Son Güncellenme:
Kira ile konut fiyatları arasındaki dengeyi belirleyen kira çarpanı ile, gayrimenkul satın alırken aklınıza takılan sorulara matematiksel çözümler bulabilirsiniz.
Kira çarpanı, bir gayrimenkule ödediğiniz bedeli kaç ayda telafi edeceğinizi belirten sayıdır. Bu gayrimenkul konut, daire, dükkan ya da kira getirisi olan her hangi bir mekan olabilir. Satın aldığınız mekanın fiyatını, yine bu mekanın kira bedeline böldüğünüzde, kira çarpanını bulmuş olursunuz.
Kira Çarpanı Nasıl Yorumlanır?
Örneğin; bir evin fiyatı 120.000 TL olsun ve bu ev için kira bedelini de 1000 TL farz edelim. Bu durumda kira çarpanı 120'dir. Kira çarpanı olarak bulduğumuz sayı, Türkiye'de ay üzerinden hesaplandığından yüz yirmi bin liraya satın aldığınız bir konutu yüz yirmi ay, yani on yıl içerisinde amorti etmiş olursunuz. Bu süreden sonra da artık o gayrimenkul size kar sağlamaya başlayacaktır.
Satın alınan mülkün bulunduğu konum da kira çarpanını yorumlarken etkilidir. Kira getirisi yüksek ya da gelişmekte olan bir mahalden satın alım yapıldığında, kira bedeli zaman içerisinde artacağından kira çarpanı da aynı oranda düşecek ve yatırımınızın kara dönüşme süreci hızlanacaktır.
İdeal Kira Çarpanı Ne Olmalı?
Türkiye'de genellikle 120 ay ile 180 ay ideal olarak görülür. Ancak değişmekte ve gelişmekte olan inşaat sektörü ile bu süre günümüzde 240 aya kadar normal sayılmaya başlandı. Dükkan, daire ve konutlar arasında da sayıda farklılıklar oluşuyor. Bu durumda ev olarak kullanılacak bir mekan ile ticari amaçlı mekanları birbirlerinden bağımsız olarak değerlendirmek gerekiyor.
Konut olarak satın alınan gayrimenkulün kira çarpanı 120 ile 240 arasında gidip gelirken, bir dükkan söz konusu olduğunda bu sayı 350'lere kadar çıkabiliyor. Ancak bu daha uzun vadede kazanç sağlayacağınız anlamı taşımıyor çoğu zaman. Genellikle ticarethanelerin kira bedelleri, konutların kira bedellerine göre çok daha yüksek oranda artış gösterdiğinden; bir dükkan başlangıçta hesaplanan zamandan önce kendini amorti edebiliyor.
Kira, Kira Çarpanı Arasındaki Bağ
Kira ile kira çarpanı arasındaki bağ, çoğu zaman gayrimenkulün konumu ile ilişkilidir. Bu konum yalnız şehir içerisindeki yeri değil, bulunduğu şehrin genel gelişimiyle de paralellik gösterir. Büyümekte olan şehirler, yeni üniversitelerin açılacağı bölgeler ve iş adamlarının yatırım yapmaya yöneldikleri kesimlerde; kiralar sabit kalmayacaktır. Gelişimini neredeyse tamamlayan büyük şehirlerden ziyade henüz potansiyel dahilinde olan yerleşim yerlerinde yatırımınız çok daha kısa sürede kendini amorti edecektir.
Gayrimenkul satın alma sürecinizde; karşılaştırmalı sonuçlar ile sizi pek çok zahmetten kurtaran Milliyetemlak.com adresini ziyaret edebilirsiniz.