GündemIrak’a petrol karşılığında su desteği verilecek

Irak’a petrol karşılığında su desteği verilecek

17.08.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Türkiye; Dicle ve Fırat nehirlerinin sularının iyi yönetimi ve tasarruflu kullanımı konusunda Irak yönetimine proje desteği sağlayacak. Türkiye, projelerin finansmanını ise Irak’tan alacağı petrol ile karşılayacak.

Irak’a petrol karşılığında su desteği verilecek

AYDIN HASAN Ankara  - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Irak Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Su Alanında İşbirliğine İlişkin Çerçeve Anlaşması” dün Resmi Gazete’de yayınlandı. Türkiye ile Irak’ın anlaşmaya vardıkları hususlar şöyle:

Haberin Devamı

■Altyapı, çevre ve su koruma, su kaynaklarının sürdürülebilir ve etkin kullanımı, suyun tuzdan arındırılması projeleri taşkın ve kuraklıktan korunma, sulama ve kanalizasyon şebekeleri, atık su arıtma ve endrüstiyel atık suların toplanması, arıtılması ve yeniden kullanımı alanlarında uzmanlaşmış Türk şirketleri, Irak cumhuriyeti tarafından ilan edilecek ihale süreçlerine davet üzerine katılım sağlayacak.

■Dicle ve Fırat nehirlerinde sürdürülebilir su yönetiminin geliştirilmesi ve Irak’ta tarım, sanayi, belediye ve içme suyu gibi çeşitli alanlarda en iyi şekilde kullanılmalarına ilişkin ortak projelerin uygulanması alanında işbirliği yapılacak

■Irak’ta su altyapısı ve toplanması sistemlerinin inşası, baraj güvenliği ve mevcut barajların iyileştirilmesi konularında uzmanlık projeleri uygulanacak.

Haberin Devamı

■Projeler mutabık kalınacak en uygun şekilde finans edilecek. Her bir projenin finansmanı, taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça Türkiye’nin Irak’tan petrol alımlarına dayanan bir sistem aracılığıyla karşılanacak.