Son Güncellenme:
Mekana şıklık katan ve dekorasyonun temel dayanaklarından olan ahşap zeminlerin kullanımı kimi zaman oldukça zordur. Bu da diğer zemin türlerine göre ahşabın daha fazla özene ihtiyacı duymasından kaynaklanır. Dolayısıyla ahşap zemin kullanımının yanı sıra; temizliği, bakımı ve onarımı gibi işlerde yeterince bilgi sahibi olmak bu tarz ürünlerin ömrünü oldukça uzatır. İşte
ahşap zemin için dikkat edilmesi gerekenler...
Bilindiği üzere ahşap zeminler, yaşayan yüzeyler olduğu için mutlaka havalandırılmaya ihtiyaç duyar. Bu yüzden eğer yeni yapılmışsa, bulunduğu ortamın mutlaka havalandırılması ve bu havalandırma işleminden sonra kullanımına başlanması gerekir. Ayrıca zeminin rutubetten korunması ve direkt güneş ışınlarına da maruz bırakılmaması kullanım ömrü açısından oldukça önemlidir. Bu sebeple ortam ısısının ahşabın yapısında bozulmaya yol açmayacak şekilde ayarlanması da ahşap zemin için dikkat edilmesi gerekenler
arasında yer alır.Ortamın ısı ve nem değerleri ahşabın yapısını oldukça etkiler. Bu yüzden uzun ömürlü bir kullanım için sıcaklık ve nem değerleri ideal düzeye getirilmelidir. Odadaki nem oranının yüksek değerlerde olması, ahşabın şişmesine ve çürümesine sebep olur. Zeminin nemden herhangi bir şekilde etkilenmemesi için ideal sıcaklık oranı ise 60 ile 80 derece; nem seviyeleri ise 30 ile 50 derece arasında yer alır.
Temizlik faktörü ahşap yüzeylerle ilgili yaşanan en büyük sıkıntılar arasında yer alır. Dolayısıyla ahşap zemin için dikkat edilmesi gerekenler deyince ilk olarak akla çoğu zaman temizlik gelir. Her temizlik malzemesi ahşabın yapısına uygun değildir. Dolayısıyla bilinçsizce kullanılan kimyasallar, ahşabın kısa sürede yıpranmasına yol açar. Bunun yanı sıra sirkenin iyi bir temizleyici olduğu bilinmekle birlikte, ahşap için çok etkili olduğu yanılgısı da çoğu kişinin yaşadığı durumlardan biridir. Sirke içerisinde bulunan asit, ahşabın yapısına zarar verir.Ayrıca ahşabın cilasını bozup, donuk bir görünüme sebep olması da diğer bir verdiği zarardır. Temizlik sırasında suyun çok fazla kullanılması ve yüzeyin bu şekilde ıslak kalması, ahşabın kısa sürede çürümesine sebep olur. Dolayısıyla zemindeki fazla suyu ve nemi çekebilecek nitelikte olan mikrofiber paspaslar kullanılmalıdır.
Ahşap zeminler oldukça hassas bir yapıya sahiptir ve bu sebeple kolayca çizilebilirler. Dolayısıyla doğal bir malzemeden yapıldığı için zeminde topuklu ayakkabı ile gezilmemeli veya sert objeler zemin üzerine sürtülmemelidir. Aksi durumda ahşap malzeme geri dönülemeyecek şekilde yıpranır. Eşya taşıma sırasında parkelerin çizilmemesi içinse koruyucu keçe kullanılmalıdır. Aynı şekilde temizlik esnasında, içerisinde metal parçaların olduğu bez veya sünger tipi ürünler kullanılmamalıdır.