14.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
Ferit Zengin - Emniyet Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, internette devriye faaliyeti yapan ekiplerin, depremin ardından sosyal medya üzerinden yardım çağrısında bulunan vatandaşların adres bilgilerinin ilgili birimlere iletildiği ifade edildi. Açıklamada “depreme ilişkin sosyal medyada panik yaratmak amacıyla provokatif paylaşımlarda bulunduğu değerlendirilen 475 hesap yöneticisinin tespit
edildiği” belirtildi.
56 kişiye gözaltı
475 hesap yöneticisinden 56’sı gözaltına alınırken adli makamlara sevk edilen 14’ünün tutuklandığı ifade edildi. Ayrıca depremzedelere yardım yapmak isteyen vatandaşların iyi niyetlerini suistimal etmek amacıyla oluşturulmuş 41 adet oltalama (phishing) dolandırıcılığına yönelik hazırlanan internet sitesinin de kapatıldığı ifade edildi. Resmi kurumların adını kullanarak ve taklit ederek vatandaşlardan para toplayan dört sosyal medya hesabıyla ilgili gerekli işlemlerin yapıldığı, deprem yardımı çağrısıyla para yatırılması talep edilen üç kripto varlık cüzdan adresinin ise dondurulduğu ifade edildi. Siirt İl Jandarma Komutanlığı da yağma, hırsızlık, yol kesme, yardım malzemelerinin yanlış yönlendirilmesi gibi infiale yol açabilecek konuların paylaşımlarıyla ilgili 2 bin 786 hesabın incelendiğini, suç içeren 116 paylaşımla ilgili 18 hesap hakkında rapor düzenlendiğini belirtti. İnfiale yol açabilecek ve hızlı müdahale gerektiren konular içeren 13 ayrı paylaşımla ilgili de paylaşımları yapan hesaplara müdahalede bulunulduğu duyuruldu.
Oğuzhan Uğur’un ifadesi alındı
“BaBala TV” isimli sosyal medya hesabından Hatay’da baraj duvarlarının patladığı yönünde paylaşım yapılmıştı. Paylaşım sebebiyle sosyal medya hesabının sahibi, Youtuber Oğuzhan Uğur hakkında “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçundan resen soruşturma başlatıldı. Uğur, dün iki avukatıyla birlikte gittiği İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu’nda üç saat süreyle ifade verip serbest bırakıldı.
‘Hemen kaldırıldı’
Oğuzhan Uğur şunları söyledi: “Babala TV’de 500’e yakın gönüllü, bölgeden gelen ihbarları değerlendiriyor. Kendisini bakanlık yetkilisi olarak tanıtan bir hanımefendi arkadaşımıza diyor ki; ‘Uydu görüntülerini aldık, bunu insanlara duyurmamız lazım.’ Kadının bakanlık yetkilisi olduğunu teyit ediyor arkadaşımız ve bu tweet’i paylaşıyor. Bunun yalan olduğu birkaç saat sonra ortaya çıkınca da hemen tweet’i kaldırıyor. Tweet o kadar az etkileşim almış ki infial yaratması mümkün değil.”
11 ilde yakalanan 97 kişi tutuklandı
Deprem bölgelerinde meydana gelen hırsızlık, yağma, güveni kötüye kullanma ve bilişim sistemlerini kullanarak dolandırıcılığa ilişkin, Cumhuriyet başsavcılıklarınca 232 olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Soruşturmalar çerçevesinde 11 ilde 97 şüpheli tutuklanırken, 22 şüpheli hakkında adli kontrol kararı verildi. Adana’da, depremde ağır hasar görünce tahliye edilen binalara girip, hırsızlık yapan 10 şüpheli yakalandı. Zanlıların adreslerinde 12 paket bebek bezi, 13 konserve yiyecek, 13 diş macunu ve fırçası, çok sayıda tıraş bıçağı ve köpüğü, pil ile inşaat malzemesi ele geçirildi. 10 şüpheli tutuklandı. İskenderun’da da hırsızlıkla ilgili dört şüphelinin gözaltına alındığı bildirildi. Kahramanmaraş Elbistan’da ise hasta bakıcılığını yaptıkları yaşlı kadını deprem sonrası dışarı çıkardıktan sonra evdeki altın ve paraları çaldığı iddia edilen Emrah Güney ile annesi Muğla’da yakalandı. Güney adliyeye sevk edildi. Annesi ise ifadesinin alınmasından sonra bırakıldı.