazla belirtilen duygu; bireylerin %52’si kendisini yorgun hissettiğini belirtiyor. Yorgunluğu takip eden diğer 2 duygu ise endişe ve bıkkınlık. 2021 yılının son haftasında her 10 kişiden 4’ü bıkkın ve endişeli.

Virüs,hâlâ en büyük tehlike

Vatandaşlarda koronavirüsün 2022 yılı sonu ya da daha ileri bir tarihte biteceği görüşü hakim

Soru: Sizce Türkiye’de koronavirüsün kontrol altına alınması ne kadar sürecek?

Salgının ne zaman sona ereceği sorulduğunda toplumun %48’i 2022 yılından daha da ileri bir tarihte salgının sona ereceğini düşünüyor. 2022 yılının sonunu belirtenlerin de oranı %20. Yani her 10 kişiden 7’si salgının en az bir sene daha süreceği görüşünde. 

Virüs,hâlâ en büyük tehlike

Toplumun yarısı sosyal hayatını etkilediği fikrinde

Soru: Salgın döneminin sosyal hayatınız üzerinde etkisi ile ilgili hangi ifadenin siz en uygun olduğunu belirtir misiniz?

Soru: Her bir ifade ile ilgili 5 – kesinlikle katılıyorum,-1 kesinlikle katılmıyorum ölçeğinde görüşünüzü belirtir misiniz?

Haberin Devamı

Bireylerin yarısı salgın öncesindeki sosyal hayatlarına geri dönebilecekleri konusunda tedirgin. Her 10 kişiden 3’ü eski sosyal hayatlarına dönemeyeceklerini düşünmekte. Bununla birlikte toplumun %59’su bu dönemde sosyal çevrelerini kaybetmiş gibi hissetmekte. Tüm bunların sonucu her 10 kişiden 7’si hayatının tekdüzeleştiğini belirtiyor.

Virüs,hâlâ en büyük tehlike

Koronavirüs Salgını ve Toplum: Genel Kamuoyu Araştırması 28-31 ARALIK 2021