Uzmanlar salgın süresince imkanı olan herkesin mutlaka evde kalması ve ellerini sık sık yıkaması gerektiğinin altını çiziyor. Bununla birlikte özellikle 80 dereceli kolonya kullanımının etkili bir hijyen tedbiri olduğu ifade ediliyor.
Kolonya kullanımının öneminin vurgulanmasıyla birlikte kısa sürede market ve eczanelerdeki kolonyalar tükendi. Türk misafirperverliğinin önemli bir parçası olan kolonya ikramı bu kez daha hijyenik bir ortam için kullanılmaya başlandı.
Devletin olaya el atmasıyla kolonya üretimi arttırılıp dağıtımı da sağlandıktan sonra kısa süreli kolonya krizi çözüldü. Öte yandan kolonyanın gördüğü bu önem başta Avrupa olmak üzere tüm dünyanın dikkatini çekmiş durumda.
İçerdiği yüksek oran alkol sayesinde etkin bir temizlik sağlayan kolonyanın bu işlevi Batı'da da ilgi uyandırmış durumda. İngiliz yayın kuruluşu BBC'de bir yazı kaleme alan Jenna Scetana, "Türkye'nin benzersiz el temizliği" olarak nitelendirdiği kolonyayı okurlara anlattı.
Osmanlı İmparatorluğu'ndan günümüze Türk misafirperverliğinin ve kültürünün ayrılmaz bir parçası olan kolonya, ülkenin bir nevi ulusal kokusu olarak tanımlayan Scetana, corona virüs salgınına karşı da kolonyanın etkili olduğunu belirtti.
2. Abdülhamit döneminde bugünkü manada alkol katılarak gülsuyundan farklı olarak üretilmeye başlanan kolonyanın Türkiye'deki hemen hemen her evde bulunduğunu ifade eden yazar, bu antiseptik ürünün ülkedeki günlerinin ayrılmaz bir parçası olduğunu ifade etti.