GündemGıda etiketlerine ‘veganvejetaryen’ ayarı

Gıda etiketlerine ‘veganvejetaryen’ ayarı

01.12.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Tarım ve Orman Bakanlığı, “vegan-vejetaryen” ifadelerinin kullanımına standart getirdi. Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği Kılavuzu’nda yapılan güncellemeye göre, vejetaryen, vegan beslenme biçimi “yetişkin bireylerin hür iradesiyle karar vermesi gereken bir husus olduğu için” bu gıdaların reklamı, sunumu, tanıtımı ve piyasaya arzı, hayvansal kökenli gıdaların ikamesi algısı yaratılarak özendirici şekilde olmayacak.

Gıda etiketlerine ‘veganvejetaryen’ ayarı

MELTEM GÜNEŞ/ Ankara-  Süt ve süt bileşenleri kullanılmadan tamamen bitkisel bileşenlerden oluşan vegan beslenme amaçlı ürünler, markasında, adında veya görselinde süt-peynir algısı oluşturmayacak şekilde üretilebilecek. Etiketlerde, “et tadında, tereyağı tadında, tavuk lezzetinde, balık lezzetinde” gibi ifadeler kullanılmayacak. Soya, yulaf, badem, fındık ve benzeri kullanılarak üretilen içeceklerde “süt” ifadesine yer verilmeyecek. Bu gıdaların adlandırılmasında “süt” yerine “içecek” ifadesi kullanılacak. Bu içeceklerde “süt ve süt ürünü içermez” denilmeyecek ancak “laktoz içermez” ifadesi kullanılabilecek. Toplu tüketim yerlerinde sunulan vejetaryen ve vegan tüketicilere yönelik gıdalar için “vejetaryenler/ veganlar için uygundur” beyanları ve görseller, menülerde, broşürlerde kolayca görülebilecek, açıkça okunabilecek şekilde yer alacak.