04.11.2021 - 10:07 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Türkiye sınırına yalnızca üç kilometre mesafede ilk kez S-35 jeti indiren Rusya'nın yeni hamlesi gündeme bomba gibi düştü, Rus medyası S-400'lerin Kamışlı'ya getirileceğini iddia ediyor.
Bayraktar TB2 SİHA'ların Avrupa'da ilk kez Donbas'ta düzenlediği saldırının yankıları, Ortadoğu'ya ulaştı. Rusya'ya ait bir Su-35 jetinin yeni konumu, hafta başında uydu fotoğraflarından göründü.
Mardin'in Nusaybin ilçesinin hemen karşısında yer alan Kamışlı'ya iniş yapan Su-35 savaş uçağının yerden çekilmiş fotoğrafları da yine sosyal medya hesaplarından yayınlandı.
Gözlerin bir anda Suriye'nin kuzeyine çevrilmesine yol açan askeri hareketlilikte, ayrıca Su-35 uçağına yüklenmiş orta menzilli R-77 ve kısa menzilli R-73 füzeleri dikkat çekti.
Türkiye sınırındaki noktalardan Halep'e doğru alçak uçuş yapan helikopter görüntülerinin geldiği bölgedeki yeni gelişmenin merkezi ise, yine Nusaybin'in karşısındaki Kamışlı.
Rusya Savunma Bakanlığı'na yakınlığıyla bilinen internet sitesi aviapro, Kamışlı'daki hava üssüne S-400 hava savunma sistemi yerleştirileceğini ve Türkiye'yi durdurmayı amaçladığını öne sürdü.
Rus sitesi, füzelerin Rusya ve Suriye koordinasyonunda Kamışlı'ya getirileceğini iddia ediyor. Rusya, ilk kez Kasım 2015'te Suriye'nin batısındaki Hımeymim Hava Üssü'ne Vladimir Putin'in emriyle S-400 füzeleri yerleştirdi.
Rus medyası, hafta içinde Su-35 dışında 21 savaş uçağının Kamışlı'daki hava üssüne konuşlandırıldığını da yazdı. Jetler, Akdeniz kıyısındaki Hımeymim Hava Üssü'den 2019'dan bu yana Moskova tarafından kullanılan Kamışlı'daki havalimanına ilk kez sevk edildi.
İngiliz medyası ise, terör örgütü PKK/YPG'nin kontrolündeki Kamışlı'ya inen Rus jetinin Suriye'nin kuzeyindeki ABD güçlerinin dibine ilk kez bu kadar yaklaştığını vurguluyor. YPG'ye açık şekilde destek veren ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde yaklaşık 900 askeri bulunuyor.
Eylül 2015'te Suriye iç savaşına dahil olan Rusya, özellikle Hımeymim hava üssü ve Tartus deniz üssüne birliklerini konuşlandırıyor. Moskova, bu yılın mayıs ayında nükleer füze taşıyabilen bombardıman uçakları Tu-22M3'leri ilk kez Suriye'deki Hmeymim Üssü'ne indirmişti.
26 Eylül Salı günü akşam saatlerinde resmi Twitter hesabından açıklama yapan Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Bayraktar TB2'lerin ilk kez bir saldırıda kullanıldığını ve Rus sistemlerini paramparça ettiğini duyurdu.
Saldırı beklendiği gibi Rusya'da depreme yol açtı. 'Donbas'taki Bayraktar saldırısının gerçek hedefi' başlığını kullanan Ria, Türk SİHA'sının devreye sokulmasıyla Rusya ve Almanya arasındaki Kuzey Akım-2 hattının hedeflendiğini savundu. Granitnoye köyünde gerçekleşen saldırının ardından Ria'ya konuşan drone uzmanı Denis Fedutinov, Türk SİHA'larının Rus hava savunma sistemleri karşısında oldukça 'savunmasız' olduğunu ileri sürdü.
Fedutinov, şaşırtıcı bir şekilde her cephede Bayraktar karşısında paramparça olan Pantsir'leri de gündeme getirdi ve Rus yanlısı ayrılıkçıların SİHA'ları düşürmek için ellerinde hiçbir şey olmadığını söyledi.
Rusya Savunma Bakanlığı, iki uzun menzilli bombardıman uçağı Tu-22M3'lerin Çarşamba günü Karadeniz semalarında uçtuğunu duyurdu. Stratejik füze taşıyabilen uçaklara Karadeniz üstünde S-27'lerin eşlik ettiği bildiriliyor.
Rus medyasında yayınlanan bir videoda ise, ordunun Ukrayna sınırına trenlerle tank ve zırhlı araçlar sevk ettiği görüldü. Bryansk çevresinde kaydedilen video henüz bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanmış değil.
Rus medyası ayrıca, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, zırhlı araçları ve topçuları hızlı bir şekilde Donbas'a aktardığını ve yıl sonuna kadar bölgeyi ele geçirmeye hazırlandığını ileri sürdü.
Kremlin'den ilk açıklama, sözcü Dmitry Peskov'dan geldi. Peskov, Ukrayna'ya söz konusu silahların temin edilmesinin Donbas'taki durumu istikrarsızlaştıracağı yönündeki görüşlerinin doğrulandığını savundu. Sözcü Peskov, daha önce Türk SİHA'larının Rus halkına karşı kullanılabileceğini iddia etmişti.
Askeri gözlemci Akim Apachev, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nde hizmette olan 30 insansız hava aracının varlığı hakkında bilgi verdi ve bunun sadece Donbass için değil, aynı zamanda Rusya için de ciddi bir meydan okuma olduğunu vurguladı.
Apachev, yaşanılan Bayraktar paniğini şu sözlerle anlattı: "Evet, Türk kuşları yüksek hassasiyetli ve çok etkili silahlar. Hem Libya'da hem de Suriye'de Rus hava savunma sistemleri bu sorunla kolay başa çıkamadı. Evet, Rusya yanlısı militanların hava savunmasının (resmi olarak) bu araca karşı koyabilecekleri hiçbir şey yok.
Kendi tahminlerime göre, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri şu anda 30'dan fazla Bayraktar TB2 birimiyle donanmış durumda. Ve bu, her şeyden önce, yaklaşan olaylara bir şekilde tepki vermesi gerekecek olan Rusya için ciddi bir zorluk."
Rusya lideri Vladimir Putin 2021'in ilkbaharında Kırım çevresi ve Ukrayna çevresine sayıları 100 bini aşan bir ordu yığmış, savaş korkusu Karadeniz çevresinden dünyaya yayılmıştı. Günler sonra ise Ukrayna'dan Gürcistan'a doğru seyreden İngiliz savaş gemisi Kırım çevresinde Rus savaş uçaklarının uyarı ateşine maruz kalmış ve savaşın kıyısından dönülmüştü.
Rus resmi televizyonunda yayınlanan skandal animasyona Türkiye yanıt verdi, görüntüler ve Selçuk Bayraktar'ın paylaştığı Twitter mesajı büyük ses getirdi. Rusya devlet kanalı Rossiya 1 (Rusya 1), hafta içinde 'Rus Lancet kalkış yaparken Türk Bayraktarlarının şansı yok' başlığıyla bir haberi ekrana getirdi.
Ukrayna'nın Türkiye'den Bayraktar TB2 SİHA'ları satın aldığını belirten Rossiya 1, Rus muharebe drone'u Lancet'ın test görüntülerinde Türk SİHA'sına saldırdığı simülasyonu yayınladı. Bayraktar TB2'nin açık şekilde hedefe konulduğu haberde, Rus yeni nesil Lancet drone'larının Suriye'deki saldırılarda kullanıldığı da hatırlatıldı.
Türkiye ise, Rossiya 1'in skandal animasyonuna birkaç gün sonra Roketsan'ın test videosuyla yanıt verdi, üstüne Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar ise manidar bir Twitter mesajı paylaştı.
Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA), Perşembe günü ilk atış testini gerçekleştirdi. TİHA'nın kullandığı füzeler ise, Roketsan tarafından geliştirilen MAM-C, MAM-L ve MAM-T idi.
MAM (Mini Akıllı Mühimmat) ailesinin yeni üyesi MAM-T ilk kez kullanılırken, TİHA testini Selçuk Bayraktar Çorlu'daki merkezden bizzat yönetti. Farklı platformlara uyumlu geliştirilen MAM-T, insansız hava araçlarında 30 km menzil kabiliyetine sahip.
Zırhlı ve zırhsız araçlar, binalar ile su üstü hedeflerini vurabilen yeni füzenin görüntülerini Roketsan yayınladı, kayıtta Rus üretimi Pantsir hava savunma sistemlerinin vurulduğu görüldü. Baykar Teknoloji lideri Selçuk Bayraktar, Roketsan'ın yayınladığı test videosunu retweet edip "Animasyon değil" mesajını yazdı.
Rusya'nın Avrupa'daki toprağı Kaliningrad'la sınırı olan Polonya, NATO'daki müttefiki Türkiye'den son yılların gözde silahı Bayraktar TB2 satın aldı. Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, devlet radyosunda yaptığı açıklamada Türkiye'den silahlı insansız hava araçları (SİHA) temin edeceklerini duyurdu.
Türkiye'nin ihraç edeceği silahlı droneların sayısı 24. Ankara, özellikle Libya'da ve Dağlık Karabağ'daki savaşın kaderini değiştiren Bayraktar TB2 droneların ilk teslimatını 2022 yılında yapacak.