GündemOrmanı temizle yangınlara dur de

Ormanı temizle yangınlara dur de

22.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Ormanda kolay tutuşan yanıcılar temizlendiğinde yangınlarının yüzde 70’i önlenebiliyor. Biz de Milliyet olarak yangınlarına karşı sürdürülen mücadeleye destek vermek için belediyeler ve STK’larla el ele vererek “Ormanı Temizle Yangınlara Dur De!” etkinlikleri düzenliyoruz

Ormanı temizle yangınlara dur de

Küresel iklim değişikliğiyle artan sıcaklıklar, yağışsız günler ve çevre kirliliği, ormanlara atılan çöp ve izmaritler tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de orman yangınları sayısını gün geçtikçe artırıyor. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden orman yangını haberleri gelirken uzmanlar orman tabanındaki kolay tutuşan ince yanıcılar temizlendiğinde Türkiye’deki orman yangınlarının yüzde 70 oranında azalacağını dile getiriyor. Milliyet gazetesi olarak orman yangınlarına karşı sürdürülen mücadeleye destek vermek ve toplumsal farkındalık yaratmak amacıyla özel bir kampanyaya yürütüyoruz. Belediyeler ve sivil toplum kuruluşları ile el ele verip “Ormanı Temizle Yangınlara Dur De!” etkinlikleri düzenliyoruz. Başlattığımız temizlik çalışmaları ile yeni yangınların önüne geçmeye çalışıyoruz. Bu etkinliklerin ilkini temmuz ayında İzmir’in Urla ilçesinde gerçekleştirdik. Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan ve Urla Kent Konseyi Başkanı Hadi Başman öncülüğünde Kuşçular’da düzenlenen etkinliğe gönüllüler ile aralarında Milliyet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Pınar Aktaş, Ege Bölge Temsilcisi Aslı Öktener, yerel yönetimler yazarı Eren Aka’nın da bulunduğu çok sayıda Milliyet yöneticisi ve çalışanı da katıldı. 

Haberin Devamı

Herkesi ormanlara duyarlı olmaya davet eden Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, “Maalesef görüyorsunuz ki otoyol kenarları, yeşil alanlarımız; izmaritler, pet ve cam şişeler, inşaat dâhil her türlü atıktan geçilmiyor. Geleceğimize sahip çıkan herkese teşekkür ediyoruz” diye konuştu. 

Ormanı temizle yangınlara dur de

İKİNCİ DURAK MANİSA

Duyarlılık çağrısı

Kampanyanın ikinci durağı ise Manisa oldu. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek ve Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Özay Şendir’in ev sahipliğinde Kent Ormanı Gölet’te gerçekleştirilen “Ormanı Temizle Yangınlara Dur De” etkinliğinde çok sayıda gönüllü, aralarında Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Burak Deste’nin de bulunduğu belediye çalışanları ile Milliyet gazetesi yerel yönetimler yazarı Eren Aka, Ege Bölge Temsilcisi Aslı Öktener’in de bulunduğu Milliyet çalışanları yer aldı. Manisalılardan orman yangınlarına karşı duyarlılık göstermesini isteyen Başkan Zeyrek, “Bir saat içinde ne yazık çok sayıda çöp topladık. Yerlerde onlarca sigara izmariti ve cam kırıklarına şahit olduk. Unutmamalıyız ki bu ormanlar bizim yarınlarımız ve yarınlarımıza bırakacağımız en büyük emanetimiz. Doğayı korumak istiyorsak hep birlikte mücadele etmemiz gerekiyor. Ekiplerimiz bu alanları her gün zaten temizliyor ama Manisalı hemşehrilerimizden de ricamız çok dikkatli olmaları” dedi.  

Haberin Devamı

Ormanı temizle yangınlara dur de

Manisa’daki etkinliğe Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek ve Yayın NYönetmenimiz Özay Şendir de katıldı.

‘Geleceğimize sahip çıkıyoruz’ 

Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Özay Şendir de “Çevre temizliği bilinci uyarı yaparak, ceza keserek, halledilecek bir mesele değil. Öncelikle her vatandaşın bu güzelliklerin değerini bilip ona göre davranması, sahip çıkması gerekiyor. Milliyet olarak biz de bunun bilinciyle, geleceğimize ve çocuklarımızın yarınlarına sahip çıkmaya devam edeceğiz” diye konuştu.  

Mücadele toplantıları 

Marmaris’te Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Milliyet gazetesi iş birliği ile düzenlenen toplantılarda da orman yangınlarına dikkat çekiyoruz. Orman Yangınları ile Mücadele Toplantılarında başta Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras olmak üzere, orman yangınları tehlikesiyle karşı karşıya olan diğer birlik üyesi başkanlar görüş ve önerilerini açıklıyor. 

Haberin Devamı

‘Temizlik ile orman yangınları yüzde 70 azalır’

Yangın Ekolojisi Uzmanı Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, basit önlemler ile yangınların azaltılabileceğini dile getiriyor. Neyişçi, şu bilgileri paylaşıyor: “Orman içerisinde eğer yanıcı dediğimiz, kuru yapraklar -ibreler de buna dahildir- iki üç milimetre kalınlığındaki kuru dallar varsa bunların temizlenmesi gerekiyor. Bir sigara izmaritinin kolayca tutuşturacağı bu saydığımız şeyler olmaz ise yangın çıkma olasılığı büyük ölçüde azalmış olur. Türkiye’de geçen yıl haziran ayına oranla bu yıl yangınların beş kat arttığı söyleniyor. Ondan önceki yıl dört kat, bir önceki yıl da üç kat artmıştı. Bu artışın temel nedeni de ne küresel iklim değişikliği ne de rüzgârlar. Bu artışın temel nedeni orman içerisindeki yanıcı maddelerdir. 10 hektarlık bir alanın bir hektarında yangın çıktı, bu bir hektarı söndürdünüz, kalan dokuz hektardaki yanıcı madde miktarını azaltmazsanız bir sonraki yıl daha şiddetli bir yangının çıkmasına neden olacaktır. Yangınların artmasındaki ve büyümesindeki temel neden bu. Bunu önlemek için özellikle orman içerisinde ince dallar, kozalaklar, ibreler ile tüm kuru ve yanıcı dediğimiz şeylerin tamamen temizlenmesi gerekiyor. Orman içerisinde bu yanıcıların temizlenmesi durumunda da yangının çıkma olasılığı yüzde 70 azalır.”  

Haberin Devamı

Perdelemeye de dikkat çeken Neyişçi, “Ormanda, eğer rüzgâr yok ise sıcaklık ne olursa olsun yangın çıkmaz, çıksa bile büyüme olasılığı çok düşüktür. Bu nedenle, perdeleme dediğimiz ağaçlandırmalarla bu rüzgârı engellemeliyiz. Servi ağaçlarıyla bu perdeleme çok rahat yapılabilir” dedi. 

Yazarlar