28.04.2018 - 13:24 | Son Güncellenme:
Hastalık daha çok 20 yaşın altındaki kişilerde görülmektedir. Ayrıca yaz aylarında ortaya çıkması daha olasıdır çünkü Salmonella bakterisi sıcak havalarda daha iyi büyür.
Salmonella besin zehirlenmesine ne sebep olur?
Salmonella bakterileriyle bir şekilde temas etmiş olan herhangi bir sıvıyı içmek veya yemeğini yemek, Salmonella gıda zehirlenmesine neden olur. İnsanlar genellikle çiğ yiyecekler ya da başkaları tarafından ele alınan hazır yiyecekler yiyerek bu rahatsızlığa maruz kalırlar.
İnsanlar, tuvaleti kullandıktan sonra ellerini yıkamayınca (veya yanlış yıkadığında) Salmonella yayılır. Sürüngenlere, kuşlara ya da evcil hayvanlara dokunmakta bakterinin yayılmasının bir başka nedenidir. Yemekleri yüksek ateşten pişirme veya sütün pastörizasyonu Salmonella bakterisini öldürür. Çiğ, az pişmiş veya pastörize edilmemiş besinleri tüketmeniz durumdunda risk altında olabilirsiniz.
Salmonella besin zehirlenmesi genellikle şunlardan kaynaklanır:
Aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi faktör, Salmonella enfeksiyonu riskinizi artırabilir:
Salmonella besin zehirlenmesinin belirtileri
Salmonella besin zehirlenmesinin belirtileri genellikle az pişmiş yiyecekleri veya enfeksiyonlu suyu tükettikten sonra 8 ila 72 saat içinde hızlı bir şekilde ortaya çıkar. Belirtiler agresif olabilir ve 48 saat sürebilir.
Bu akut aşamadaki tipik belirtiler şunlardır:
Özellikle çocuklarda ve bebeklerde ishalin neden olduğu sıvı kaybı ciddi bir endişe kaynağıdır.
Salmonella besin zehirlenmesi tedavisi
Salmonella gıda zehirlenmesi için ana tedavi, ishal olduğunuzda kaybedeceğiniz sıvı ve mineralleri vakit kaybetmeden geri kazanmaktır. Rahatsızlık yaşayan yetişkinlerin bol su içmeleri veya buz küplerini emmeleri gerekmektedir.
Ayrıca, diyetinizi sadece kolay sindirilmeyen gıdalar içerecek şekilde değiştirmeniz gerekir. Muz, pilav, elma püresi ve tost kolay sindirilebilen gıdalardandır. Süt ürünlerinden kaçınmalı ve bol bol dinlenmelisiniz. Bu vücudunuzun enfeksiyonla mücadele etmesini sağlar.
Mide bulantısı sıvı içmenizi engellerse doktora gitmeniz ve damardan sıvı almanız gerekebilir.
İshali durdurmak için antibiyotik ve ilaç tavsiye edilmez. Bu tedaviler sırasıyla “taşıyıcı durumu” ve enfeksiyonu uzatabilir. “Taşıyıcı durum”, enfeksiyonu başka bir kişiye aktarabildiğinizde enfeksiyon sırasında ve sonrasında geçen süredir.
Salmonella besin zehirlenmesini önleme
Salmonella gıda zehirlenmesinin önlenmesine yardımcı olmak için: