Gündem Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi Meclis'e sunuldu

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi Meclis'e sunuldu

26.06.2024 - 15:45 | Son Güncellenme:

Milli Eğitim Akademisi kurulmasını da içeren Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi Meclise sunuldu

Milli Eğitim Akademisi kurulmasını da içeren Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. Milli Eğitim Bakanlığı'nca gerçekleştirilen "Öğretmenler Odası Buluşmaları"nın tamamında ana başlık olarak ele alınan Öğretmenlik Meslek Kanunu yeniden incelenerek gelecek nesillerin mimarı öğretmenlerin beklenti ve talepleri doğrultusunda, daha kapsamlı yeni bir kanun taslağı hazırlandı.

Haberin Devamı

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, AK Parti Grubu’nda Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi ile ilgili bilgi verdi. Kanun teklifinin 39 maddeden oluştuğunu belirten Güler, “Milli Eğitim Bakanlığı gerek merkez bütçesiyle gerek taşra teşkilatları personel sayısıyla nicelik olarak en büyük kurumdur. Eğitim sistemimizde toplam 1 milyon 230 bin 402 öğretmen ve okul yöneticisi görev yapmaktadır. Bu öğretmenlerimizin 477 bini 35 ve altı yaştadır. Öğretmenlerimizin tamamının yaş ortalaması 40’ın altındadır” ifadelerini kullandı.

Güler, kanun ile Milli Eğitim Akademisi kurulacağını söyleyerek, “Nitelikli bir eğitim için nitelikli öğretmen yetiştirme modeli zorunlu hale gelmiştir. Bu amaçla öğretmenlerimizin öğretmenlik alanına kaynak teşkil eden yükseköğretim programını tamamladıklarında, bu kanunumuz ile Milli Eğitim Akademisi aracılığıyla yükseköğretimde alacakları eğitimleri tamamlayacak nitelikte akademik eğitimlerine göre üç veya dört dönemlik mesleğe hazırlık eğitimi alınması planlanmaktadır. Akademide mesleğe hazırlamaya yönelik verilen eğitimler, öğretmenlik meslek bilgisi ve özel alan bilgisi başta olmak üzere bir öğretmende bulunması gereken bütün yeterlilikler esas alınarak yürütülecek. Teorik ve uygulamalı dersler ile öğretmen adaylarının en iyi şekilde yetiştirilmesi hedeflenmektedir. Milli Eğitim Akademisi’nin kurulmasıyla öğretmenlerimiz başta olmak üzere eğitim yönetimi ve denetim alanlarında görev alacak ve çalışmakta olan personelin meslek içi eğitimi, kariyerlerinin geliştirilmesi, eğitim yöneticilerine formasyon kazandırılması da hedeflenmektedir” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

TASLAKTA NELER VAR?

TRT Haber'in ulaştığı kanun taslağına göre, yeni Öğretmenlik Meslek Kanunu ile Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı sebebiyle duran kariyer uygulamasının devamı sağlanacak.

Uzman öğretmenlikte 10 yıl bekleme şartı aranmaksızın 20 yıllık kıdemi dolduran öğretmenlere başöğretmen unvanı için başvuruda bulunma imkanı sağlanacak.

Kanun ile öğretmenlerin mesleğe seçilmesinden kariyer basamaklarında ilerlemelerine kadar tüm aşamaları bir bütünlük içinde sunan, öğretmenlere özgü kanuni bir düzenleme amaçlanıyor.

Haberin Devamı

CEZALAR YARI ORANINDA ARTIRILACAK

Cumhuriyet tarihinde ilk olarak öğretmene yönelik işlenen suçlarda cezalar yarı oranında artırılacak. Kasten yaralama suçunda 2 yıl 3 aydan 6 yıl 9 aya kadar hapis cezası uygulanacak. Tehdit suçunda ise 9 aydan 3 yıla kadar, nitelikli hallerde 3 yıldan 7 yıl 6 aya kadar ceza uygulanacak.

HAPİS CEZALARI ERTELENMEYECEK

Öğretmene hakaret suçunda 1 yıldan 3 yıla kadar ceza verilebilecek. Görevi yaptırmamak için direnme suçları 9 aydan 4 yıl 6 aya kadar, nitelikli hallerde ise 1 yıl 4 aydan 9 yıla kadar hapis cezası verilebilecek. Öğretmene yönelik işlenen suçlarda verilen hapis cezası ertelenmeyecek.

ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARINDA ÇALIŞAN ÖĞRETMENLERİ DE KAPSAYACAK

Eğitim çalışanlarının şiddetten korunmasına ilişkin hükümler, özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenleri de kapsayacak. Eğitim çalışanlarının şiddetten korunmasına ilişkin hükümler; uzman öğretici, usta öğretici ve ders ücreti karşılığı öğretmenlik yapanları da kaypsayacak.