01.09.2021 - 15:40 | Son Güncellenme:
Aydınlatma mutfağa gerçek bir konfor getirir. Özellikle orada çok fazla zaman geçirenler için! Yemek pişirmek, eğlenmek veya uzaktan çalışmak için mutfaklarımız bir alan haline geldi. Ailemizle bir araya geldiğimiz ya da kendi başımıza çekildiğimiz mutfak artık sadece bir pişirme odası değil. Çok yönlü bir düzenleme gerektirir. Aydınlatması herkesin isteklerine ve gün boyunca orada gerçekleşen birçok etkinliğe uyum sağlamalıdır. Doğrudan ve dolaylı ışıkta, aydınlatılacak alanlar da yerleşim düzenine, odaya ve konfigürasyonuna göre tanımlanır.
Bir mutfak için iki tip aydınlatma
Mutfaktaki ışığın öncelikle işlevsel bir görevi vardır. Aydınlatma, doğal ışığı tamamlıyor. Optimum konfor için yıkama ve hazırlama alanına özel dikkat gösterilmesi gerekiyor. Ancak ışığın, örneğin aydınlatılmış nişlerle elde edilen ışığın dekoratif bir yanı da var.
Bu iki tür aydınlatma aynı odada bir arada bulunur. Her ikisi de birbirini tamamlar ve o kadar farklıdır ki, iyi dengelenmeleri gerekir. Mutfakta doğrudan ışığı ve dolaylı ışığı birbirinden ayırabilirsiniz. Doğrudan ışığı kırmak için daha açık, daha yumuşak ve dağınık, dolaylı aydınlatmaya sahip olmak gerekiyor.
Mutfakta entegre aydınlatma
Genellikle mutfakta, aydınlatma mobilyalara entegre edebilir. Mutfakta yüksek dolaplar olduğunda, gölge alandan kaçınmak için hemen hemen her zaman altında ışıklar konmalıdır. Bu tür bir kurulum, hedeflenen ve görünmez aydınlatmanın kurulumuna çok uygundur.
Işık kaynağının kendisini görmeden doğru ışığın keyfini çıkarmak da belirli bir kullanım kolaylığı sağlar. Dolabın arkasında veya altında, görünmez bir aydınlatmaya sahip olmak daha güzel.
Mutfakta tavan lambaları
Spotlar veya askılar, tavanı verimli aydınlatma ile optimize etmek ve keyifli olmak için en çok tercih edilen ışık türlerinden. Tavana entegre spot ışıkları veya büyük bir avize ile aydınlatma belirli bir alana odaklanırsa bu merkezi aydınlatma daha doyurucu olur.