Son Güncellenme:
Sağlıklı uyku için karyola üzerinde kullanılan yatak malzemelerinin temizliğine dikkat etmek gerekiyor. Yatak pedi temizliği de bunun başında geliyor.
Yatak pedi, karyolanın üzerine konulan ve rahat yatabilmeyi kolaylaştıran esnek malzemeler olarak biliniyor. Şilte ve uyku pedi ismi de verilen yatak pedleri, kaliteli bir uykunun en önemli şartlarından biri olmasının yanı sıra, yatış esnasında bedenin anatomik yapısını da destekliyor. Sünger, yay sistemleri ile elastik bir özelliğe sahip olan yatak pedlerinin temizliği de sağlıklı kullanım açısından önem arz ediyor.
Yatak pedi veya şilteler zamanla kirlenebiliyor. Ter, nem etkisi ile birlikte özellikle çocuk veya hasta yataklarının daha çok maruz kaldığı idrar, kan, kusmuk ve benzeri vücut salgıları şiltenin yüzeyinde leke bırakabiliyor. Dahası, eğer etkili temizlik yapılmazsa, kirler şiltenin iç kısmına kolayca nüfuz edebiliyor. Haliyle bu zorlu leke ve kirlerin temizlenmesi de güçleşebiliyor. Şilte temizliği için ideal kimi deterjan veya şampuan ürünlerini kullanarak bu işlem gerçekleştirilebiliyor.
Ayrıca toz akarı (Mite-mayt) olarak bilinen, gözle görülmeyen canlıların yoğun olarak yaşadığı yerlerin başında yatak ve şilteler geliyor. Vücuttan dökülen deri parçacıkları ile beslenen bu minik canlılar, yatağın nemli ortamında daha da çoğalıyor. Astım başta olmak üzere, özellikle çocukların solunum yollarını olumsuz etkileyebilecek toz akarlarını önlemek için yatağı sıkça havalandırmak ve temizlemek gerekiyor. Uygun vakumlama uçlarına sahip elektrik süpürgeleri de akarları temizlemede yardımcı olabiliyor.
Yatak pedinin temizliği için en pratik yöntemlerden biri, şilte üzerine çarşaf sermeden önce "alez" adı verilen koruyucu bir kılıfı şilteye geçirmek olabilir. Bu sayede hem yatak pedinin daha uzun süre temiz kalması sağlanır hem de kirlendiğinde kolayca çamaşır makinesinde yıkanabilir. Alez örtü ve kılıf kullanılarak yatak pedinin nemlenmesinin veya nem tutmasının da önüne geçilebiliyor.
Önleyici bir yöntem olan alez kullanımına rağmen yatak pedinde zamanla kirlenme oluyorsa, uygun bir deterjanla da temizlik yapılabiliyor. Şilte yüzeyindeki lekeli bölgelere veya tüm yüzeye tatbik edilerek lekeler çıkarılabiliyor. Deterjan veya benzeri bir temizlik maddesi ile yapılabilecek işlem sonrası ise şiltenin iç kısmına nemin nüfuz etmemesine dikkat edilmesi gerekiyor. Aksi halde daha sağlıksız bir yatak ortamı oluşabiliyor.
Yatak pedleri için temizlik önerileri, yüzey dokusunda ve iç bölümündeki kirleri, lekeleri arındırmada faydalı oluyor. Öte yandan yapılabilecek basit işlemler şiltelerin daha uzun süreli, temiz ve sağlıklı kullanabilmeye olanak tanıyor. Örneğin yatak pedinin belli aralıklarla çevrilip diğer yüzünü kullanılması tavsiye ediliyor. Bu sayede belli bir tarafta oluşabilecek nemin giderilmesi sağlanıyor.
Ayrıca, özellikle yaz ve bahar dönemlerinde yatak pedinin havalandırılması, nemi kurutmada ve toz akarlarının yok edilmesinde yardımcı oluyor. Havalandırılmış kuru bir şilte, daha sağlıklı ve konforlu uyku olanağı sunuyor. Yatak pedinin temizliğinde evdeki ortam uygun değilse, bu konuda profesyonel hizmet veren temizlik firmalarından da destek alınabiliyor.