27.04.2018 - 17:50 | Son Güncellenme:
Reçeller arasında en bilinen ve faydalı olan türler arasında ayva reçeli bulunmaktadır. Ayva reçeli marketten hazır bir şekilde alınabilirken, kolay bir tarifle evde de hazırlanabilmektedir. A vitamini, C vitamini, B6 vitamini gibi vitaminleri içerisinde barındıran ayva reçeli kahvaltıların baş tacı olmaya hak kazanıyor.
Ayva reçeli nasıl hazırlanır?
Ayva reçeli yapımının tarifleri birbirine benzerlik gösterse de farklılıkları vardır. Bunlardan bir tanesi karanfilli ayva reçelidir. İşte kendi evinizde kolayca yapabileceğiniz ayva reçeli tarifi.
2-3 büyük ayvayı yıkadıktan sonra küp küp doğrayarak tencereye koyun. Üzerine suyu koyarak haşlandığınız ayvaların üzerine 1 kg şeker ekleyip kaynamaya bırakın. Daha sonra karanfil ve bir kenara ayrılmış olan ayva çekirdeklerini suya ekleyerek yoğunlaşmasını bekleyin. 30-40 dakika sonrasında reçeliniz hazır hâle gelecektir. Ayva reçelinizin atını kapattıktan sonra 5-10 dakika dinlendirip ve kavanozlara koyunuz. Başka bir tarife göre de kaynayan suyun içerisine limon suyu eklenmektedir. Bir diğer ayva reçeli tarifinde ise ayvalar rendelenerek kullanılır.
Ayva reçelinin faydaları nelerdir?
Eğer geniş bir pencereden bakmak gerekirse aslında faydalı olan reçel değil içerisindeki bitkilerdir. Reçellerin içerisinde bulunan şeker kana karışarak dolaşımın hızlanmasına yardımcı olmaktadır. Ayva reçelinin faydaları şu şekildedir. Göğüs hastalıkları olan kişilere ayva reçeli tavsiye edilmektedir. Tüberküloz hastalığı taşıyan kişilerin yine ayva reçelini tüketmesi istenmektedir. Ağız yaralarına, ağız kokularına iyi gelmektedir. Vücudu toksinlerden arındırmak istiyorsanız ayva reçeli bunun için birebirdir.
Ayva reçeli yapmanın püf noktaları nelerdir?
Ayva reçeli yapmanın püf noktaları ise; ayvaların kabukları, reçelin içerisine atılmalıdır. Çünkü ayvanın kabuğu reçele renk verecektir.
Reçel hazırlanırken kıvam bulabilmek için, bir tabağa az reçel koyulur. Daha sonra tabağa çıkarılan reçel soğutulur ve sağa sola eğilerek akışkanlığı kontrol edilir. Eğer hızlı akıyorsa reçeliniz sulu olmuştur. Bu nedenle kaynatılmaya devam edilmelidir. Ayva, reçelin kıvamının değişmesinde önemli rol oynamaktadır. Asıl kıvamına kavuşana dek ayvanın tamamen soğuması gerekir. İstediğiniz koyuluğa kavuşmayan ayva reçelini bir gece tencerede beklettikten sonra ne kadar koyu bir hale geldiğini göreceksiniz. Ayva reçelini yapmadan önce ayvalarınızı iyi seçmeye özen gösteriniz