Gündem Lizbon nasıl bir yerdir?

Lizbon nasıl bir yerdir?

30.04.2018 - 11:22 | Son Güncellenme:

Lizbon, iki yakası olmasıyla İstanbul’u anımsatan şehirdir. Portekiz’in başkenti olan Lizbon’u tarihi, genel bilgileri ve seyahat tavsiyeleri hakkında bilgi edinmek ister misiniz? O zaman doğru yerdesiniz.

Lizbon nasıl bir yerdir

Lizbon, 500 binden fazla insanın yaşadığı Batı Avrupa’nın en eski şehirlerinden biridir. MÖ 1200’lü yıllara dayanan bir tarihi vardır. Lizbon için Antik Çağ’da Ulyssippo ve Olisoppo isimleri kullanılmıştır.

Haberin Devamı

Lizbon’da 3 milyona yakın insan yaşamaktadır. Bu durum Portekiz nüfusunun yaklaşık olarak %30’u Lizbon’da yaşıyor anlamına gelmektedir. Lizbon Avrupa’nın en çok turist alan şehirlerinden biridir. Humberto Delgado Havaalanı bir yılda 20 milyonu aşkın yolcunun uğradığı bir havaalanıdır.

Lizbon hakkında önemli 10 bilgi

Geniş tepeler üzerinde yer alan ve güzel kumsallara yakın olan Lizbon, Batı Avrupa'nın en eski şehridir ve Portekiz'in en büyük şehridir. Kültür ve ticaret için gelişen bir merkez olan Lizbon, çoğu zaman dünyanın en yaşanabilir şehirlerinden biri olarak görülüyor ve tatil yapmak için harika bir yer. Gelin Lizbon’a ait 10 önemli bilgiyi inceleyelim.

En eski şehir

Lizbon, Batı Avrupa'nın en eski şehri, hatta Roma, Paris ve Londra gibi büyük başkentlerden bile önce kurulmuştur.

Haberin Devamı

Yeditepe Lizbon

Lizbon’ da Roma ve İstanbul gibi 7 tepe üzerine kurulmuştur. Şehir içi ulaşımda sık kullanılan tramvaylar dar ve yokuşlu tepelerden geçmektedir.

Şehrin Sembolü

Kuzgun Lizbon şehrinin sembolüdür. Sebebi bir efsaneye göre, St Vincent idam edildiğinde mezarında bir kuzgun sürüsünün beklediği ve orayı koruduğu öne sürülür. Bu yüzden Lizbon’un sembolü kuzgun olmuştur

Vasco da Gama

Vasco da Gama Köprüsü, baştan sona 17 kilometre uzunluğunda, Avrupa'nın en uzun köprüsüdür.

Guinness Dünya Rekoru

Lizbon'daki Santa Engrácia Kilisesi, herhangi bir kilisenin en uzun yapım süresine sahip olarak Guinness Rekorlarına girdi. Köprü yapımı 17. yüzyılda başladı ve 1966 yılında tamamlandı.

Graffitiler

Lizbon; dikkatinizi çeken duvarlar, zeminler ve binalar ile çok sayıda sokak sanatına sahiptir. Şehrin sokak sanatı ve grafiti için ayrılmış turları bile bulunmaktadır.

8 bin farklı deniz canlısı

Lizbon’un okyanus akvaryumu dünyanın en büyük akvaryumlarından biridir. 8 bin farklı deniz canlısı vardır ve 7 milyon litre su bulunan cam duvarlar suda yüzüyormuş izlenimi vermektedir.

Baixa

Baixa, Lizbon şehrinin kalbidir. Nehir kıyısından ana caddeye (Avenida da Liberdade) kadar uzanan bölgede esnaf ve sanatkârlara göre sokakları olan ana alışveriş ve bankacılık bölgesidir.

Haberin Devamı

Deprem

1755'te Büyük Lizbon depremi olarak bilinen büyük bir deprem meydana geldi. Birçok eski yapıyı tahrip etti ve Lizbon liman ve şehir alanını yutan tsunami felaketine sebep oldu. Bu felakette 60 bin insanın öldüğü tahmin ediliyor.

Pasteis de nata

Pasteis de nata bir Lizbon lezzetidir. İçi yumuşak dışı çıtır olan bir tatlı olan Pasteis de nata’ yı şehrin her yerinde görebilirsiniz. Ancak Lizbon yerlileri bu tatlıyı şehrin ilk hamur işi fırını olan Casa Pastéis de Belém’de yemeyi tercih ediyor.