GündemTaşeron işçilere müjde! İşte kadro şartları...

Taşeron işçilere müjde! İşte kadro şartları...

26.12.2017 - 10:53 | Son Güncellenme:

Taşeron işçilerin beklediği haber geldi. Sayıları milyona yaklaşan taşeron işçi için OHAL kapsamında yayımlanan son KHK ile kadro müjdesi verildi. 4 Aralık 2017 itibari ile çalışmakta olan taşeron işçiler sürekli işçi kadrosuna geçecek. İşte detaylar...

Taşeron işçilere müjde İşte kadro şartları...

Taşeron işçilere kadro müjdesi geldi. 4 Aralık 2017 itibari ile çalışmakta olan taşeron işçiler sürekli işçi kadrosuna geçecek. Yerel yönetim ve merkezi yönetim idarelerinde çalışan tam 900 bin taşeron işçisine müjde. Nisan ayı başına kadar kadroya geçiş başlıyor. 2-12 Ocak arasında kadroya geçiş için taşeron işçi başvurusunu yapacak.

Haberin Devamı

Dün yayımlanan kararname ile 4 Aralık 2017 itibariyle kamuda çalışmakta olan taşeron işçiler sürekli işçi kadrosuna geçecek. Düzenlemeye KİT’ler kısmen dahil edilirken, çağrı merkezlerinde çalışan taşeron işçiler kapsama alınmadı. Kadroya geçiş tarihinde, SGK verilmiş olan sigortalı işe giriş bildirgeleri, işten ayrılış bildirgesi ve aylık prim ve hizmet belgeleri esas alınacak.

SGK KAYDI DİKKATE ALINACAK

Kadro hakkından, 4 Aralık 2017 tarihi itibarıyla çalışan taşeron işçileri yararlanacak. Bunun tespitinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) verilen işe giriş bildirgeleri, işten ayrılış bildirgesi ve aylık prim ve hizmet belgeleri esas alınacak. 4 Aralık’ta çalışıyor olduğu halde daha sonra işten ayrılış bildirgesi verilen taşeron işçiler de kadroya alınacak.

Haberin Devamı

ASKERE DÖNÜŞTE 10 GÜN SÜRE

4 Aralık 2017 tarihinde doğum, hastalık nedeniyle raporlu veya askerlik nedeniyle sözleşmesi askıda olanlar, askerliğin veya askı süresinin sona erdiği tarihten itibaren 10 gün içinde kurumlarına başvuruda bulunmak zorunda.

ÇAĞRI MERKEZİ ÇALIŞANI KAPSAM DIŞINDA KALDI

Kadro hakkından, hizmet alımı bedelinin yüzde 70’i ve üzeri personel harcamalarından oluşan işlerde çalışan taşeron işçiler yararlanacak. Danışmanlık hizmetleri, hastane bilgi yönetim sistemi ve çağrı merkezi hizmetlerine ilişkin alımlar ‘personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı’ olarak kabul edilmeyecek ve buralarda çalışan kadroya alınmayacak.

YANLIŞLIKLA KADROLU OLAN TAZMİNATSIZ ATILIR

2 Nisan’da kadro süreci tamamlandıktan sonra gerekli şartları taşımadıkları halde kadro hakkından yararlandırıldıkları sonradan tespit edilenler, hiçbir tazminat ödenmeden işten çıkarılacak. Yanıltıcı bilgi ve belge sunmak suretiyle bu haktan yararlandığı tespit edilenlere istihdam süresince yapılan ödemeler geri alınacak.

ŞEHİR HASTANELERİ İŞSİZİ KADROYA ALINACAK

Şehir hastanelerinin açılması dolayısıyla kapatılan veya kapatılacak hastanelerde 160 bin kişi çalışıyor. Bunların bir kısmı 4 Aralık 2017 tarihinden önce kapatıldı. Şehir hastaneleri dolayısıyla daha önce kapatılan hastanelerde çalışan taşeron işçileri de kadro hakkından yararlanacak. Bu işçiler, ihtiyaç duyulan kurumlarda istihdam edilecek.

Haberin Devamı

AYNI İŞE DEVAM

KHK, MİT dışındaki tüm kurumları kapsıyor. Sağlık Bakanlığı’nda kapatılan kurumlarda ihtiyaç fazlası olarak belirlenen, KHK kapsamındaki işçiler, Devlet Personel Başkanlığı’nca başka kurumlara yerleştirilecek. Emekliliğe hak kazanan taşeron işçiler, geçiş yapamayacak. Esas ya da yardımcı iş yapan tüm taşeron işçiler kapsamda olacak. Taşeron işçiler, sürekli kadroya geçince de aynı işi yapmaya devam edecek.

90 GÜNDE GEÇİŞ

Kadroya geçmek isteyen taşeron işçiler, açtıkları dava veya başlattıkları icra takibi varsa bunlardan vazgeçecek. Sürekli işçi kadrolarında istihdam edilmek isteyenler, bu aşamanın ardından 10 gün içinde çalıştıkları idarenin hizmet alım sözleşmesinin yapıldığı birime başvuracak. Taşeronlar, yazılı veya sözlü sınava alınacak. Taşeronların gerekli şartları taşıyıp taşımadıkları, itirazların karara bağlanması, sınav süreçleri ve kadroya geçiş işlemleri 90 gün içinde sonuçlandırılacak. Sürekli işçi kadrolarına geçirilenlerin ücreti ile diğer mali ve sosyal hakları, taşeronkenki sözleşmeden fazla olamayacak. Yani işçiler mevcut maaşlarıyla geçiş yapacaklar.

Haberin Devamı

4C'LİLER SÖZLEŞMELİ OLDU

Sürekli işçi kadrosuna geçirilen işçilere geçişle beraber yıllık 52 gün ilave tediye ödenecek. Sürekli işçi kadrosunda emeklilik haricinde herhangi bir süre kısıtlaması olmayacak. Geçiş yapacak işçilerde yaş sınırı ve eğitim şartı aranmayacak. Taşeron şirketlerin sözleşmeleri iptal edilecek ve şirketlere tazminat ödenecek.

KHK ile 657 sayılı kanundaki geçici personel (4C) statüsü de kaldırıldı. 4C statüsündeki geçici personel, 4B statüsünde sözleşmeli personel statüsüne geçirilecek.

SSM'DE YENİ DÖNEM

KHK ile Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı çalışan Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), Cumhurbaşkanlığı’na bağlandı. Savunma Sanayii İcra Komitesi Cumhurbaşkanı başkanlığında, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, İçişleri ve Milli Savunma bakanlarından oluşacak.

Haberin Devamı

Komite, TSK için Stratejik Hedef Planı’na ve Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü için İçişleri Bakanlığının güvenlik önceliklerine göre temini gerekli olan modem silah, araç ve gereçlerin üretimi, yurt içinden veya gereği halinde yurt dışından tedariki hususunda karar alacak.

ŞEKER KURUMU VE TAPDK KAPATILDI

KHK ile Şeker Kurumu ile Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) kapatıldı.

OHAL kapsamında çıkarılan 696 sayılı KHK’ya göre, Şeker Kurumu kapatıldı. Kurumun görev ve sorumlulukları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına aktarıldı. Bakanlık, kotaların tespiti, denetim, iç fiyat, arz talep dengesi ve spekülatif etkileri dikkate alarak şeker ticaretine ilişkin kuralları belirleyecek. KHK ile TAPDK da kapatıldı. Bu kurumun görev ve sorumlukları da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığına devredildi. Kapatılan kurumların personelinin kadroları ve kurumlara ait her türlü taşınır, taşıt, malzeme, borç ve alacaklar, hak ve yükümlülükler, kayıt ve dokümanlar, taşınmazlar ve sözleşmeler bakanlığa geçti.